Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Říci mu to můžeš až na konci 3 měsíce, ale pro 2letou variantu musíš mít mám ten dojem něco přes 16.000. A odpracováno 240dní.
Myslím si že na dvouletou nedosáhneš, musíš mít něco přes 16000.
270dni odpracovano.
A 380kc vyse materske na den.Aby jsi mela narok na 2 letou. To znamena zhruba 14000tisic cisty prijem ale kdyztak me nekdo opravte.
Taky si myslím, že to bylo něco kolem 16000,–… Kdyžtak se mrkni na výplatní pásku, jestli tam nemáš denní vyměřovací základ pro nemocenské (DVZ) - někdo to tam mívá, já jsem to neměla. Nebo se zeptej mzdové účetní, ona ti to vypočítá… To je vlastně ta výše PPM na jeden den, jestli jsem to dobře pochopila ![]()
Tady je případně kalkulačka, kde si to můžeš zhruba spočítat podle výplaty - teď nevím, jestli se tam dává čistá nebo hrubá mzda, to by asi někdo věděl.
Taky jestli máš v práci ještě nějaké další příjmy - třeba my jsme učili v kurzech, které platila EU, byly za to peníze navíc - to ti všechno ten základ zvyšuje… Pokud máš jenom furt stejnou výplatu, tak by to mělo jít spočítat jednoduše…
petka.konecna píše:
Myslím si že na dvouletou nedosáhneš, musíš mít něco přes 16000.
No právě já jsem z toho úplný debil, protože na jedné stránce píšou toto Variantu čerpání rodičovského příspěvku si rodič musí od 1. ledna 2011 vybrat do 9. měsíce věku dítěte.
2. dvouletá varianta (rychlejší čerpání rodičovského příspěvku): 11400 Kč měsíčně do dvou let věku dítěte – čerpání 19 měsíců – celková vyplacená částka 216600 Kč
dvouletou variantu rodičovského příspěvku si může vybrat pouze rodič, kterému vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství – PPM alespoň ve výši 380 Kč za kalendářní den.
a na jiné že musím mít výdělek nějakých 16500 tak fakt nevím jak to je a do těch odpracovaných dní se vlezu v pohodě tak čtyřikrát
to jsem chtěla jen pro info děkuji
Holky, to sem nevěděla že na vybrání varianty se bere plat ![]()
Když bych měla odpracovaný dva roky, a příjem mám ehm asi 9000něco čistýho, hrubý je 12 000. Jak to pak mám???
Omlouvám se na OT. ![]()
Je to kolem 14 tisic cisteho, vim urcite, ze 16 tisic hrubeho kamaradce nestacilo a musela volit triletou ![]()
Příspěvek upraven 27.04.11 v 09:18
A pokud má přítel plat přes těch 16000,– (prostě že by dosáhl on), je možné, aby nastoupil na RD třeba na 1-2dny on, zvolil si dvouletou a pak se to převedlo na tebe…
Anonymní píše:
Holky, to sem nevěděla že na vybrání varianty se bere plat![]()
Když bych měla odpracovaný dva roky, a příjem mám ehm asi 9000něco čistýho, hrubý je 12 000. Jak to pak mám???
Omlouvám se na OT.
Mas narok na triletou.
Prijem se posuzuje akorat u 2lete.
Jednoduse
. Pokud mas odpracovano 270 kalendarnich dni za dva posledni roky, mas narok na PPM. Pokud mas prijem, jaky pises, nemuzes si zvolit dvouletou variantu, ale muzes volit mezi triletou a ctyrletou.
Pokud zena nema za posledni dva roky odpracovano 270 dni, nema narok na PPM a nemuze volit delku pobirani RP a jde rovnou na ctyrletou variantu.V tomto pripade jeste existuje par klicek, jak si zvolit triletou variantu pres otce nebo s neschopenkou do konce setinedeli…ale bliz v tomto ohledu neporadim…
Anonymní píše:
Omlouvám se na OT.
Pokud pracuješ (resp. máš odpracováno těch 270 dnů), čili máš nárok na PPM, tak si můžeš vybrat mezi 4 a 3letou RD. Bez ohledu na to, kolik bereš. Tuším, že PPM nemůže být menší, než těch 7600,– RP a že se to případně doplácí…
Pokud máš přes těch (asi cca) 16000,– hrubého, můžeš si vybrat, jestli chceš jít na 2, 3 nebo 4 roky.
Pokud nepracuješ nebo jenom krátce nebo nemáš odpracováno těch 270 dnů za poslední 2 roky, musíš jít na 4letou variantu, nevybíráš si nic a dostaneš peníze až od porodu (na rozdíl od PPM, kdy bereš už těch 6-8 týdnů před porodem).
Ale jde to případně řešit přes toho tatínka ![]()
Katulink1 píše:petka.konecna píše:
Myslím si že na dvouletou nedosáhneš, musíš mít něco přes 16000.No právě já jsem z toho úplný debil, protože na jedné stránce píšou toto Variantu čerpání rodičovského příspěvku si rodič musí od 1. ledna 2011 vybrat do 9. měsíce věku dítěte.
2. dvouletá varianta (rychlejší čerpání rodičovského příspěvku): 11400 Kč měsíčně do dvou let věku dítěte – čerpání 19 měsíců – celková vyplacená částka 216600 Kč
a na jiné že musím mít výdělek nějakých 16500 tak fakt nevím jak to je a do těch odpracovaných dní se vlezu v pohodě tak čtyřikrát
dvouletou variantu rodičovského příspěvku si může vybrat pouze rodič, kterému vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství – PPM alespoň ve výši 380 Kč za kalendářní den.to jsem chtěla jen pro info děkuji
No, pro nárok na 2 letý rodičák musíš mít PPM alespoň 380,– na den, tj. cca 11400,– za měsíc (podle toho jak je dlouhý) a PPM se počítá z platu a jelikož je cca 70% platu, tak to vychází, že plat musí být cca 16500,– hrubého, jinak to nevyjde.
Angua píše:
A pokud má přítel plat přes těch 16000,– (prostě že by dosáhl on), je možné, aby nastoupil na RD třeba na 1-2dny on, zvolil si dvouletou a pak se to převedlo na tebe…
No vidíš to mě nenapadlo,že vlastně by mohl jít přítel na dva dny a pak já a nevíš jak to přesně je s tím převodem?jak by to přítel udělal v práci víš?jinak pro holky ja mám odpracováno to co mám mít,akorát mě to zajímalo přesně
Moc všem děkuji za odpovědi
Anonymní píše:
Omlouvám se na OT.
ne, na vybrání RD záleží jestli máš nárok na MD, pokud ano, můžeš si vybrat 3 nebo 4 letou bez ohledu na to, kolik vyděláváš, Pokud bys chtěla mít dvouletou, musíš mít určitou výšku platu - to je to omezení.
Ahoj holky, mám tady založených pár diskuzí, kde se dozvíte, že se s přítelem snažíme o miminko, aby nedošlo předem k nějakému rozhořčení s Vaší strany jsem zaměstnaná a mám odpracovaný správný počet dní pro MP.Jelikož , ale s přítelem musíme mít 100% jistotu co se financí týče chci se zeptat, v případě že otěhotním ráda bych šla na dvouletou rodičovskou.
Přečetla jsem si na internetu, že pro tuto variantu bych dostávala 11400, ale musela bych mít cituji PPM alespoň ve výši 380 Kč za kalendářní den.Znamená to tedy, že svůj hrubý příjem vydělím počtem kalendářních dnů dejme tomu 30?Pro upřesnění mám 14000 hrubého zajímá mě jestli se vejdu do té dvouleté varianty či nikoliv, a jestli opravdu musím mít pro to abych pobírala rodičovskou odpracováno těch 240 dní nebo kolik to je, někdo říká dva roky, někdo 240 dní tak jsem z toho zblblá sice jak už jsem psala odpracováno mam ale zajímá mě to možná by mi nějaký ten měsíc na dva roky chyběl.Dále se chci zeptat zda můžu říct zaměstnavateli, že jsem těhotná až třeba ke konci 3 měsíce těhotenství, jsem ted po zkušební době , ale smlouvu mam na dobu určitou půl roku,která se bude prodlužovat 25 července,tak jestli jim to můžu říct po podepsání smlouvy?Myslím , že ano, že je to moje věc ale pro ujištění,děkuji všem.