Nárok na dovolenou za mateřskou?

7485
19.4.11 12:05

Nárok na dovolenou za mateřskou?

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, na kolik dnů dovolené budu mít po mateřské nárok? Někde jsem četla že mateřská dovolená se bere jako výkon práce, tudiž mi za ní náleží dovolená. Kolik dnů to je, když na rok míváme klasických 20?? 28 týdnů mateřské dovolené je tak nějak půl roku, takže budu mít nárok na 10 dní?
Předem moc děkuji za odpovědi a rady, opravdu nevím jak se to počítá a jak to doopravdy je!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4823
19.4.11 12:16

Ahoj, za materskou mas narok na cerpani plne dovolene, pokud jsi v danem roce na MD byla alespon 60 dni. Coz, koukam, splnis naprosto v pohode, kdyz mas mesicni holcicku :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
19.4.11 12:31
dusicka.. píše:
Ahoj, za materskou mas narok na cerpani plne dovolene, pokud jsi v danem roce na MD byla alespon 60 dni. Coz, koukam, splnis naprosto v pohode, kdyz mas mesicni holcicku :-D

Nemyslíš celou dovolenou na ten rok, ale část, tipuju těch cca 10 dní za mateřskou.
A za nemocenskou taky nějaká dovolená náleží??
Loni jsem nastupovala na nemocenskou 2.7.2010 a skončila mi 14.1.2011 a od 15.1.2011 jsem na mateřské. Za rok 2009 mám ještě 5 dní co mi převedli do roku 2010 a za odpracovaný půl rok 2010 bych měla mít nárok na 10 dní. Takže 15 dnů by mi měli proplatit určitě. Teď jen co náleží za nemocenskou a co za mateřskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4823
19.4.11 12:43

Ano, myslim celou dovolenou na tento rok. Za MD mas narok na cerpani CELE dovolene, to znamena tech 20 dni.
Za nemocenskou se to nejak krati, ale to Ti presne nereknu, kolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
19.4.11 12:46

Fakt 8-o 8-o 8-o Ty bláho tak to by mi ve finále propláceli nějakých 35-40 dnů 8-o 8-o 8-o To jako fakt 8-o 8-o 8-o Tomu nevěřím dokud mi to fakt neproplatí :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18584
19.4.11 13:05

Jůů, takže když nastoupím na mateřskou 1.srpna, tak mám taky nárok na celých 20 dní dovolené?? (pokud do té doby prostě chodím do práce a nepůjdu na neschopenku)?
Předem díky za info, já si bohužel na některé kontroly musím brát dovolenou, jelikož to tu v práci mám trochu na hlavu a tak musím počítat s každým dnem… moc by se mi to hodilo.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
19.4.11 13:12
miru29 píše:
Jůů, takže když nastoupím na mateřskou 1.srpna, tak mám taky nárok na celých 20 dní dovolené?? (pokud do té doby prostě chodím do práce a nepůjdu na neschopenku)?
Předem díky za info, já si bohužel na některé kontroly musím brát dovolenou, jelikož to tu v práci mám trochu na hlavu a tak musím počítat s každým dnem… moc by se mi to hodilo.. :nevim:

Co sis uz vybrala, to Ti samozrejme uz neproplati :-) proste dostanes cely zbytek do tech 20ti dnu (odchodem na MD se radna dovolena nekrati).
Proto je dobry - dokud je clovek v praci - dovolenou moc „neplacat“, protoze potom, po skonceni MD, kdyz zadas o vycerpani teto radne dovolene (vycerpani = dostanes za ni penize), to finanacne hodne pomuze, nez spadnes do rodicaku. Je to dalsi mesic se slusnym penizem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14552
19.4.11 13:14

No, já se ptala naší účetní a do konce roku 2011 mi ji určitě krátit nebudou. Protože jsem v roce 2011 odpracovala 60 dní, mám nárok na celou dovolenou 20 dní. Jinak se to údajně počítá poměrnou částí: 20dní děleno 12 měsíci, takže cirka 1,66 dne za měsíc. Za dobu mateřské, je to tedy cirka 1,66 * cirka 6 měsíců = 10 dní dovolené za dobu čerpání MD. Protože v době MD jsme stále zaměstnané (ono teda i potom, ale na RD už není nárok na dovolenou).
Ale třeba když jsem se ptala na případ, že bych nastoupila na MD v březnu (což bych taky splnovala 60 dní odpracovaných) a neměl by se mi tedy nárok na dovolenou 20 dní za celý rok krátit, tak na to se moc netvářila. Jakože bych měla nárok jen na poměrnou část za první 3 měsíce roku. Ale mojí svagrovce těch 20 dní opravdu proplatili celých a nastupovala v březnu. Takže možná si dupnout a mít nastudováno dle zákona, jak to mu opravdu je.

nakonec mám nástup srpen :mrgreen: takže mám nárok za 2011 na celých 20 dní, ale třeba MD mi zasáhne do nového roku 2012 - do února a to teda dle logiky mé účetní nebudu mít 60 dní (proč má únor kurna tak málo dní :mrgreen: ), tak bych mít na ty 2 dny nárok neměla mít, ale podle mě jo. Uvidím jak to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
19.4.11 13:18
Miriska píše:
Ale mojí svagrovce těch 20 dní opravdu proplatili celých a nastupovala v březnu. Takže možná si dupnout a mít nastudováno dle zákona, jak to mu opravdu je.

Taky jsem to tak mela, MD od pulky brezna do konce zari, a pak mi proplatili 19dni dovolene (1den jsem si uz predtim vycerpala, nekdy v unoru, kdyz jsem jeste chodila do prace)
Bylo to v r. 2009

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18584
19.4.11 13:19
nakukovatelka píše:
miru29 píše:
Předem díky za info, já si bohužel na některé kontroly musím brát dovolenou, jelikož to tu v práci mám trochu na hlavu a tak musím počítat s každým dnem… moc by se mi to hodilo.. :nevim:
Co sis uz vybrala, to Ti samozrejme uz neproplati :-) proste dostanes cely zbytek do tech 20ti dnu (odchodem na MD se radna dovolena nekrati).
Proto je dobry - dokud je clovek v praci - dovolenou moc „neplacat“, protoze potom, po skonceni MD, kdyz zadas o vycerpani teto radne dovolene (vycerpani = dostanes za ni penize), to finanacne hodne pomuze, nez spadnes do rodicaku. Je to dalsi mesic se slusnym penizem.

Díky moc, mě se moc nevyplatí pak čekat na proplacení, raději ji vyčerpám, protože na výplatnici mám samozřejmě minimum :zed: Prostě super zaměstnavatel :cert: Mě šlo spíš o to, že pokud bych přečerpala to co jsem si myslela , že mi z dovolené JEN náleží, že by mi to pak strhli, víš. Tak jsem ráda, že ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
19.4.11 13:41
Tejchi píše:
dusicka.. píše:
Ahoj, za materskou mas narok na cerpani plne dovolene, pokud jsi v danem roce na MD byla alespon 60 dni. Coz, koukam, splnis naprosto v pohode, kdyz mas mesicni holcicku :-D
Nemyslíš celou dovolenou na ten rok, ale část, tipuju těch cca 10 dní za mateřskou.
Loni jsem nastupovala na nemocenskou 2.7.2010 a skončila mi 14.1.2011 a od 15.1.2011 jsem na mateřské. Za rok 2009 mám ještě 5 dní co mi převedli do roku 2010 a za odpracovaný půl rok 2010 bych měla mít nárok na 10 dní. Takže 15 dnů by mi měli proplatit určitě. Teď jen co náleží za nemocenskou a co za mateřskou?

Takže dovolenou máš takhle:

• 2009 - 5 dní, ale o tu možná přijdeš bez náhrady, protože dovolená lze převádět jen jeden rok, pak propadá, je tam výjimka u rodičovské dovolené, ale na té si ještě nebyla, nicméně nevím jak to v práci vyhodnotí
  • 2010 - 16,5 dne
  • 2011 - 20 dní, v případě, že požádáš o čerpání dovolené tak, aby ti to navazovalo na mateřskou

Pokud dobře počítám, tak mateřská ti končí 29.7. tj. od 30.7. žádáš o dovolenou, sice je to sobota, ale do žádosti to klidně napsat můžeš. A raději bych to udělala písemně, kdyby se zaměstnavatel chtěl cukat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14552
19.4.11 13:44

Případ mé švafgrové je z roku 2010, takže celkem aktuální.
Jinak taky se chystám si dovolenou vybrat před nástupem. Mám odchod na MD na cirka 9.8. (přesně zatím nevím, pan Dr. mi to ještě neříkal) a před tím si chci vybrat 15 dní dovolené v kuse. Nevím, jak se na to ale bude tvářit zaměstnavatel. Když se mě ptal, kdy to vidím na odchod, tak jsem mu řekla červenec právě už s tou dovolenou…ale jak mi to dopande nevím. Že bych si ji vybírala po MD se mi moc nechce. Sice see mi vylepší na měsíc finance, ale zase chodit v červenci do práce s docela už velkým bříškem se mi moc nechce. Raději budu ležet na kanapi, nebo pod slunečníkem, na chalupě nebo tak. A ne se držet ve vyhicovaném městě. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
19.4.11 14:41

nevím jak je to teď, ale když jsem šla na mateřskou já, tak mi zaměstnavatel umožnil čerpat dovolenou jen za poměrnou část za odpracované dny (šla jsem v říjnu)
za tu část mateřské na další rok (leden-březen) mi zase vznikl nárok na dovolenou (20 dní) a ty jsem čerpala v dubnu 2010

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
19.4.11 17:21
j.a.n.i1 píše:
Tejchi píše:
dusicka.. píše:

Takže dovolenou máš takhle:

• 2009 - 5 dní, ale o tu možná přijdeš bez náhrady, protože dovolená lze převádět jen jeden rok, pak propadá, je tam výjimka u rodičovské dovolené, ale na té si ještě nebyla, nicméně nevím jak to v práci vyhodnotí
  • 2010 - 16,5 dne
  • 2011 - 20 dní, v případě, že požádáš o čerpání dovolené tak, aby ti to navazovalo na mateřskou
Pokud dobře počítám, tak mateřská ti končí 29.7. tj. od 30.7. žádáš o dovolenou, sice je to sobota, ale do žádosti to klidně napsat můžeš. A raději bych to udělala písemně, kdyby se zaměstnavatel chtěl cukat.

Jo mám přímo formulář z práce co mám vyplnit. Za ten rok 2009 to propadne, já si to v roce 2010 chtěla vybrat, ale nedovolili mi to :nevim: A pak už jsem byla na nemocenské, takže jsem si to vybrat nemohla :nevim: Takže nějakých 36,5 dnů by mi měli proplatit určitě??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
19.4.11 17:24

Ahojky,
myslím, že ti dovolená „propadnout“ nemůže. Máš nárok si ji vybrat nebo ti ji zaměstnavatel musí proplatit. Nemůže ti ji vzít. Navíc - převádět dovolenou do dalšího roku je běžné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí