Jedovaté houby zaměnitelné za hřib?

Lucie46
7.6.13 21:13

Dotaz pro houbarky...

Hezky vecer vsem :)

Mam takovy dotazek… zadna houbarka nejsem, poznam snad jen hrib a dneska mi mamka donesla hriby ze je dostala od jedne kamaradky. Ja jsem v tomhle docela opatrna a nevim jestli bych si vzala od nekoho houby… Tak se ptam jestli existuje nejaka jedovata houba, ktera by se dala zamenit za hrib? Houby jsou jiz nakrajene tak nevim jestli se z toho da jeste neco poznat… Diky za odpovedi :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Imane
7.6.13 21:15

@Lucie46
Tak, jestli tomu nevěříš, tak to nejez. Já bych si houby od nikoho jiného (kromě svého taťky) nevzala :oops:. Zaměnit se dají a docela snadno.

• Citovat
  • Upravit
5010
7.6.13 21:17

Nakrájenou houbu bych si od nikoho nevzala. Jím jen ty, co znám a co vidím ještě v „cajku“ před rozkrájením. V tomhle jsem prostě opatrná a raději doporučím opatrnost i tobě, než pak lítat kdesi po nemocnicích. Jo, v restauraci si houbové jídlo dám, ale u lidí doma ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
7.6.13 21:17

@Lucie46 Mne vzdycky nastve kdyz najdu satana je hribu dost podobny, akorat to ma vespod bilosede a ne dozluta jako hrib a taky kdyz ho ukousnes nebo oliznes, tak je horky tak se to da poznat :)

http://www.naturfoto.cz/…ie-3335.html

Příspěvek upraven 07.06.13 v 21:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Imane
7.6.13 21:18
@Hanka79 píše:
@Lucie46 Mne vzdycky nastve kdyz najdu satana je hribu dost podobny, akorat to ma vespod bilosede a ne dozluta jako hrib a taky kdyz ho ukousnes nebo oliznes, tak je horky tak se to da poznat :)

A z toho budeš mít jen zkažené jídlo, to je ještě taková neškodná záměna.

• Citovat
  • Upravit
2326
7.6.13 21:19

Záleží na tom, čemu říkáš „hřib“ - to je hrozně široký pojem…Pokud myslíš klasický „pravý neboli bílý hřib“, tak ten se snadno zamění s tzv. „hořčákem“ - jedovatý není, ale je tak hořký, že ho nesníš, i kdybys chtěla…
Jinak jsem také zastáncem toho, že pokud si nejsi na tisíc procent jistá, nejez to, bude ti blbě už jen z nervů a nejistoty. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
7.6.13 21:19

Tak s pravým hřibem se dá zaměnit jen hořčák… ten jedovatý přímo není, ale nedá se jíst. Pak hřib satan, ten je ale podobný vzhledem spíš ke kováři, a je poměrně vzácný.
mrkni sem… tady sjíždí houby náš prcek :D http://houby.naturfoto.cz/…e-houby.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucie46
7.6.13 21:20

@yum-yum26 jist je nebudu to uz vim ted :) spis mi jde o to, ze nasi uz z nich k obedu bastili omacku :) Mamka dneska hlidala malyho a dala mu tu omacku taky :zed: :zed: houby tam teda nemel, zcedila mu to pres sitko, ale ja bych mu to nedala ani tak… Ja mam houby rada, ale moc nikomu v tomhle neverim…

• Citovat
  • Upravit
18259
7.6.13 21:22
@Lucie46 píše:
@yum-yum26 jist je nebudu to uz vim ted :) spis mi jde o to, ze nasi uz z nich k obedu bastili omacku :) Mamka dneska hlidala malyho a dala mu tu omacku taky :zed: :zed: houby tam teda nemel, zcedila mu to pres sitko, ale ja bych mu to nedala ani tak… Ja mam houby rada, ale moc nikomu v tomhle neverim…

Jo to ja taky ne, proto berem a jime jen to co zname my sami a neberem houby od druhych :) clovek nikdy nevi… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
7.6.13 21:23

@Hanka79 @yum-yum26 Holky, to je blbost - to o čem vy mluvíte, to není satan - ten hořký není, ale je jedovatý - viz. odkaz
http://www.naturfoto.cz/…e-16948.html
vy myslíte tuhle houbu:
 https://www.google.cz/search?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594

Když mi bylo šest, byli jsme s tátou a širší rodinou ve Francii, táta houbař, našli jsme hřiby, zespoda to zmáčknul, zmodralo to, vida, hřib „modrák“, no otrávili jsme se dohromady tři rodiny, podle knížky to měl být asi satan, všichni jsme blili jak šakali, skončili v nemocnici…
Jím maximálně tak žampiony ze supermarketu :lol:
Houby bych vyhodila, nestojí to za to

edit: mimochodem ten satánek chutnal skvěle, táta ho udělal obalovaný a byl moc dobrej :twisted:

Příspěvek upraven 07.06.13 v 21:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8927

Ahoj houbařka jsem, ale nakrájené bych si také od nikoho nevzala. Je potřeba vidět celou hlavičku svrchu i zespodu výtrusnici a nohu, po odříznutí se často barva houby mění. Pokud je to pravák, tak bude naříznutý bílý - krémový a výtrusnice světle žlutá, noha bílá do hněda. Pokud ji olízneš a nebude pálit, či není hořká, tak je to ok. Ale zase v různých krajích rostou různé houby a i ten pravák může vypadat v jiném kraji malinko jinak. Jen je mi divné, že už teď někde rostou hřiby, je na ně brzy. Byla bych i proto opatrná. Když někomu dávám houby, tak je očistím a rozříznu jen napůl, abych věděla zda nejsou červavé. Pokud je to v rodině, tak mi věří a to už si je nakrájím na drobno. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Imane
7.6.13 21:24

@alien21 Ne, není já vím ;). Hřib žlučník.

• Citovat
  • Upravit
2326
7.6.13 21:24

@jalemina Přesně tak, pak by se dal splést jen ten satan s kovářem - ale kováře jsou fakt vzácný a dokonce chráněný, takže by se sbírat neměly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucie46
7.6.13 21:25

A kdyby to treba nahodou byli spatny houby tak kdyz by nesnedli primo tu houbu, ale jen tu omacku z nich tak by to nemelo nic udelat, ne? ja se snazim u malyho o primerene zdravou vyzivu a mama mi to celkem pri hlidani kazi :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii