Štěně a batole?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
3.3.21 07:28

Zkušenosti nemám, protože bych takovou šílenost v životě neudělala. Dům se zahradou na tom nic nemění, přece nevyšoupnete štěně ven a nepůjdete za ním až když bude čas, že? Musí mit výchovu, režim,… a jak to chceš udělat s batoletem? Komu ten čas a péči ukrojíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
3.3.21 07:29

Zrovna vcera jsem rikala manzelovi jaka vyhoda je mit stene a mimco zaroven. Malymu je rok, sousedi si poridili stene a ten je z toho u vytrzeni, hraji si mazli se. My mame uz starsiho a ten ho nema rad :(
Ale dcery, ktere byly male kdyz se poridil, tak ty miluje.
Zalezi na Vas, pokud jste smirena s tim, ze veskera pece bude na Vas, mate zahradu a podminky tak proc ne.
U nas, bohuzel stene neprichazi v uvahu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.21 07:38

Já bych do toho nesla. Kamarádka to udělala a batole obalene od chlupů proste není nic pro mě. :nevim:
Já doma mám uklizeno tak, aby si mohla hrát na zemi a představa, ze mám chlupy všude to neeee. :D

Ale každý je jiný. Kamarádka to vůbec neřeší, pes spí vedle dítěte.

• Citovat
  • Upravit
87
3.3.21 07:44

@terien Štěně bude samozřejmě s námi v domě. Komu ukrojím čas? Sobě. Mám zkušenosti s výchovou štěněte, ale v době, kdy ještě nebyly děti. Měla jsem představu, že bude s námi doma a budu se mu věnovat za běhu, k tomu mám možnost několika hodin odpoledne, které můžu věnovat pouze štěněti, mladší dítě bude mít manžel, starší bude buď se mnou a psem nebo také s manželem, případně prarodiči. Spíš přemýšlím, jak naučit malé dítě, aby se k němu hezky chovalo, jak to dělat s hračkami - zatím se snažím je držet pouze v pokojíčku, kam pes nebude mít přístup, snad se bude dařit to zachovat…A další praktické věci, které třeba vyřešit ještě před dovezením štěněte. U nás to bude až v červnu, takže zatím je čas. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
3.3.21 07:49

@Miraculous Pořídili jsme si 10ti měsíční štěně slovenského kopova z útulku, když jsme měli 2 děti ve věku 16měsíců a měsíční novorozenec. Vyrůstali vedle sebe, pes je bral jako další štěňata a vztah měli opravdu nádherný - děti věděly jak se k němu mají chovat a pes by za ně dal život (kolikrát je bránil i přede mnou, když jsem se na ně zlobila - lezl mi do cesty a odstrkával mě od nich :mrgreen: )
Ale já už zkušenosti se psy měla, takže to byla pohoda. Ale to, že máte domek se zahradou nic neznamena. Pes potřebuje být členem smečny, ne být celé dny sám venku na zahradě.
I my jsme měli pro něj zahradu - ale i přes to s námi chodil na procházky.
Byl s námi bohužel jen necelých 10let, pak onemocněl rakovinou - děti jeho smrt nesly hrozně těžce, protože ho opravdu měly jak „sourozence“, tím, že spolu vyrůstali takhle v útlém věku. A i když si teď děti pejska moc přejí, už nepořizuji, protože vím, že čím víc jsou starší, tím míň se mu budou věnovat. A já osobně jak nejsem na mateřské, tak toho času na něj bych taky tolik neměla, kolik bych si představovala. Takže počkám, až děti „vyletí“ z domova a pak si pořídim.
Takže záleží pokud máte zkušenosti psa klidně pořiďte. A taky si položte otázku proč vlastně toho psa chcete : rodinný přítel? Hlídač? Společenská ozdoba? Jen proto, že děti si přejí?

• Citovat
  • Upravit
34473
3.3.21 07:58
@Miraculous píše:
@terien Štěně bude samozřejmě s námi v domě. Komu ukrojím čas? Sobě. Mám zkušenosti s výchovou štěněte, ale v době, kdy ještě nebyly děti. Měla jsem představu, že bude s námi doma a budu se mu věnovat za běhu, k tomu mám možnost několika hodin odpoledne, které můžu věnovat pouze štěněti, mladší dítě bude mít manžel, starší bude buď se mnou a psem nebo také s manželem, případně prarodiči. Spíš přemýšlím, jak naučit malé dítě, aby se k němu hezky chovalo, jak to dělat s hračkami - zatím se snažím je držet pouze v pokojíčku, kam pes nebude mít přístup, snad se bude dařit to zachovat…A další praktické věci, které třeba vyřešit ještě před dovezením štěněte. U nás to bude až v červnu, takže zatím je čas. :)

Rozhodnutá jsi, zkušenosti máš (pak tedy nevím, co potřebuješ vědět), tak přeju pejskovi spokojený život

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
3.3.21 08:27

@terien Zkušenosti mám, ale bez dětí, proto jsem chtěla nasbírat nějaké tipy ohledně výchovy a soužití štěně+malé dítě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5983
3.3.21 10:32

Nevím jak je to z pohledu matky, ale vím jak je to z pohledu dítěte. Když mi byly 3 roky a mé sestře 5, naši nám pořídili stěně NO. Ten pes nás učil odpovědnosti, lásky a něhy. Vyrůstat po boku psa je to nejlepší co pro dítě můžete udělat. Ano je obaleno chlupy a podobně, ale ten cit k zvířeti tě nikdo nenaučí líp než samotné zvíře. A co teprve té odpovědnosti. Po psovi jsme museli uklízet, venčit ho… dalo nám to do života více než samotná výchova rodičů.
Dnes mám doma 6 útulkových psů a na noze tetování jako vzpomínku na našeho prvního pejska Bellu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
3.3.21 10:43

@Markéta188 Měla jsem v dětství také fenku Bellu, i když už jako starší. :) Rodiče právě nechtěli psa, dokud jsme byli úplně malí. A z okolí pořád slyším, že si zadělám na pěkné trable. Takže se chci aspoň pokud možno pořádně připravit a nechybovat hned ze startu, abych se z toho fakt nezbláznila nebo ze štěněte nevyrostl pošuk :lol: Děti vyrůstající se zvířaty jsou podle mě obohacené o mnohé zkušenosti i emoce, mimo jiné proto jsme se psa rozhodli pořídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.3.21 10:53
@Miraculous píše:
@Markéta188 Měla jsem v dětství také fenku Bellu, i když už jako starší. :) Rodiče právě nechtěli psa, dokud jsme byli úplně malí. A z okolí pořád slyším, že si zadělám na pěkné trable. Takže se chci aspoň pokud možno pořádně připravit a nechybovat hned ze startu, abych se z toho fakt nezbláznila nebo ze štěněte nevyrostl pošuk :lol: Děti vyrůstající se zvířaty jsou podle mě obohacené o mnohé zkušenosti i emoce, mimo jiné proto jsme se psa rozhodli pořídit.

Jaká kolie to bude…?

Připrav se na jednu věc. Štěně bude první rok všechno kousat. Budeš mu doslova za zadkem, abys mu stíhala měnit v hubě dětské hračky za psí.
A batole bude v období, kdy pes bude oblíbená hračka, ale dítě ještě nebude znát/chápat míru. Takže neustále budeš buzerovat dítě, aby psa nechalo na pokoji.

Pořizovali jsme štěně, když byli malé dva, a musím říct, že jsem hodně využívala možnost nechat psa venku. Malá ho hrozně mastila a pes furt něco okousával. Dohromady s dalšími věcmi, co doma musím stíhat, se to prostě nedalo ošéfovat.
Teď už je to lepší a pes je tu s námi vevnitř častěji. Ale mám výhodu, že je to velké hlídací plemeno, být venku jí tolik nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2802
3.3.21 11:33
@Miraculous píše:
Ahoj, rozhodli jsme se pro pořízení štěněte. Máme dvě děti, mladšímu bude v době, kdy štěňátko budeme brát, 22 měsíců, staršímu 6 let. Někteří lidé v okolí mě dost odrazují, že mám počkat, až budou oba školáci. Chci se zeptat na vaše zkušenosti s takovým soužitím, jestli to jde zvládat, na co dát pozor. Máme dům se zahradou, štěně bude kolie. Děkuji. :kytka:

na pohodu, prvních 7 měsíců bude náročných, a štěněti se opravdu budete muset věnovat, není to věc na klíček. Stejně jako dítě musíte hlídat a taktéž si ohlídat svoji důslednost, princip výchovy u štěněte je stejný. Musíte být důslední vždy a lpět na stanovených zásadách, u psa navíc platí, že bez výjimky. Takže neexistuje, že dám psovi míst, mezi tím mi spadne batole a začne řvát, pes místo opustí, já ho nechám, protože běžím k dítěti ho zvednout a už máte problém :lol: Není to asi úplně nejvhodnější příklad, ale nic jiného mě teď rychle nenapadá. Když tohle dáte, tak nebudete mít problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
3.3.21 11:40

@Lucie_Sx Jaké hračky se nejvíc osvědčily? Já se snažím děti zvykat, že do části domu, kde bude bývat pes, hračky netahají. Do dětského pokoje ho pouštět nechci, stejně jako do ložnice. Kolie bude klasická velká, uvažovali jsme i o šeltii, ale štěňata nám přišla až moc malá a křehká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2586
3.3.21 12:05

Měla jsem to tak, neplánovala jsem to, psa jsem dostala, protože jsem dlouho brečela po předchůdci, který mi umřel chvilku po narození mimina. Krizové momenty byly: Pes se každý den nad ránem podělal a řešit to s lezoucím nerozumným dítětem byl záhul. Nikdy teda nerozkousal jedinou dětskou hračku. Když jsem s ním chodila večer na zahradu aby se naposledy vyčůral, protože se tmy bál, dítě brečelo u balkonových dveří. Když začalo dítě chodit, muselo se vodit za ruku, přičemž velký pes táhnul na druhou stranu a já byla na roztrhání. Plus teda ještě břichem strkat kočár. A jestli máš děti dvě, uvědom si, že nejsi chobotnice a budete nějakou dobu v jednom dospělém „nevenčitelní“. Naopak když jsem potřebovala vozit kočárek a uspat dítě, malé štěně toho tolik neušlo a muselo jezdit dole v místě na nákup. To se všichni smáli. Ve chvíli kdy se dítě učilo chodit, musel pes chodit na pár měsíců do psí školky, aby se vyběhal a hlavně socializoval. S batoletem pod paždí ho tahat od ostatních psů je docela riskantní. Pokud se zanedbá socializace, už se to nikdy nenapraví. To určitě víš. Další blbá věc byla, že mladý pes mě v noci budil stejně, jako další dítě. A poslouchá a chodí na vodítku bezkonkurenčně nejhůř ze všech psů, co jsem kdy měla, ale to mi říkají všichni, kdo si pořídili psa k dětem. Na druhou stranu ten jejich vztah je kouzelný a k nezaplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.3.21 13:13
@Miraculous píše:
@Lucie_Sx Jaké hračky se nejvíc osvědčily? Já se snažím děti zvykat, že do části domu, kde bude bývat pes, hračky netahají. Do dětského pokoje ho pouštět nechci, stejně jako do ložnice. Kolie bude klasická velká, uvažovali jsme i o šeltii, ale štěňata nám přišla až moc malá a křehká.

Hracky? Idealne klacek nebo vetev 🙂. Jsou z toho pak super trisky :wink:.
Hracky nechavat v pokoji nefunguje. Vzdycky se nekde neco vali. A kdyz ne, slohne ponozku, flasku s pitim, cokoliv. Ale uz z toho odrusta.

Kolie je fajn volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394
3.3.21 13:29

@Miraculous ono jde i o jaké plemeno jde. Náročnější to je, ze začátku se musí se štěnetem běhat kvůli venčení fakt často. My máme a měli jsme společenská plemena tak venčení bylo složitější. Ale jsme v bytě. otázka je kolik času bude pes potřebovat. Našim stačí je lidská společnost, na pohyb náročné nejsou ani jedna. Pokud pes bude náročný na pohyb tak s malým dítětem to problém prostě bude. Zahrada na druhou stranu je fajn a až štěně odroste bude to fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný