Štěně a batole?

Anonymni
15.10.08 23:12

DOTAZ - štěně a batole?

Zdravím všechny maminky,
co si myslíte o spojení štěně a batole???
Jde to dohromady?
Kamarádka si chce pořídit pejska k 16cti měsíční holčičce…
Já jí nijak neporadím,protože s tím nemám žádnou zkušenost.............
Tak mám otázku dá se to zvládnout??Nebo jak to popřípadě zvládáte vy???
Děkuji za Vaše odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
330
16.10.08 01:57

Ahojky, nevidím v tom nijak velký problém.

Znám tři kamarádky, které zároveň pořídili dítě a psa (v rozmezí jednoho roku). Já osobně mám dvouletého pejska a za chvíli i Vítka. Z toho co jsem odpozorovala…lepší je prvně pořídit štěně a pak dítě - jednodušeji stanovíš štěněti pravidla a když přijde dítě, tak psisko už tolik nezkouší. Ale může nastat problém, že jak se dítě narodí, pes začne žárlit. Dá se tomu předejít a psa na to připravit, ale to riziko tu je i když malé.

Nejtěžší je asi si pořídit psa do půl roku po porodu. Protože jak dítě tak pes potřebuje nastavit své hranice, oba najednou vyžadují hodně pozornosti a stanovení řádu (když majitel nedá pozor, tak může mít šeredně rozmazleného psa a bude to spravovat hodně dlouho), ale i to se dá zvládnout, jen člověk musí chtít obětovat čas nejen dítěti, ale i psovi.
Ono to možná bude znít divně, ale pes je jako dítě, taky zkouší, co může, co nemůže a jak na co budete reagovat, taky se chce chlubit, být pochválen, trávit s vámi čas a mít vaši pozornost. A pokud to podceníte a psa ignorujete, tak jako u dítěte, se to dříve nebo později projeví na povaze či poslušnosti.

Pořídit si štěně k 16cti měsíční holčičce mi přijde už jako v pohodě. Dítě už má zavedený režim a začíná zkoumat a vnímat. Když přivedeš stěně teď, tak štěně si zvykne na to, že dítě mu věnuje pozornost (a někdy až bolestivou), navíc v tomhle věku to bere jako hru. A odpadá hlavně možná komplikace, jak pes příjme dítě v rodině a už má jasně vymezenou pozici v rodinné hierarchii a nebude se snažit s dítětem soupeřit. Samozřejmě i v tomto případě je důležité se věnovat výchově psa a já osobně bych se přimlouvala za cvičák. Tam panečka i psa naučí mnohem rychleji, co a jak. Navíc tě upozorní čemu se už od začátku vyhnout. Vždy říkám, není nevychovaného nebo zlého psa, jsou jen majitelé, co nezvládli výchovu.

Jediná nevýhoda mě napadá a to venčení psa na vodítku a zároveň kočár. Ale všechny tři kámošky to zvládaj, takže to asi až tak velký problém nebude.

A výhody…těch je mnoho. Já osobně jsem vyrůstala se psem a nikdy bych to nechtěla jinak a rozhodně pokud bych psa už neměla, tak bych ho k dítěti pořídila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
16.10.08 08:49

Tak dohromady to jde, ale záloeží na tobě jak máš pevné nervy!!!
Malý se narodil v květnu a já jsem si v prosinci koupila štěňátko a musím ti z vlastní zkušenosti říct, že to bylo o hubu! Malý se pozvracel, Meg se počůrala, malý se pokadil, Meg taky a já jsem jen lítala s mopem a s kýblem :roll: :roll: :roll:
Teď je to ale super, nejlepší je to v létě, když jsou spolu na zahradě a hrají si! Špatné to není, ale taky záleží jakou si vybereš rasu pejska! My máme westíka a nemůžu si ji vynachválit, je opravdu super k dětem i na zahradu!
Musíš jen počítat s tím, že si přiděláš práci, ale jinak je to krásné, když vidíš jak si spolu hrají!

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
16.10.08 08:54

Ahoj.Našemu chlapečkovi bylo 17 měsíců a pořídili jsme si štěně Bernského salaš.psa.
Měla jsem obavy,že mu štěně vše rozkouše,ale bylo moc hodné.
Ani M.mu moc neubližoval :)
Zvykli si na sebe brzy a jsou největší kamarádi.
Naštěstí bydlíme v rodinném domku,tak s venčením nebyl takový problém jako v bytě.

• Citovat
  • Upravit
marketa.hl
28.1.10 09:20

děkuji a souhalsím

dobrý den,zítra si jedeme s manželem pro štěně buletriéra,máme 17měs dceru,s bulíkem zkušenost mám už 13let..čekala jsem,až bude naše Charlottka chodit..bude to záhul s tím venčením ze začátku,ale jinak mi Váš příspěvěk strašně dodal odvahy a síly..už se naněj moc těšíme a věřím,že to zvládnem..děkuji a pěkný den Markéta :kytka:

• Citovat
  • Upravit
marketa.hl
28.1.10 09:21

to díky bylo pro Kecalku,ale samozřejmně i pro ás ostatní

• Citovat
  • Upravit
5074
28.1.10 09:27

Ahoj,já mám doma dvouletou fenku jezevčíka a 4 měsíčního klučíka. Jezevčice ho chodí hlídat,lehat si vedle něj,kdyby mohla tak by mu podávala dudlík a držela láhev s mlíkem…Nijak mu neubližuje,opatrně okolo něj chodí a když zabrečí tak je u ńěj první..jediné co teda dělá,je že koušet dudlíky k lahvičkám,takže ty se musí shovávat když jdem pryč.Jinak si dobře rozumí, Tomík na ní kouká,směje se,začíná k ní natahovat ručičky a ona ví,že mu sem tam sní olíznout nohu či ruku,ale nikdy obličej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
28.1.10 09:38

Ahoj,

Příspěvek upraven 12.12.11 v 19:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
28.1.10 09:43

pocitej ze to je jak dve deti jen stenatko umi hned chodit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
marketa.hl
28.1.10 11:22

to je pravda,proto druhé dítě nemáme a plořídíme si psa :lol: .ani o druhém neuvažujeme a zdravotní důvody mi to nedovolují..,ale měla jsem bulíka 13let a umřel před narození, dcery,a čekala jsem,až bude vhodná doba a skvělá chovná stanice,od kud psa bereme…ano,chtěli jsm epočkat až do podzima 2010,ale to by zase nebyl ten pejsek,které ho chceme..chodila jsem na cvičák 7let,psům rozumím,tak z toho obavu nemám,jen časově to bude náročné a to dost,ale proto to tayk dělám

• Citovat
  • Upravit
25959
26.3.13 20:36

Ahoj,
jdu se taky poradit. Máme 16 měsíců starou dceru a naskytla se nám možnost vzít si od známých štěňátko (mix s jezevčíkem). Oba s přítelem víme, co obnáší starost o psa. Spíš mě zajímá, zda máte někdo zkušenosti jak se to dá zvládnout? Je mi jasný, že budem ze začátku vytírat loužičky a pořád běhat ven. To bych překousla. Bojím se spíš o malou.
Psy má ráda, u tchýně jim krmí čubu piškotama, dělá malá, jinak si jí moc nevšímá. V sobotu jsme se byli na štěňátka podívat. Nijak výrazně si jich nevšímala, což se ale nedá říct o nich. Jsou to mimina, takže kousnou co jim přijde pod tlamu. Bojím se, aby malá nebyla věčně ohryzaná. Přeci jen ještě nemají cit, zoubky jako jehličky. Aby se ve finále malá nezačala bát. Na druhou stranu si říkám, že by spolu vyrůstali a byli by z nich nej kamarádi.
Takže, máte někdo podobnou zkušenost? Jak se to dá zvládnout, můžete mi napsat svoje zkušenosti? Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
26.3.13 21:17

Na emimi nemá nikdo psa? :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.3.13 21:49

My máme doma 4,5 letou a 1,5 letou dceru (ta starší dostala mimi jorkšíra, když měla 1,5r.) jsou doslova jedna ruka jedna prd… bez sebe ani krok :mrgreen:. Filip napřed spával s náma v ložnici v posteli a sám od sebe se jednou přestěhoval za dcerou do pokojíčku do postele a už tak spolu několik měsíců spolu spávají.
Obě dcery si hezky hrají s ním. Menší se teprve učí od starší ta už ho sama pustí na zahradu nebo dosype granule, když nemá, ráno ho češe, když ho koupeme, tak mi obě dcery asistují nebo sledují, aby viděly.
A tak celkově si na sebe navykli, že si chodí jeden druhému stěžovat pes za děckama a děcka za psem :lol: a nejraději se venku nahánějí o plyšáka lišky :mrgreen:

Nebála bych se pořídit pejska dítěti ani batoleti, oni se spolu sžijí, ty naučíš dítě, že jsou kolem pejska i povinnosti, že to není hračka a bude to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
27.3.13 14:54

@IvkaH díky :kytka: Jůů, jorkšírka bych teda brala bez váhání, měli jsme dva a jsou to miláčci :* Já se bojím těch začátků no. Než dostane štěně trošku rozum a začne být trochu opatrný při hře. Pak je mi jasný, že z nich budou kámoši na život a na smrt :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17142
13.3.16 21:20

No nevím, vychovávat zároveň štěně a dítě…leda si to rozdělit, že by se pejsanovi věnoval přítel když máš na starost mimčo nebo jste si to prohodili, občas chodím dobrovolně venčit abych si trochu vyčistila hlavu, někdy si s hafanem i zaběhám:-) Hlavně to chce ale promyslet, aby měl pejska kdo venčit, když třeba dítě onemocní - stačí teplota a nemoct ven, u nás je to někdy problém páč přítel jezdí pracovně pryč na 2-3 dny obvykle a jednou za rok na týden až deset dní, a tahat mrně třeba v zimě ráno do mrazu nebo večer čekat až usne a rychle vyběhnout a modlit se aby se nevzbudilo není úplně ideální. Někde pomůžou sousedi nebo někdo známý, příbuzný, ale už mi to přijde takové blbé kvůli psovi někoho otravovat, i když my si ho pořídili dávno před dítětem - a předtím než jsme o něm vůbec začali uvažovat a i mnohem dřív než muž začal takhle jezdit, do té doby nemusel, pak se mu částečně změnila náplň práce a najednou jsem tu byla s několikaměsíčním miminkem a pejskem sama. Což o to, odpolední procházka s kočárkem problém není, i dvakrát denně chodíme když je hezky, v létě stejně jdeš ven spíš ráno dřív než bude horko a dá se být venku do 8 večer, ale když je pak ošklivo a větší děti už přes den tolik nespí, je to někdy prekérka a sháníš hlídání pro psa nebo dítě co měsíc dva. Naši dva lumpíci jsou kámoši ale štěně bych k batoleti nechtěla, není možnost vzít spíš staršího pejska, naučeného základním návykům, z útulku apod.? jasně nevíš zase co prožil a nemáš záruku co se u něj projeví za geny a povahu, ale náš pes, kterýho jsme měli od štěněte úplně malinkýho, byl tedy dost likvidační četa, překousal i kabely k internetu, nedokážu si představit že by tohle prováděl s hračkama nebo malýho oblečením - jen těch ponožek a spodního prádla (na to byl vyloženě ujetej a dodnes radši komoru kde mám pračku zavírám) co rozkousal, a už tak je dost práce s tak malým dítětem, že bych to hodně zvažovala. Aby nakonec ještě dítě nemordovalo psa a ten se po něm nějak neohnal apod., drápky i zoubky mívají fakt ostrý! Takže za mě jen pokud jste na vše dva!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný