Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Úplně v pohodě. Pokud se to týká nějak všeobecně tohoto tématu, tak se ráda dozvím nějaké info, nikdy člověk neví, kdy se mu to bude hodit. ![]()
Chtěla bych se zeptat nebo spíš vypsat ![]()
Nevim jak to napsat abych se do toho nezamotala. jsem po druhé vdaná, když jsem se rozváděla s prvnim manželem. Manžel ovlivnoval mojeho právníka sám právník mi to řekl jako že za nim chodí a otravuje ho a snaží se ho ovlivnit, ale že se nemám bát. Umí jednat z lidmi působí jako diplomat. Já se naopak vyjadřovat neumim jsem trémistka všechno popletu. Ještě jsem zapoměla dodat že už jsem právníka vyměnila, protože předtim se právnička postavila na jeho stranu. Měla mu udělat exekuci na plat, protože neplatil výživné tvrdila mi že je návrh na soudě a já se pak dozvěděla že nic neudělala. Loni v lednu jsem zažádala o zvýšení ještě neproběhlo líčení stále se to z nějakých důvodů protahuje a ted jsem dostala pocit že jde právník spíš proti mě. Nevim kam se obrátit co dělat?
Děkuji.
Chtěla bych se zeptat je mi 20 let a ukončila jsem studium na škole můj otec má k mému výživnému dluh 24 100 a odmítl je zaplatit vzhledem k tomu že ho prý vydírám a tak podobně jsem ze silami na koncích jelikož veškeré složenky mám ale on to odmítá zaplatit a přišel i s novou výmluvou že prý nejsem jeho biologická dcera a že mu veškeré výživné vrátím atd. je mi jasné že to nejde jelikož jednou je napsaný v mém rodném listě a tak to je. Prosím o radu jak dál mám pokračovat bojím se toho že bych si musela najmout právníka a na to peníze nemám a svých peněz se vzdát také nechci Děkuji za odpověd.
@cernaleontyna Výživné bylo určeno soudem? tak asi jít na soud a navrhnout exekuci. Snad ti tam i poradí.
Nebo ti poradí v občanské poradně.
A možná, že ti bude stačit, když si přečteš, co v tomhle vlákně píše @smurfka. Mám pocit, že napsala srozumitelně všechno o tom, co máš dělat: Co ti není jasné?
Není mi jasné to jak mi muže napsat že mi nezaplatí a právě se bojím soudu i kvůli tomu že asi před 5 lety jsem žádala o zvýšení výživného jelikož jsem nastupovala na střední školu a mé výživné od mých 3let je 2 000,– které stejně neplatil a u soudu se hradil tím že nemá práci že ho živý přítelkyně… tak jestli je možné že když bych tedy podala žádost o zaplacení jestli by to soud mohl zamítnout a já neviděla ani korunu? ![]()
@cernaleontyna píše:
Není mi jasné to jak mi muže napsat že mi nezaplatí a právě se bojím soudu i kvůli tomu že asi před 5 lety jsem žádala o zvýšení výživného jelikož jsem nastupovala na střední školu a mé výživné od mých 3let je 2 000,– které stejně neplatil a u soudu se hradil tím že nemá práci že ho živý přítelkyně… tak jestli je možné že když bych tedy podala žádost o zaplacení jestli by to soud mohl zamítnout a já neviděla ani korunu?
No, já nevím, jestli by to mohl soud zamítnout, proč by to měl zamítnout, když výživné bylo soudem určeno?
Zamítne ovšem exekuci na dlužné výživné starší 3 let, pokud jste je nevymáhala a dlužník namítne promlčení. Viz http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…dpovedi.html#…
To, jestli to soud zamítne, se dozvíte, až od toho soudu. Když to k soudu nedáte, tak se sice nemusíte bát, že to soud nezamítne, ale ty peníze neuvidíte i bez toho.
Zkuste se poradit v té občanské poradně. Donesete jim tam, co máte a uvidíte.
@cernaleontyna Ještě jsem se dočetl, že řízení o vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí jsou osvobozena od soudních poplatků:
http://ferovajustice.cz/…ch-2662.html
http://portal.gov.cz/…zakonPar.jsp?… § 11 odst. 1 písm. c).
Abych nemusel extra zakládat vlákno, zeptám se tady.
Pokud tomu správně rozumím, tak rodič nemůže uplatňovat slevu na dítě, pokud s ním zároveň nežije? (alespoň toto jsem našel v jiných debatách)
Pokud tomu tak je, mělo by se při výpočtu výživného, které se odvozuje od platu rodiče, který bude mít vyživovací povinnost, přihlédnout k tomu, že v něm byla započítávána sleva na dítě, kterou však už dále nebude moci uplatňovat?
Nicméně nechápu, proč to tak je - paradoxně to ublíží jen tomu dítěti, protože najednou bude dostávat méně, mi přijde.
Příklad:
Rodič bere 17000 čistého, v tom je 1117 sleva na dítě a dejme tomu, že výše alimentů by byla 15% platu.
Nejideálnější z pohledu dítěte mi přijde, když by se alimenty vypočítávaly z výše platu bez slevy na dítě, přičemž by ale dostalo navíc i tu slevu na dítě, tj.
V příkladu 1 a 3 by sice rodiči zbylo stejně, dítě by ale v druhém případě získalo o 1117 více.
Příklad 2) je sice výhodnější pro dítě jak příklad 1), ale zase na tom „nefér“ vydělá otec, protože si najednou přivlastní část (85%) ze slevy na dítě.
Ps: Tahle debata má samozřejmě jen smysl po dobu, kdy rodič mající dítě ve své péči nepracuje, a tedy nemůže slevu na dítě sám uplatnit - kdyby ji uplatnit mohl, samozřejmě by ji měl uplatňovat on.
@CZEKing píše:
Pokud tomu správně rozumím, tak rodič nemůže uplatňovat slevu na dítě, pokud s ním zároveň nežije?
zákon o daních z příjmů, § 35c odst. 1
Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti na území členského státu Evropské unie, Norska nebo Islandu, (dále jen „daňové zvýhodnění“) ve výši 13 404 Kč ročně, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň vypočtenou podle § 16, případně sníženou podle § 35 nebo § 35ba nebo 35bb. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu.
Pokud je stanoveno výživné soudem, tak zpravidla proto, že plátce výživného nežije s oprávněným ve společně hospodařící domácnosti.
Rozumíte tomu tedy správně s tím upřesněním, že za „sním nežije“ patří nikoli „ve společném bytě“ nebo „ve společném bydlišti“, ale „ve společné domácnosti“ či „ve společně hospodařící domácnosti“. Domácnost je (rodinné) spotřební (společně se podílejících na nákladech na spotřebu) společenství lidí.
Příspěvek upraven 19.09.14 v 11:07
Dobrá, takže jak jsem si myslel. Dítě na tom (alespoň po dobu, kdy rodič mající dítě/děti v péči nepracuje) tedy prodělá..
Přihlíží se pak při výpočtu výše výživnému k tomu, že výše platů před rozvodem je vyšší o slevy na dítě?
@CZEKing píše:
Přihlíží se pak při výpočtu výše výživnému k tomu, že výše platů před rozvodem je vyšší o slevy na dítě?
To nevím, možná vám odpoví jiní.
@eumedon píše:
To nevím, možná vám odpoví jiní.
Počkám si tedy na jiné ![]()
@eumedon píše:
Rozumíte tomu tedy správně s tím upřesněním, že za „sním nežije“ patří nikoli „ve společném bytě“ nebo „ve společném bydlišti“, ale „ve společné domácnosti“ či „ve společně hospodařící domácnosti“. Domácnost je (rodinné) spotřební (společně se podílejících na nákladech na spotřebu) společenství lidí.Příspěvek upraven 19.09.14 v 11:07
Hm, takže pokud se švagr od švagrové vystěhoval (byl vystěhován), bere se to jako ještě společné žití nebo ne, když dává na děti, „spoluplatí“ hypotéku a tak?
Nebo už nyní defakto pobírá tu slevu ilegálně?
Děkuji, jdu to napsat. A ještě jednou omluva zakladatelce