Dotazy k umělé výživě

6429
12.8.04 12:36

Dotazy k umělé výživě

Ahojky,

můžete mi někdo poradit s těmito otázkami?

1. Je možné si kojeneckou vodu pro umělou výživu převařit v množství na cca celý den, mít vodu v uzavřené nádobě a pak již jen odlévat dle potřeby na aktuální krmení? Nebo vždy čerstvě vařit jen potřebné množství?
  1. Je jedno, jestli se sušené mléko dá do převařené vody pokojové teploty a pak se teprve ohřeje na tělesnou teplotu? Nebo musím dávat sušené mléko až do ohřáté vody?

Snažím se zjednodušit systém.. Kojím, posléze dokrmuji, protože mimko nevytáhne požadovanou dávku, poté ji sto let držím, aby mi ten dokrm nevyhodila, moc jí zatím nejede, poté odstřikuji, abych nepřišla o mléko a podpořila zvýšení tvorby… takže kolotoč… :(
Poté, co dokojím, mimko kvíká hlady = není prostor to moc protahovat… Zejména v noci by vzbudila celý panelák… :evil:

1. Dále nevím, jestli se dá vzít lahev s sebou ven bez chladící tašky.. Jak dlouho vydrží připravená láhev i v těchto vedrech bez rizika? Nebo jestli je lepší brát s sebou v lahvi vlastni odstřikané mléko, které to lépe „ustojí“??? 8O

Díky moc za rady z vlastní zkušenosti či za info z vašich chytrých knih.. :evil:

Efina a čutátko 5 týdnů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
830
12.8.04 12:57

Ahoj Efino,

1. Myslím, že si klidně můžeš převařit větší množství vody, ale možná ji nech v konvici, jestli můžeš. Ale toereticky lahev od vody by měla být čistá. Pak dej pozor, až vodu budeš přelívat do lahve (plastové), voda nesmí být moc horká, lahve se smrsknou :roll: :lol: (to mám z vlastní zkušenosti :lol: ).
  1. Záleží na tom, jakou značku mléka používáš, já jsem používala Sunar a ten se ve studené vodě špatně rozpouští. Moje švagrová používá Nutrilon a sype to do studené vody (Filípek to stejně teplé nepije :wink: ).
  1. Jak na cesty s mlíčkem ti asi moc neporadím, já jsem kojila, ale viděla jsem maminy, které s sebou nosí termosku s vodou, pak jen odlejou do lahvičky a přisypou mlíčko. V těchto vedrech by to asi nemuselo být moc teplé, takže zase záleží na tom, kterou značku používáš a jestli se to mlíčko rozpustí i v chladnější vodě.
    Jinak když jsem syna odstavovala, taky nepil teplý sunárek, tak jsem to všelijak zkoušela, ale večer, když jsem mu ho udělala, tak do rána to bylo mírně nakyslé, ale jen cítit, chuťově bylo dobré. Takže radši bude lepší dělat ho čerstvé, zvlášť pro takhle malýho drobka :wink: .
    No a jestli odstříkáváš a máš možnost, tak to je možná lepší, než umělé mléko, ne?

No nevím, jestli ti mé rady budou k něčemu, já pořád kojím (teda už další mimčo :lol: ). Měj se hezky.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
12.8.04 13:07

Vidím, že nejsem sama koho napadají myšlenky na to si všechno maximálně usnadnit. Já jsem syna přikrmovala sice až od 7 měsíce, ale pravdou je, že jsem si vodu na noční přípravu mlíka večer převařila a v noci jsem dělala mlíko jenom z termoskové vody. Nemyslím si že bys tím minču nějak ublížila, ale určitě bych k tomuto účelu koupila novou termosku a používala ji jenom na vodu. Určitě to tak udělám až budeme zase dokrmovat. Mléko jsem na letní procházky vozila v kočárku v té polystyrenové termosce na kojenecké láhve. Maximálně tak 2 hociny od přípravy, ale u 5 týdenního miminka bych se každopádně snažila být včas doma a nebo aspoň dítě nakojit po cestě domů někde v parku. Dobře se dá nakojit taky v čekárně u lékaře, těch bývá po městech dostatek a je tym obyčejně klid, nikdo se nepozastaví nad siestou a asi těžko někdo vyžene kojící maminku z čekárny (aspoň mě nikdy nikdo nevyhnal :) ).
K té tvé otázce č. mě napadá jediné: dá se sušené mléko dost dobře rozmíchat ve vodě pokojové teploty? Já jsem to zkoušela (už ale nepamatuji jaké mléko jsem používala) a ono mi to hrudkovatělo.
Efinko, prosímtě, kolik je „požadovaná dávka mléka“ kterou by mělo miminko vypít při kojení? Já vždycky měla za to, že si mimčo vezme kolik potřebuje.
S tím dlouhým držením miminka mi mluvíš z duše, kolikrát u toho v sedě usnu :oops: Zvládněte to všechno k tvé plné spokojenosti a určitě napiš nějaké nové „vychytávky“ , určitě je nejedna maminka využije. Tím chci říct, že já taky :D
Radka a Betynka 3t

• Citovat
  • Upravit
6429
12.8.04 16:21

Mno vidíte, ani mne to s tou termoskou s sebou a dosypat mlíko na trase nenapadlo… Dobrý nápad. Já ve středu narychlo letěla k doktorce a na rehabilitaci a muselo se v tu dobu jednou krmit, tak jsem vzala už hotovou lahvičku s rozmíchaným mlékem s tím, že když bude malá v klidu po nakojení, tak jí to nedám… Ale řvala v parčíku jak tur… takže na lahev došlo. Nyní mám od vás tip, jak to dělat jinak.
My jinak dokrmujeme Bebou HA, která se bezvadně rozpouští i v té pokojové teplotě.. fakt je, že v tom našem bytě momentálně neopadá teplota pod 29 stupňů, tak to by se asi rozpouštělo každé sušené mléko bez problémů :D
Jinak Radino, to že mimko nevytáhne dostatek mléka bylo patrné z toho, že od propuštění z porodnice = jen kojení vůbec nenabírala na váze.. Nyní, když jí byly 4,5 týdne mi už dokrm přikázali, že vypije jen tolik, co využije na „provoz“, ale nic na růst… a že má hlad, proto začíná i víc spát, protože je slabá… Přitom kolem kojení jsme dělali psí kusy, aby se to změnilo… polohy, časy, neomezené kojení… omrkla nám to laktační poradkyně… malá prostě u kojení chrní a musím ji budit, a stále nepřibírala.. A jelikož byl malý odběr, tak se i málo tvořilo, odstříkat mi nešlo skoro nic, hlavně z pravého prsu, to byl děs už v porodnici.
Tak se snažím odstřikovat a doufám, že až zesílí a přibere po dokrmu, že bude větší dravec a už si to z prsou vysosne.. Spíš je problém, že si od pondělí asi už zvykla na lahvičku, kde jí teče mlíčko průběžně, takže nyní se u prsu vzteká, že jí to neteče… Takže se bojím, že prsy začne bojkotovat úplně… přitom z lahvičky Avent se docela namaká, máme pomalé dudlíky, ale stejně… teče to stále, což u prsu ne, teda u mého… :evil: Tak se už obávám, že budem dokrmovat umělým či odstříkaným, protože u prsu bude ječet, že „to nefunguje“ či u něj bude jako obvykle spát.. :oops: ach jo…
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
12.8.04 19:00

Ahoj já kdysi nemohla kojit, takže dcera vyrostla jen na láhvi a to Nutrilonu.Takže k tvojí otázce, vodu převařit dopředu můžeš, ale nejlepší je nachystat si třeba na celou noc láhve již připraveného mléka do lednice, a přihřát v mikrovlnce.Velmi se nám to osvědčilo, jinak bych musela vstávat ze začátku každou hodinu.
Dál, když někam jedeš na delší dobu, mít sebou termosku s horkou vodou na umíchání mléka, ale i termosku se studenou vodou na ochlazení láhve , kdyby byla moc horká, ať nemusíš dlouho čekat, než ti vychládne.Vlažné mléko i v těchto horkých dnech nedoporučuji, raději čaj, zkusili jsme to také, a můžeš dítěti nachladit žaludek, a buď se ti poblinká, nebo dostane průjem.
Množství mléka se zvyšuje asi takto_od narození je to první týden asi 100-150ml, pak zvyšuješ postupně každý týden asi po 50ml víc, později poznáš kolik dítě vypije a kolik nechá v láhvi.Hlavně nedělej velikou díru do sacího dudlíku na láhev, raději ať déle tahá a kup ty dudlíky s ventilací.Když dítě díky velké díře v dudlíku rychle zhltne mléko s jistotou ti polovinu po odříhnutí vyvrátí, protože bude plné vzduchu.Pak můžeš zase s krmením pokračovat na novo.Později až budeš dělat do láhve kaši, můžeš udělat větší díru jinak ti dudlíkem neprojde, ale tu si dopředu nepřipravuj, obsahuje vitamíny a ty se novým přihříváním i v ohřívadle ničí a to je škoda.
Jinak dnes se dají už všechny druhy mléka dělat tak , že dáš trochu vlažné převařené vody do láhve, a doliješ horkou, to když nepotřebuješ udělat zásobu k použití hned, ale v noci je ta mikrovlnka úžasná dáš to v lahvi z lednice na 150 stupňů a to na max. 1,5 min, a je hotovo.Já měla ohřívačku, ale v té ohřívané mléko v těchto vedrech vydrží max.dvě hodiny jinak se zkazí. Hodně zdaru Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
12.8.04 23:41

Ahojky!
Taky trosku prispeju. Vzhledem k tomu, ze jsem do tri tydnu po porodu uplne prisla o mliko, tak jsme take s malou byly na umele vyzive (a jsme pochopitelne dodnes…divny :lol: ). Ze zacatku jsem se snazila vzdycky vsechno perfektne dodrzet, ale casem jsem si to taky zacala usnadnovat. Poridila jsem si sklenenou konvici s vickem, do ktere se vejde 1,5litru vody a v mikrovlnce vzdycky vodu prevarim. Vydrzi mi cca den, je to zavreny, takze si myslim, ze ty vode se nic stat nemuze. Co se tyce teploty, tak ja zkusenost s tim, ze by se mlicko ve studene vode nerozpustilo, nemam. Pouzivaly jsme Nutrilon A.R. a ted, kdyz uz je mala na prikrmech a skoro neblinka, jsme presly na Sunar. Presto ho ale zahustuju Nutritonem, abych mela jistotu, ze mi to nevyzvrati. Casem chci davku Nutritonu snizovat a nakonec ho uplne vy:,–(it. Takze Efinko doporucuju pouzivat bud ten Nutrilon A.R. a nebo taky dohustovat Nutritonem a mimco urcite bude blinkat mene casto.
S tim nosenim mlika ven v horku souhlasim, ze max. na 2 hodky ho dat do polystyrenoveho obalu, ale radeji to resit jinak a neriskovat, ze se zkazi.
Driv, kdyz Niky papala jen mlicko, tak jsem si delala treba 3-4 davky do lednice a bylo to mene pracny. Tomu mliku nikdy nic nebylo. I kdyz musim rict, ze Nutrilon A.R. pachne uz sam o sobe.
Tak to jsou zase moje zkusenosti.
Preju pevne nervy a samou radost s detickama :wink:
Ahojky Lucka a Nikolka /5 mesicu/
 http://nikolasek.wz.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení