Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojka, nejsem sice dětský expert, ale dokud ten vřídek nepraskne, není se třeba obávat infekce. Poptej se v lékárně, jestli se i takovým mrňavým miminkám může dávat třeba Betadine-to je desinfekční roztok, který neštípe. Krom toho dětská stolička asi nebude zdrojem nějaké bůhvíjaké infekce, střevo podle mě ještě není osídlené všemi bakteriemi, navíc pokud ji jen kojíš. Nebo je varianta zamáznout to Pityolem, mast je sterilní a udělá tam film. Navíc Pityol vysušuje, takže možná by to bylo jednodušší, ten se běžně dával mimčům na opruzeniny, tím nic nezkazíš:-)
Linda
Ahojky, nejedná se spíš o nějakou podobu sakrálního darmoidu? Rozhodně si myslím,že by jsi to neměla mačkat, ale pomoci by měla tzv. „Vyšňovského mast“ je cítit po uzeným. Nevím zda je volně prodejná či vázaná na recept. Pokud by se jednalo o formu darmoidu, tak se celkem rád vrací a dělá znovu, jedná se o píštěl naplněný hnisem a s obsahem třeba chloupků či dokonce jemně zkostnatělých částí. Laicky řečeno prý to bývá zakrnělé dvojče a má to každý jedinec, který není z dvojčat. Jen u někoho z nás se to provejí v útlém dětsví, u jiného v pubertě či v dospělosti. No a u těch šťastlivějších vůbec. Rozhodně bych nechala na lékaři způsob léčby, většinou se jedná o ambulantní formu. Prosím, neber to jako strašáka, jen jsem popsala pár drobných info o sakrálním darmoidu a vy můžete mít třeba úplně něco jiného. Samozřejmě bych návštěvu pediatra neodkládala. Dej vědět jak jsi dopadla.
Přeji hodně zdravíčka.
Jani, to zní celkem zvláštně, sakrální darmoid… Když si to představuju, začínám mít strach, že v noci na mě z toho pupínku vykoukne ještě jedno miminko
. Taková hororová scéna. Ježíš, já teď nebudu strachem spát! Ne, dělám si jenom srandu, ale chci tě poprosit, jestli bys mi mohla napsat kde jsi o tom četla, dost by mě to zajímalo. Na internetu jsem na toto téma nikde zatím nenarazila a ráda bych se dozvěděla trochu víc. Jinak, mluvila jsem s porodní asistentkou a ta mi doporučila ten pupínek vydesinfikovat, sloupnout bílou špičku a trošku to zlehounka zmáčkout, aby se uvolnil hnis a pak zatřít genciánkou. Když jsem Betce sundala plenku, pupínek už byl prasknutý. Vydesinfikovala jsem ho, maličko pomačkala, ale evidentně ji to bolelo, tak jsem zbytek pupínku natřela „modřičkou“ a zabalila ji. No, uvidíme jak to bude vypadat ráno.
Ahojky,
opravdu Tě nechci strašit a sakrální dermoid je obdoba furunklu či nežitu jen s odbornějším názvem. Není to nijak zvlášt závažné onemocnění. Pokud já vím, tak rozhodně by se neměl mačkat, zvláště pak u miminek - názor lékaře. Ale porodní asistentka by také měla být fundovaná… Zítra, tedy vlastně už dnes během dne se podívám po netu po nějaké té informaci a večer napíšu. Ale k lékaři bych s tím šla - po svých zkušenostech. Krásnou dobrou noc.
Ahojka, šmankote o sakrálním dermoidu jsem tedy taky ještě neslyšela. Dermoid jako takový ano, ten se může vyskytnout v podstatě všude, i na vnitřních orgánech, prostě tam zabloudí buňka, která patří jinam. Mám s tím osobní zkušenost, měla jsem ho na vaječníku. Ale opravdu bych si s tím nedělala až takové starosti, pokud tam byl hnis, je jen dobře, že to prasklo, kdekoliv se udělá hnisavé ložisko, musí se vypustit. I ten Višňák, který tu byl zmiňován, by jen urychlil „zrání“. Genciánkou taky nic nezkazíš, taky tam udělá krycí film. Určitě to bude za pár dní dobrý, neboj:-)Jen pokud by se třeba zvětšovalo zarudnutí okolo, bych konzultovala lékaře.
Linda
Dobrý den,
možná je to hloupé Vám tohle psát, ale myslím že to samo nepraskne.
Boužel s tím momentálně dost trpím, a bolelo to tak moc až jsem s tím šla na chirurgii kde, to museli propíchnout skalpelem a vypustit, momentálně tam mám dren a za pár dnů ho budou vyndavat. Je to tak neskutečná bolest, že jsi myslím, že pokud je Vaše malá vážně moc malá tak se radši poraďte s jejím lékařem.
Ale, nenechávala bych to jenom tak, já tu bouli měla maličkou a stejně mi jí museli řezat. A jsem docela i ráda, že to budu mít vyléčené.
Doktor říkal, že se to za čas může i samo vstřebat, ale to je špatně. Jelikož se mi to třeba za rok může vrátit a třeba i 2X nebo 3× větší a bolestivější.
takže bych poradila, neváhejte a jděte k lékaři.:)
S pozdravem Deniska:)
Dnes jsem naší maličké objevila na kostrči velký furunkl-vřídek naplněný hnisem. V knížce píšou, že je to dost bolestivé. Samozřejmě, že jí to nebudu nijak vymačkávat, ale dost by mne zajímalo, až jí vřídek praskne, má některá z vás zkušenost s tím jak ho ošetřit? Mám strach, že až se malá pokaká, tak to bude hnisat ještě víc. Nevím jestli to mám zalepit náplastí. Chtěla bych poradit zda mám jít k lékařce, nebo vyčkat a jenom přelepovat? Vlastně co jiného s tím může doktor udělat? Kdyby to bylo někde na ručičce nebo jinde na těle, tak mě to ani nebude tak trápit, ale co s ním v plenkách?