Nedostatek železa

1186
5.8.04 11:48

Nedostatek železa

Ahojte holky,

mám devítiměsíční miminko a nechce mi nic jíst. Stále ho jen kojím. Občas si pár lžičak něčeho i dá, to tu pak skáčem radostí, ale je to jen občas, sní opravdu jen pár lžiček a druhý den už nechce.
Dnes jsem s ním byla u doktorky a má prý šelest na srdci. Podle doktorky to může být způsobeno nedostatkem železa. Za celou dobu co se pokouším dávat mu zeleninku snědl masa se zeleninou tak 3 lžičky.
Poslala nás tedy na krev a uvidíme.
Chtěla jsem se zeptat, pokud některá máte zkušenosti s nedostatkem železa, jak se potom postupuje. Předpokládm že dostanem nějaké vitamínky, ale bych tááááááák moc ráda kdyby začal normálně jíst.

Simunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
5.8.04 11:56

Nic si z toho nedělej má dcera je taky nejedlík,s nedostatkem železa, tedy anemická, a šelest na srdíčku má také.Jsem ráda když do ní něco nasoukáme k snídani, obědu, nebo večeři.Je to takový hubeňourek, vyřešili jsme to tím, že jí víckrát denně po malých dávkách.A se železem si nedělej starosti s jistotou dostanete kapičky mi je berem taky, jen dávej pozor strašně barví a nejde to z ničeho vyprat.Uvidíš, že se to spraví, trpí na to docela dost dětí Eva2

• Citovat
  • Upravit
Radina
5.8.04 15:22

Simunko, náš syn dostal také železo v kapkách. Od prosince do května stále marodil a už dlouho před tím špatně jedl. Moc špatně jedl. S ním jsem se rozpomínala na dobu, kdy mi jako malé holce stačila 1/4 krajíčku chleba a už jsem byla k prasknutí najedená… . Po půl roce jeho marného léčení antibiotiky doktorku napadlo udělat krevní testy a zjistili mu akutní nedostatek železa. Od května užívá Maltofer v kapkách (není po něm zácpa jako po tabletkách, které jsem dostala já před 14 dny po porodu dcerky). Po týdnu užívání kapek jsem malého skoro nepoznávala. Začal si říkat o jídlo a za poslední 2 měsíce přibral přes 4 kila. Už to není takové bledé, slabounké a vyhublé pětileté nedochůdče jako v zimě, navíc je zdravý jak řípa a nemoci se mu začaly zdaleka vyhýbat. Železo určitě pomůže i vám. Kapky opravdu intenzivně barví každou látku, takže se s nimi musí opatrně, určitě budete mít i začernalé plenky, ale s tím se prostě musí počítat :?
Radka + Betka + Lukášek

• Citovat
  • Upravit
1186
6.8.04 11:13

Ahojte holky,

moc vám děkuji za odpověď. Jééééééé, kéž by se i nám to jedení tím železem zpravilo a Matyášek by baštil.

Ještě jednou dík za odpovědi Simunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
6.8.04 13:04

Ahojky,

taky se od pondelka zivime zelezerm. Nemate nekdo tip, jak to do ditete dostat, aniz by toho pulku vyplivlo? O zapiti vodou ani nemluvim, to nehrozi vubec.

Diky
Pavlina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
6.8.04 13:33

Pavlíno, jestli máš pro malého kapky, ty se můžou míchat do všech druhů ovocných šťáv, myslím že málokteré dítě to pozná. Tabletky se dají nadrobit mezi dvěma lžičkami a přidat do jídla. Moje teta klukům dávala tabletky nadrobené a zapracované do rozměklých sisinek a nebo karamelek :lol: . Já je malému kapu do skleničky s troškou minerálky a začalo mu to chutnat ve chvíli, kdy jeho táta prohlásil, že to vypadá jako fernet :? . Navíc se to u nás bere jako forma zábavy, protože máme doporučenou dávku 25 kapek a já pokaždé volám: Nástup, dostaneš pětadvacet !!! Na rozdíl od nářezu je to celkem zábava :D

• Citovat
  • Upravit
1132
6.8.04 16:08

Ahoj,

mame kapky, problem je, ze Iva obecne moc nepije - je to takovy prerostly kojenec, porad jen to mliko, obcas trochu vody. Ja se to do ni snazim vpravit lzickou, ale vzdycky toho cast vyprskne ;-(.
A co to prani - fakt to nicim nepusti? Nestraste :-(.

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
6.8.04 18:57

Ahoj Pavlino,

i můj syn bral železo (Maltofer v kapkách), dokonce dvakrát, ale řekla bych, že mu to příliš nepomohlo. Jí mizerně, po železe o nic líp.
Samozřejmě se nám to taky občas podařilo kápnout vedle, fakt to dost barví, ale vždycky se to úplně vypralo.
Zácpa - trošku ji měl na začátku užívání, ale postupně se to celkem upravilo.
A co se týče podávání, tak já jsem to synkovi kapala rovnou do pusy a jeho to hrozně bavilo. Údajně se nemá míchat s mlíkem (takže asi ani mateřským), prý to dělá průjem, ale tohle se nám vyhnulo.
Jinak železo se podává dlouhodobě, my jsme ho brali 3 měsíce (dvakrát) a ke konci mě to fakt už nebavilo :wink: .

Měj se hezky Katka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
16.8.04 11:26

Pomoc :o berem Aktiferrin - kapky a nejde to vyprat :( mate nejake tipy? Diky…

Pavlina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
16.8.04 11:45

Pavlino,
co Savo? Bohužel ale asi jen na bílé, ale některé barevné prádlo nepouští ani v Savu. Nebo vyvářet a vyvářet :roll: , jestli to jde.
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.8.04 11:50

Diky, Sava se trochu bojim, ale premyslim nad Vanishem. S vyvarenim nevim - jsou to samozrejme veci barevne a na cedulce pisou neco o 40C :o.

Pavlina

• Citovat
  • Upravit
830
16.8.04 13:55

:D Vanish mě příliš nenadchnul, sice to byl na koberce, ale úplně k ničemu, ale zkus ho a dej vědět, třeba ho někdy taky zkusím. Jinak já mám Savo ráda :lol: , tuhle jsem do něj namočila lehce obarvený věci, samozřejmě i barevný a krásně to pustilo a barvy zůstaly :wink: .
 k

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
16.8.04 14:42

já peru plíny jednou za 3-4 dny a skladuju je namočené v kbelíku s troškou Sava. Sice teď železo nebereme, ale když ho bral syn před 5 lety, tak jsem takhle pleny namáčela také a nebyly vůbec zaprané od kapek. Stejně si nemyslím že by to na plenkách nějak vadilo. K dktorce nebo „mezi lidi“ můžeš mít vytříděných pár plenek které jsou sněhově bílé a ostatní na doma to časem pustí. Nejlepší je na to sluníčko a kropit a kropit. S oblečením snad ani problém být nemusí, při podávání stačí vytáhnout bryndáček ze skříně, ne?

• Citovat
  • Upravit
550
17.8.04 14:30

Ahojky,
jedna z mých prďolek taky bere železo už od porodnice. V porodnici nám ho dávali do malinkatý stříkačky vždycky před krmením, na domu nám byla doporučena lžička a smíchat ho s troškou mlíčka, přestože se to v návodu nedoporučuje. No nevím jestli je to tím mlíkem, že to tolik nefunguje, ale z 5 kapek nám to zvedli na 8 a teď dokonce na 10, tak jsem najela na fenyklový čajík a vypracovala tento systém, aby byl trochu odstup od krmení a nepokapala jsem oblečení: s oběma holkama svičím Vojtovku a to musí donaha, takže vždycky Anžku svlíknu, dostane kapky rozmíchané na lžičce s čajíkem,utřu jí pusinku (to je celkem důležité, protože je schopná si tam nacpat ručičku případně rukáv), odcvičíme, oblíknu a pak krmíme. No doufám, že ten odstup 10-15 minut stačí, uvidím, koncem srpna jdeme na kontrolu, tak snad už to bude v poho. Než jsem vynalezla tento postup, tak jsem taky dávala brindáček, ale i toho mi bylo líto, že je pokapaný (koupila jsem takový senza natahovací přes hlavu) a když se stala nehoda tak se mi osvědčilo to OKAMŽITĚ namočit, opravdu ihned než to zaschne, nečekat až po krmení. No a pak je to už v pohodě.
Jestli máš problémy se lžičkou, tak jsem viděla v obchodě prodávat takový dávkovač na léky s dudlíkem, tak to by bylo asi nejjednodušší řešení, nebo použít nějaký kapátko.
Tak tolik zkušeností od nás, snad Ti pomohou :P
Přeju mnoho úspěchů
Monča a princezny (skoro 11. týdnů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.8.04 16:39

Ahojky,

diky vsem za rady. Taky cvicime Vojtovku, takze jsem vypracovala stejny system jako Monis - kdyz je dite nahate, nacpat do nej zelezo ;-). Ja spis ted resim skvrny na obleckach, ktere vznikly v dobe, kdy jsem jeste netusila, co je to za uzasne barvidlo a jak bude Iva proti zelezu bojovat. Taky obcas podavame zelezo venku a ne vzdy se uplne zadari ;-). Ted mi kamoska poradila pokapat to citronem a ono to fakt funguje i na starsi skvrny, hura ;-).
Tak se mejte vsechny fajn a zelezu zdar ;-))).

Pavlina

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí