Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
mám devítiměsíční miminko a nechce mi nic jíst. Stále ho jen kojím. Občas si pár lžičak něčeho i dá, to tu pak skáčem radostí, ale je to jen občas, sní opravdu jen pár lžiček a druhý den už nechce.
Dnes jsem s ním byla u doktorky a má prý šelest na srdci. Podle doktorky to může být způsobeno nedostatkem železa. Za celou dobu co se pokouším dávat mu zeleninku snědl masa se zeleninou tak 3 lžičky.
Poslala nás tedy na krev a uvidíme.
Chtěla jsem se zeptat, pokud některá máte zkušenosti s nedostatkem železa, jak se potom postupuje. Předpokládm že dostanem nějaké vitamínky, ale bych tááááááák moc ráda kdyby začal normálně jíst.
Simunka
Nic si z toho nedělej má dcera je taky nejedlík,s nedostatkem železa, tedy anemická, a šelest na srdíčku má také.Jsem ráda když do ní něco nasoukáme k snídani, obědu, nebo večeři.Je to takový hubeňourek, vyřešili jsme to tím, že jí víckrát denně po malých dávkách.A se železem si nedělej starosti s jistotou dostanete kapičky mi je berem taky, jen dávej pozor strašně barví a nejde to z ničeho vyprat.Uvidíš, že se to spraví, trpí na to docela dost dětí Eva2
Simunko, náš syn dostal také železo v kapkách. Od prosince do května stále marodil a už dlouho před tím špatně jedl. Moc špatně jedl. S ním jsem se rozpomínala na dobu, kdy mi jako malé holce stačila 1/4 krajíčku chleba a už jsem byla k prasknutí najedená… . Po půl roce jeho marného léčení antibiotiky doktorku napadlo udělat krevní testy a zjistili mu akutní nedostatek železa. Od května užívá Maltofer v kapkách (není po něm zácpa jako po tabletkách, které jsem dostala já před 14 dny po porodu dcerky). Po týdnu užívání kapek jsem malého skoro nepoznávala. Začal si říkat o jídlo a za poslední 2 měsíce přibral přes 4 kila. Už to není takové bledé, slabounké a vyhublé pětileté nedochůdče jako v zimě, navíc je zdravý jak řípa a nemoci se mu začaly zdaleka vyhýbat. Železo určitě pomůže i vám. Kapky opravdu intenzivně barví každou látku, takže se s nimi musí opatrně, určitě budete mít i začernalé plenky, ale s tím se prostě musí počítat ![]()
Radka + Betka + Lukášek
Ahojte holky,
moc vám děkuji za odpověď. Jééééééé, kéž by se i nám to jedení tím železem zpravilo a Matyášek by baštil.
Ještě jednou dík za odpovědi Simunka
Ahojky,
taky se od pondelka zivime zelezerm. Nemate nekdo tip, jak to do ditete dostat, aniz by toho pulku vyplivlo? O zapiti vodou ani nemluvim, to nehrozi vubec.
Diky
Pavlina
Pavlíno, jestli máš pro malého kapky, ty se můžou míchat do všech druhů ovocných šťáv, myslím že málokteré dítě to pozná. Tabletky se dají nadrobit mezi dvěma lžičkami a přidat do jídla. Moje teta klukům dávala tabletky nadrobené a zapracované do rozměklých sisinek a nebo karamelek
. Já je malému kapu do skleničky s troškou minerálky a začalo mu to chutnat ve chvíli, kdy jeho táta prohlásil, že to vypadá jako fernet
. Navíc se to u nás bere jako forma zábavy, protože máme doporučenou dávku 25 kapek a já pokaždé volám: Nástup, dostaneš pětadvacet !!! Na rozdíl od nářezu je to celkem zábava ![]()
Ahoj,
mame kapky, problem je, ze Iva obecne moc nepije - je to takovy prerostly kojenec, porad jen to mliko, obcas trochu vody. Ja se to do ni snazim vpravit lzickou, ale vzdycky toho cast vyprskne ;-(.
A co to prani - fakt to nicim nepusti? Nestraste
.
P.
Ahoj Pavlino,
i můj syn bral železo (Maltofer v kapkách), dokonce dvakrát, ale řekla bych, že mu to příliš nepomohlo. Jí mizerně, po železe o nic líp.
Samozřejmě se nám to taky občas podařilo kápnout vedle, fakt to dost barví, ale vždycky se to úplně vypralo.
Zácpa - trošku ji měl na začátku užívání, ale postupně se to celkem upravilo.
A co se týče podávání, tak já jsem to synkovi kapala rovnou do pusy a jeho to hrozně bavilo. Údajně se nemá míchat s mlíkem (takže asi ani mateřským), prý to dělá průjem, ale tohle se nám vyhnulo.
Jinak železo se podává dlouhodobě, my jsme ho brali 3 měsíce (dvakrát) a ke konci mě to fakt už nebavilo
.
Měj se hezky Katka.
Pomoc
berem Aktiferrin - kapky a nejde to vyprat
mate nejake tipy? Diky…
Pavlina
Pavlino,
co Savo? Bohužel ale asi jen na bílé, ale některé barevné prádlo nepouští ani v Savu. Nebo vyvářet a vyvářet
, jestli to jde.
Katka
Diky, Sava se trochu bojim, ale premyslim nad Vanishem. S vyvarenim nevim - jsou to samozrejme veci barevne a na cedulce pisou neco o 40C
.
Pavlina
Vanish mě příliš nenadchnul, sice to byl na koberce, ale úplně k ničemu, ale zkus ho a dej vědět, třeba ho někdy taky zkusím. Jinak já mám Savo ráda
, tuhle jsem do něj namočila lehce obarvený věci, samozřejmě i barevný a krásně to pustilo a barvy zůstaly
.
k
já peru plíny jednou za 3-4 dny a skladuju je namočené v kbelíku s troškou Sava. Sice teď železo nebereme, ale když ho bral syn před 5 lety, tak jsem takhle pleny namáčela také a nebyly vůbec zaprané od kapek. Stejně si nemyslím že by to na plenkách nějak vadilo. K dktorce nebo „mezi lidi“ můžeš mít vytříděných pár plenek které jsou sněhově bílé a ostatní na doma to časem pustí. Nejlepší je na to sluníčko a kropit a kropit. S oblečením snad ani problém být nemusí, při podávání stačí vytáhnout bryndáček ze skříně, ne?
Ahojky,
jedna z mých prďolek taky bere železo už od porodnice. V porodnici nám ho dávali do malinkatý stříkačky vždycky před krmením, na domu nám byla doporučena lžička a smíchat ho s troškou mlíčka, přestože se to v návodu nedoporučuje. No nevím jestli je to tím mlíkem, že to tolik nefunguje, ale z 5 kapek nám to zvedli na 8 a teď dokonce na 10, tak jsem najela na fenyklový čajík a vypracovala tento systém, aby byl trochu odstup od krmení a nepokapala jsem oblečení: s oběma holkama svičím Vojtovku a to musí donaha, takže vždycky Anžku svlíknu, dostane kapky rozmíchané na lžičce s čajíkem,utřu jí pusinku (to je celkem důležité, protože je schopná si tam nacpat ručičku případně rukáv), odcvičíme, oblíknu a pak krmíme. No doufám, že ten odstup 10-15 minut stačí, uvidím, koncem srpna jdeme na kontrolu, tak snad už to bude v poho. Než jsem vynalezla tento postup, tak jsem taky dávala brindáček, ale i toho mi bylo líto, že je pokapaný (koupila jsem takový senza natahovací přes hlavu) a když se stala nehoda tak se mi osvědčilo to OKAMŽITĚ namočit, opravdu ihned než to zaschne, nečekat až po krmení. No a pak je to už v pohodě.
Jestli máš problémy se lžičkou, tak jsem viděla v obchodě prodávat takový dávkovač na léky s dudlíkem, tak to by bylo asi nejjednodušší řešení, nebo použít nějaký kapátko.
Tak tolik zkušeností od nás, snad Ti pomohou ![]()
Přeju mnoho úspěchů
Monča a princezny (skoro 11. týdnů)
Ahojky,
diky vsem za rady. Taky cvicime Vojtovku, takze jsem vypracovala stejny system jako Monis - kdyz je dite nahate, nacpat do nej zelezo
. Ja spis ted resim skvrny na obleckach, ktere vznikly v dobe, kdy jsem jeste netusila, co je to za uzasne barvidlo a jak bude Iva proti zelezu bojovat. Taky obcas podavame zelezo venku a ne vzdy se uplne zadari
. Ted mi kamoska poradila pokapat to citronem a ono to fakt funguje i na starsi skvrny, hura
.
Tak se mejte vsechny fajn a zelezu zdar
.
Pavlina