Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Od psychologa čekám odbornou pomoc. Na tělesné doteky mimo podaní ruky mám rodinu. Tebe objímá psycholog ![]()
Ta teda nevim, ja chodila k psycholozce a ta me nekolikrat vzala za ruku, popr pohladila po noze, kdyznsem tam brecela…
Přijde mi to divné, já k jednomu chodila kdysi dlouho a teda jen podal ruku a to bylo vše. Dávala bych si na něj pozor
Jestli je to jen tvůj doktor a ne nějaký známý třeba…
Psycholog mě neobjima
zajímaly mě zkušenosti ostatních.
Rozebiraly jsme to se známou, která mi vykládala co si všechno psycholog ani nesmí dovolit. Mezi tím bylo právě i jakýkoliv jiný kontakt, i to že by měl sedět tak daleko aby na mě nemohl jen tak dosáhnout
me to přijde moc.. Já osobně chodím k psychologovi, a právě to držení za ruku tam i několikrát bylo a nepřišlo mi to blbé
@Anonymní píše:
Psycholog mě neobjimazajímaly mě zkušenosti ostatních.
Rozebiraly jsme to se známou, která mi vykládala co si všechno psycholog ani nesmí dovolit. Mezi tím bylo právě i jakýkoliv jiný kontakt, i to že by měl sedět tak daleko aby na mě nemohl jen tak dosáhnoutme to přijde moc.. Já osobně chodím k psychologovi, a právě to držení za ruku tam i několikrát bylo a nepřišlo mi to blbé
Tělesný kontakt je nepřípustný proto, aby si to citliví a už tak trochu znevýhodnění jedinci nevykládali jinak. Držení za ruku mi nepřijde hrozné, ale objímat a hladit fakt ne!
No to objimani by si mohl každý vyložit jinak
kamarádka právě neví na čem je, protože ji občas pohladí jakoby po koleně, za ruku ji taky držel když ji něco vysvětloval, a jedno obejmuti a ona je paf
podle té známé je tedy neprofesionální a neměl by to dělat, což je opravdu už na uvazenou ![]()
Tak kdyz jsem byla hodne mlada, tak me taky obcas pohladil po kolinku a obejmul muj stary nemcinar, rekla bych, ze to nema s nic spolecneho ani s psychologii ani s nemcinou ![]()
@Lenka_Hal píše:
Tak kdyz jsem byla hodne mlada, tak me taky obcas pohladil po kolinku a obejmul muj stary nemcinar, rekla bych, ze to nema s nic spolecneho ani s psychologii ani s nemcinou
To asi i úzce souvisí s tím jestli vám psycholog tyka nebo vyka. To mi přijde taky podle názoru. Pro jedny to nepřipadá v úvahu a pro druhé je to příjemnější. Ale osobně neznám nikoho kdo by si tykal.
Je rozdil psycholog a terapeut. A u terapie zalezi na smeru. Jsou i takove Ktere dotyky vyuzivaji
To hodně záleží na tom, jakou metodou pracuje. Pokud pracuje s tělem, tak to bývá kontaktnější, než když se pracuje jen se slovem.
Pokud je dotyčná z dotyků paf, tak je potřeba aby to v té terapii otevřela. Ať už dotyčný neumí hlídat svoje hranice a nebo ona má přenos. A hranice co je v tomto případě v pořádku a co ne, určuje klient.
obecně - pokud je to terapeut muž a hladí klientku po noze, tak je mi to poněkud podezřelé…
Obecně je pro udržení hranic jednoduší pracovat jen se slovem.
S tělem nepracuje, spíše se slovem.
Jde o muže terapeuta a ženu klientku, ale dotyk je takový letmý po koleni, při zasmání, nebo utesovani že to zvládneme.
Držení ruky bylo v podobném smyslu, bavily jsme o dotycich jak mi jsou celkem nepříjemné a když nemusím tak to nedělám.. Během té hodiny mě vzal za ruku a hladil mě.
U kamarádky nevím takové detaily, prý to ale taky většinou souviselo s terapii. Ale až to objetí ji zaskočilo ![]()
Zajímaly by mě zkušenosti spíše asi žen, které chodí k psychologovi/psychoterapeutovi. Jak často se vás dotýká váš psycholog?
nemyslím tím při vytani nebo loučení. Když si povídate, jestli vás vezme za ruku, nebo pohladí po noze, popřípadě objímá když Vas chce uklidnit?