Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zadarmo ne, udělá ti problem ji dat nejake penize za úklid?
Tak bych jim řekla, že oni po mně nemůžou chtít, abych jí zadarmo učila, když já po ní nemůžu chtít, aby zadarmo uklízela. Tak uklízet nemusí a může si to doučování někde zaplatit.Jako jo, jsi její sestra a asi by neměl být problém najít si jednou týdně hodinu na ní a zaměřit se alespoň na češtinu. Ale pokud oni to berou tak, že po sestře se nemůže nic chtít, tak já bych řekla, že po mně přeci nemůžou taky nic chtít. Protože doučovat někoho, kdo o to ani moc nestojí(kdyby stála, tak ráda pomůže, aby se ušetřil čas) je jen ztráta času. Ona si to odsedí a posun tam nebude.
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímal by mě Váš názor. Je mi 27 let, vedu jazykovou školu, kde působím i jako lektorka. Celé dny jsem opravdu pracovně vytížena, starám se o reklamu, jsme jednatelka školy, učím, v pobočce si i uklízím a jsem pyšná na to, co jsem vybudovala. Pomoc nepotřebuju, miluju tu práci a jsem šťastná. Mám sestru, které je 15 let a ve škole je na tom a s AJ a ČJ opravdu bledě. Chtěla s těmito předměty pomoci, ale já opravdu nevím kam dřív skočit - každý den jsem v jazykovce od 7:30 do nějakých 17-18h. Tak mě napadlo, že jí prostě budu dávat lekce a ona mi tam na oplátku trošku pomůže - třeba vytře 2 učebny apod. Nechci po ní, aby tam uklízela celý den. je to ani ne na hoďku. No rodiče se na mě naštvali, že jsme přece rodina a já po ní nemůžu chtít, aby mi tam zadarmo uklízela.Jaký na to máte názor?
no taky by mi to připadalo divné. Nechat si platit (i když prací) za pomoc sestře
@_.Emilyyy a proč ona by ji měla dávat peníze, když ji bude doučovat…jako ano v rodině, ale vzhledem k časové vytíženosti mi to přijde v pohodě - já Ti pomůžu se školou v mém málo volném času a ty mi pomůžeš trochu poklidit…za mě ok…
Vyprdla by h se na to, co na to rodiče a domluvila se rovnou se sestrou. Jestli ona s tím nemá problém, tak nevidím problém ![]()
@kruel píše:
Vyprdla by h se na to, co na to rodiče a domluvila se rovnou se sestrou. Jestli ona s tím nemá problém, tak nevidím problém
Samozřejmě, že s tím má problém, jsem zlá sestra, co jí nechce pomoct
. V jejím případě by rozhodně nešlo o hodinku týdně, kašle na školu od mala. Je zvyklá, že se ani nezkouší sama učit, prostě něco neví, tak jde hned zamnou, snaha žádná - a teď mě to laskavě nauč. Když jsem ještě byla na škole, učila jsem ji denně a bylo to v pořádku, teď ale ten čas není a nikdo z nich to nechápe.
Přesně tak, domluv se přímo se ségrou. Jsi časově vytížena. Ráda s ucivem pomužeš jen nemáš kdy. Ona pomůže s práci, ušetří ti cas, který ty věnujes jí. Za mě 100% OK.
@Anonymní píše:
Samozřejmě, že s tím má problém, jsem zlá sestra, co jí nechce pomoct. V jejím případě by rozhodně nešlo o hodinku týdně, kašle na školu od mala. Je zvyklá, že se ani nezkouší sama učit, prostě něco neví, tak jde hned zamnou, snaha žádná - a teď mě to laskavě nauč. Když jsem ještě byla na škole, učila jsem ji denně a bylo to v pořádku, teď ale ten čas není a nikdo z nich to nechápe.
Zastav tohle parazitovani. Nejsi zodpovědná za svou sestru. Natvrdo bych tedy řekla, že nemám čas a nazdar.
@Anonymní píše:Že od toho máš dát ruce pryč.
Dobrý den, zajímal by mě Váš názor. Je mi 27 let, vedu jazykovou školu, kde působím i jako lektorka. Celé dny jsem opravdu pracovně vytížena, starám se o reklamu, jsme jednatelka školy, učím, v pobočce si i uklízím a jsem pyšná na to, co jsem vybudovala. Pomoc nepotřebuju, miluju tu práci a jsem šťastná. Mám sestru, které je 15 let a ve škole je na tom a s AJ a ČJ opravdu bledě. Chtěla s těmito předměty pomoci, ale já opravdu nevím kam dřív skočit - každý den jsem v jazykovce od 7:30 do nějakých 17-18h. Tak mě napadlo, že jí prostě budu dávat lekce a ona mi tam na oplátku trošku pomůže - třeba vytře 2 učebny apod. Nechci po ní, aby tam uklízela celý den. je to ani ne na hoďku. No rodiče se na mě naštvali, že jsme přece rodina a já po ní nemůžu chtít, aby mi tam zadarmo uklízela.Jaký na to máte názor?
Za mě to je tak v pořádku. Nemám sourozence, ale manžel se chystal na zkoušky kvůli zaměstnání. Pomáhala mu sestra. Ani na minutu nás nenapadlo, že by to bylo jen ze sourozenecké lásky.
Manžel je manuálně zručný, takže sestře opravil (slepil a nově očalounil) židle do kuchyně.
Za mě dobrý způsob. ![]()
Máma i táta tak se svými sourozenci taky tak fungují. Prostě pomoc za pomoc. Své syny k tomu taky tak vedu. Musí si vzájemně pomáhat, není v pořádku, aby jeden jen dával a druhý jen bral.
Akorát bude v rodině zle. Jestli sestra hodně plave, ať se teď maximálně věnuje škole. Na brigádu nebo pomáhat půjde v létě.
@Anonymní píše:
Za mě v pořádku. My v širší rodině fungujeme taky nějak podobně automaticky. Každý udělá pro druhého, co je v jeho silách. Snaží se obě strany.
Nebo od toho dát ruce pryč, ať si platí doučování jazyků jinde, 300 Kč/hodina.
@Anonymní píše:
Vidim to stejne jako ty.
Ja jsem mladsi sestra, ale vzdycky jsme si pomahali nezistne.
Na druhou stranu ten, komu bylo pomozeno, mel potrebu se revansovat. To tva sestra nema, takze asi bych trvala na svem. Ano, budu te doucovat ve svem volnem case, ale ty mi pomuzes tim, ze zkratis mou dobu uklidu.
Dobrý den, zajímal by mě Váš názor. Je mi 27 let, vedu jazykovou školu, kde působím i jako lektorka. Celé dny jsem opravdu pracovně vytížena, starám se o reklamu, jsme jednatelka školy, učím, v pobočce si i uklízím a jsem pyšná na to, co jsem vybudovala. Pomoc nepotřebuju, miluju tu práci a jsem šťastná. Mám sestru, které je 15 let a ve škole je na tom a s AJ a ČJ opravdu bledě. Chtěla s těmito předměty pomoci, ale já opravdu nevím kam dřív skočit - každý den jsem v jazykovce od 7:30 do nějakých 17-18h. Tak mě napadlo, že jí prostě budu dávat lekce a ona mi tam na oplátku trošku pomůže - třeba vytře 2 učebny apod. Nechci po ní, aby tam uklízela celý den. je to ani ne na hoďku. No rodiče se na mě naštvali, že jsme přece rodina a já po ní nemůžu chtít, aby mi tam zadarmo uklízela.
Jaký na to máte názor?