Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kristýna 00 A co cekas? Ze bude v roce recitovat a sestaví raketový motor? Máš úplne normální dítě, s mluvenim pro mně spíš napřed. Co by se jako mbela ucit? Teď se na ucit akorát objevovat svět.
A doporučuju zrušit pohádky na mobilu a reklamy, jinak pak muze byt těžké zaujmout ji nehrajicimi a neblikajicimi věcmi.
Roční dítě má na plno věcí ještě čas. Já jsem cíleně svoje dítě nikdy nic neučila. Však jí to ukazuješ a říkáš, ne? Jednou to zopakuje a poví ti to sama. Ale to slovo „naučit“ fakt nechápu…
Hlavně na ni netlač
mám dvě děti a první je na učení čehokoliv „lempl“
v tomhle věku nikdy neudělala nic, co jsem já chtěla, ale pak jsem ji načapávala, jak si to říká a ukazuje sama, když u toho nejsem
všechno uměla, ale buď se přede mnou styděla, nebo dělala fóry
za to druhá byla a je do všeho poznávání hrrr
prostě ji ukazuj a povídej a nech to na ní
však ono se jí do hlavičky všechno uloží a pak s tím vyrukuje, až to nebudeš čekat, ale ona sama bude chtít ![]()
@kristýna 00 Já se vždycky tak pobavím, když čtu, z čeho všecho dokážou být matky zoufalé. Má normální dítě a je z něj zoufalá.
Můj syn, stejně jako spousta dětí, které znám, by se daly v roce popsat úplně stejně. Jen s tím rozdílem, že my nekoukáme na telku a nepouštíme pohádky na mobilu a v roce teda už začínal pomalu chodit. Ale to, že dítě v roce nechodí, není nic neobvyklého. Nebyl cvičená opice, paci paci a jak jsi veliký jsem si mohla strčit za klobouk, ukazoval to, co chtěl, ne na požádání. Máma a táta jako oslovení začal používat až skoro v roce a třičtvrtě. Teď jsou mu necelé tři, mluví výborně, v souvětích, krásně vyslovuje, má velkou slovní zásobu, umí se sám najíst, obléknout základní věci, pohybově velmi zdatný - začíná třeba sám plavat a jezdit na šlapacím kole. Básničky recituje, ale jen když je sám v pokojíčku nebo v koupelně (a s dětmi ve školce), ani mě je neřekne. Doporučuju smířit se s tím, že dítě není pes nebo papoušek a zoufalství si nechat na horší příležitosti.
@Lenuna11 Moje starší dítě neříkalo máma do asi 21 měsíců a táta řeklo poprvé ve dvou a čtvrt.
A považuji ho za vcelku normálního, jen je v některých věcech trošku svůj.
Řekla bych, že máš přirozeně inteligentní dítě, které se při pozorování své maminky dost baví
Šetři síly na trojčlenku a vyjmenovaná slova a zatím ji nech, ať se učí sama to, co uzná za vhodné. To, co tobě může připadat jako mrhání časem, třeba rozhazování věcí, je ve skutečnosti praktické poznávání základů fyziky…
A že nechodí a nemluví? Dva roky je učíme chodit a mluvit a pak jim dalších šestníct let říkáme, aby si sedli a byli zticha.. ![]()
Zvolni, máš normální dítě. Moje taky nejraději krámuje věci ze skříně a co se týče mluvení, tak umí 3 slova a začal mluvit tak možná 2 týdny před narozeninami. To s tím chozením v jednom roce je asi stejný blud, jako že dítě má být v jednom roce bez pleny. Na paci paci a podobné věci kašle teď i ve 14 měsících. Nejlepší je se sice s tím dítětem bavit a ukazovat mu věci, ale ono si musí přijít na něco samo. Proto jsem svého syna nechávala klidně padat i na hlavu, pokud to bylo z malé výšky, nebo si přivřel prsty do skříně. Nejcennější je vlastní zkušenost.
@kristýna 00 nemyslela jsem to, že bys to prožívala. Spíš jsem si vzpomněla na moji rodinu, jak se už od 9. měsíce ptala, jestli mi malej už chodí
Máš šikovnou holčičku a ať ti dělá samou radost ![]()
Moje holčina začla chodit trochu ve 14 měsících ale není nic neobvyklého že chodějí děti až na 18měsících. Mluva to samé jen máma pak jen táta spojovat slova začla na 2 letech a teď nezavře pusu jsou ji 4 a prosím ji ať je chvíli zticha
. Také nic neobyklého s mluvením se to neřeší do 3 let, pokud jinak se zdá že vnímá, slyší a podobně. Některé děti jsou opičky a udělají paci paci na požádání, jiné to nedělaj vůbec nebo jen když chtějí na roce normální věc. Vůbec se z toho nezoufej, buď ráda že máš zdravé krásné dítě a užívej si mateřství. Všechno příjde chce to čas a trpělivost. ![]()