Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nechápu, proč se tohle téma vždycky tak zvrtne. Na dovolenou mimo hlavní prázdniny jezdí děti úplně běžně a já v tom teda problém nevidím. Rodiče vypíší formální žádost o uvolnění, kterou ředitel podepíše a je to. Občas se stane, že rodič napíše omluvenku pro nemoc, dítě přijede opálené a vypráví zážitky od moře, což je teda jenom zbytečně trapné.
@hanka.br. píše:
Já nechápu, proč se tohle téma vždycky tak zvrtne. Na dovolenou mimo hlavní prázdniny jezdí děti úplně běžně a já v tom teda problém nevidím. Rodiče vypíší formální žádost o uvolnění, kterou ředitel podepíše a je to. Občas se stane, že rodič napíše omluvenku pro nemoc, dítě přijede opálené a vypráví zážitky od moře, což je teda jenom zbytečně trapné.
Však ano, učitelé, alespoň většina, v tom taky problém nevidí, jen chtějí, aby byl dodržen nějaký postup, který mimochodem oni sami nevymysleli, to stanovuje vedení. Nevím, proč je nutné na ně útočit a nazývat je póvlem. ![]()
@lucad77 píše:
Dle školního řádu nutná je. Leda by to vaše škola měla jinak.
Nevím jak to má naše škola, školní řád nečtu. Postupuji podle zákona a to mi stačí.
@lucad77 píše:
Však ano, učitelé, alespoň většina, v tom taky problém nevidí, jen chtějí, aby byl dodržen nějaký postup, který mimochodem oni sami nevymysleli, to stanovuje vedení. Nevím, proč je nutné na ně útočit a nazývat je póvlem.
Povlem jsi je první nazvala ty. Učiteli to může být jedno, jestli dítě doma leží s chřipkou nebo je u moře, pokud to má řádně domluvené.
Mam ve tride jednoho zaka, jehoz rodice mu zpusobuji problemy tim, ze radne (do 3 dnu) neomlouvaji absenci. Vim, ze mi lzou i v omluvenkach, ktere posilaji do skoly. Je to jejich problem, dite pujde v jejich stopach.
@Villanelle píše:
@Hibou A to ti přijde OK? Cestování, společný čas s rodiči, to dá dítěti mnohem víc, než další týden prosezeny ve škole. Bavíme se o normální rodině, kde dítě běžně chodí do školy, prospívá, nema výchovné problémy… Čímž neříkám, že je mi zatezko poslat žádost řediteli, ale teda některé nazory zde, jak by měl klepat Ospod, zadrzovat rodiče policie (skvělé využití mimochodem, hlavně, ať se nezdrzuji opravdovymi zločiny), jak se neuznavaji rodinné důvody… to je opravdu silná káva.
No tak zrovna pro náš národ není vhodná benevolence. Když odbočím ze školství, tak na normální silnici máš maximální rychlost 90km/h. Tohle nechápe 99,99% řidičů. Všechny tachometry přeměřují, policie nechává 10% benevolenci, takže fakticky můžeš jet 110km/h dle tachometru. To tu nikdo nedodržuje a přečti si, co jsou policajti a úředníci za kikoty, když ti naměří např. 112km/h. A jsou země, kde prostě 90,01km/h je už prostě a rázně řešeno.
Takže když se vrátím ke školství, tak za normální se tu považují všichni, přitom polovina lidí jsou idioti. Vyloží si, že cestování pro děti je lepší než škola. A kolik dní je takhle lepších? Jeden, dva, deset, sto?
Znám rodinu, kde to takhle praktikují leta - mají třikrát do roka dovolenou mimo prázdniny, děti jsou zmetci první kategorie. A nedivím se, když mají rodiče, které je vychovávají k naprosté ignoraci nějaké odpovědnosti atp.
Taky jezdíme bezne. Ne teda úplně na 14 dni ale většinou odletame už na konci června, právě proto ze je to o něco levnější. Klasifikace je dávno uzavřena, deti mají jednicky. Dáváme jen zadost řediteli školy.
Ale upřímně, co si budem, kdyby mi to jednou zatrhli, tak příště budou holt proste nemocný.
Učitelky s tímhle těžko něco zmůžou.
Ale věřím tomu, ze většině těch normálních je to jedno, zvlášť pokud se dítě učí dobře a nemá extra zameškáno.
@terien píše:
Nevím jak to má naše škola, školní řád nečtu. Postupuji podle zákona a to mi stačí.
To bys ale měla. Školní řád je důležitý dokument, ve kterém škola naprosto legitimně upravuje svá pravidla. Klasifikační řád, postup při ukládání výchovných opatření, omlouvání žáků a mnoho dalších, což v zákonech nenajdeš. Proč jsi vlastně proti škole a učitelům tak nepřátelská?
@Netopýr1 píše:
Taky jezdíme bezne. Ne teda úplně na 14 dni ale většinou odletame už na konci června, právě proto ze je to o něco levnější. Klasifikace je dávno uzavřena, deti mají jednicky. Dáváme jen zadost řediteli školy.
Ale upřímně, co si budem, kdyby mi to jednou zatrhli, tak příště budou holt proste nemocný.Učitelky s tímhle těžko něco zmůžou.
Ale věřím tomu, ze většině těch normálních je to jedno, zvlášť pokud se dítě učí dobře a nemá extra zameškáno.
nic ti nezatrhnou, jen zdejsi hysterky vysiluji.
@hanka.br. píše:
To bys ale měla. Školní řád je důležitý dokument, ve kterém škola naprosto legitimně upravuje svá pravidla. Klasifikační řád, postup při ukládání výchovných opatření, omlouvání žáků a mnoho dalších, což v zákonech nenajdeš. Proč jsi vlastně proti škole a učitelům tak nepřátelská?
Mám bezproblémovou premiantku, nějak nevím, co bych tam našla tak převratného. Je to 100 let stejný cár papíru.
@Šmoulice píše:
K jaké lži? Rodinné důvody jsou rodinné důvody. Nic víc nikomu vysvětlovat nemusíme.
A můžou si myslet co chtějí.
Já to vnímám také jako lež. Pokud bych se někdy snížil k levárně, že si budu s dětičkama cestovat během školního roku, protože ušetřím pár šušňů a dětem ukáži, že je v pořádku se vším vyjebávat (sry), tak napíši škole jen že je omlouvám od do. Důvod prostě uvádět nebudu. Nebudu dvojnásobný ubožák, ni?
@Zumpa píše:
Já to vnímám také jako lež. Pokud bych se někdy snížil k levárně, že si budu s dětičkama cestovat během školního roku, protože ušetřím pár šušňů a dětem ukáži, že je v pořádku se vším vyjebávat (sry), tak napíši škole jen že je omlouvám od do. Důvod prostě uvádět nebudu. Nebudu dvojnásobný ubožák, ni?
A co je na tom za levárnu? Pokud si doplní ucivo, tak s ničím nevyjebaji a je to v pořádku.
@terien píše:
Mám bezproblémovou premiantku, nějak nevím, co bych tam našla tak převratného. Je to 100 let stejný cár papíru.
No nám se výrazně po covidu prodloužil, a celkem pružné reaguje na průběžné se objevující nové „nešvary“. Poslední aktualizace zakazuje parkování elektrokolobezek v budově školy. ![]()
@Svistice píše:Škoda, že školy tak pružně nereagovaly i při covidu
No nám se výrazně po covidu prodloužil, a celkem pružné reaguje na průběžné se objevující nové „nešvary“. Poslední aktualizace zakazuje parkování elektrokolobezek v budově školy.
Takze misto „rodinne duvody“ mam psat treba: „babicka z Moravy je nemocna, manzel na sluzebce, jedeme s ditetem na tri dny pomoct babicce“?
Vzdyt je to kravina.
Jinak nase skola tyhle veci resi s pravnikem, takze nam normalne rekli, ze zakon sice uvolnovani predem nestanovuje, ale ze maji prosbu na rodice, aby to vzdy jenom hodili do mailu, aby ucitele vedeli, ze zak nebude a skola mela vsechny formality v poradku.
Podle me fajn pristup.