Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud nemáte děti, tak klidně, s malýma dětma bych si to asi nelajzla ![]()
My jsme s CK nikdy necestovali ale je fakt, že vždy to bylo jen Chorvatsko…no jak píše slavuska, pokud nemáte děti, tak bych to riskla ale s dětma ne. A než bych letěla, začala bych studovat aspoň základy AJ ![]()
Jela, ale já se teda domluvím. Bez aspoň základní znalosti angličtiny bych si netroufla…
Na KO jsme byli a můžu říct, že to není Chorvatsko, prostě cizí jazyk potřebuejš… Ale pokud nemáte děti a tím pádem by „nebyl problém“ zůstat viset na letišti než se „domluvíte“ co a jak dál, tak bych do toho asi šla. Já chtěla na pass blind do Thajska, ale neprošlo to přes chlapa, holt není ten správnej dobrodruh ![]()
S CK jsem jela snad jenom jednou v životě, jinak vždycky na vlastní pěst, jak se říká.
Jezdím a jezdila jsem většinou po světě bez CK. Nevidím problém. Ale zas ten jazyk - bez něj si to moc představit nedokážu. Ale tak snad se tam domluvíte španělsky nebo německy nebo rusky… nějak přece aspoň trochu umíte, ne? ![]()
@lulje přítel umí zaklady NJ. ale opravdu nic vážnějšího řešit to si nedovedu představit.
no jsem z toho celkem nervozní… A pořád na vážkách.. ![]()
Hele ona by vám ani angličtina moc nepomohla, já tam byla sice teda před cca 6 lety, na gran canarii, ale můžu ti říct, že ani recepční v hotelu(resp. v bungalovech) neuměla anglicky vůbec, tam se fakt člověk domluví jen španlsky pořádně
každopádně na vašem místě bych jela, aspoň zažijete nějaký dobrodružství, až budou děti, tak si to nebudete moct dovolit ![]()
Jezdíme pořád bez cestovek… ale anglicky se domluvíme, trochu německy, rusky, polsky, španělsky, slovensky ![]()
I když v Albánii nám byly tyhle jazyky téměř k ničemu, v hotelech sice anglicky mluvili, ale všude jinde se mluvilo jen albánsky a ještě trochu italsky, ale to jsme zase neuměli my… hahaha… ale domluvili jsme se vždycky… i když někdy to bylo nejspíš úsměvné, jak jsme mleli my o voze a oni o koze… nakonec člověk má ještě ruce a nohy, že?
Zakladatelko, klidně jeďte, leťte… jen si kupte slovník nebo nějakou základní konverzaci a než pojedete na tu dovolenou, tak trénujte a učte se co nejvíc výrazů… k ubytování, nakoupení jídla a objednání v restauraci to stačit bude… já bych se toho nebála…
@slavuska1 Fakt? tak španělsky teda vůbec neumím… Možná napočítat do 5.. Ale když se vše zařídí a nevyskytne se žádný problém tak si myslím, že by to bylo bez problémů. ubytovat s rezervačníma papírama by se dalo i bez jazyka..
Asi do toho teda půjdem…:-)
@Anonymní píše:španělština je ještě lehčí než angličtina, tak žádný strach…
@slavuska1 Fakt? tak španělsky teda vůbec neumím… Možná napočítat do 5.. Ale když se vše zařídí a nevyskytne se žádný problém tak si myslím, že by to bylo bez problémů. ubytovat s rezervačníma papírama by se dalo i bez jazyka..Asi do toho teda půjdem…:-)
@Regina Hero teda to jste dobří, že umíte tolik jazyků
… Ano ruky, nohy pomohou a situace donutí:-)… Díky to mě nakoplo ![]()
Tak slovensky snad umí každý, angličtinu, němčinu a ruštinu ze školy, a španělsky jsem se začala učit teď, protože jsem to celý život chtěla umět, moc se mi ta řeč líbí… a polsky jsme se naučili na dovolené, po dvou týdnech pobytu tam se polsky rozumět a částečně se domluvit naučí každý, když se tam jinak nemluví… ![]()
@Anonymní píše:
@slavuska1 Fakt? tak španělsky teda vůbec neumím… Možná napočítat do 5.. Ale když se vše zařídí a nevyskytne se žádný problém tak si myslím, že by to bylo bez problémů. ubytovat s rezervačníma papírama by se dalo i bez jazyka..Asi do toho teda půjdem…:-)
no fakt, nevím, jestli jsem zrovna narazila jazykově nevybavený ůidi, a byla to náhoda, ale recepční v hotelu na mě jen nechápavě čuměla, když jsem po ní chtěla anglicky nějakou celkem základní věc, a na výletě v Las Palmas když jsme se asi 5 místních zeptali na cestu, tak taky nerozuměli ![]()
Ahoj, Jezdíte na dovču bez CK? S přítelem chceme jet na kanáry, vyšlo by nás to bez cestovky opravdu na pakatel, ale ani jeden neumíme žblechtnout anglicky. Samozřejmě se dá zařídit vše v cr.. Hotel, letenky, Troufli by jste s, i tam jet pak bez znalostí jazyka? Asi to bude dost dobrodružný
.. Jeli jste takhle někdo?