Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Big boss píše:
Já mám na to jiný pohled hlavně z toho důvodu, že to nejsou moje děti, i když tady s námi žijí a vychovávám je. Maminka si je občas laskavé vezme na pár dnů, ale zase chápu že u biologických rodičů je to jinak. Mají k dětem jiný vztah, tu bezpodmínečnou lásku, jsou ochotny kvůli nim absolvovat celé to martyrium s dovolenou. U mě to tak prostě není, můj vesmír se kolem nich netočí. Miluji je, starám se o ně, mají hromadu zábavy a zážitků celý rok, ale jsou věci které jim zkrátka nejsem ochotná obětovat. A to je třeba ten týden dovolené jen s chlapem, či pár víkendů na kdy si můžeme odjet sami užít volna.
To je jina situace, ja to nejak neodsuzovala ani pred tou informaci, jen to mame jinak a takhle to i dava vetsi smysl
@Big boss píše:Pockej ty dostanes
Přesně z těchto důvodu my prostě s děckama na dovolenou nejezdíme, je to neskutečný opruz.
Jezdíme max na víkend, na dýl jen já s chlapem. Už ten víkend a přípravy kolem je očistec. Neumím si představit letět s nimi letadlem…jen si to představím, začínám se potit.
Starší je roztěkaný a dělá mu problém i dvouhodinová cesta autem, umí otrávit i mladšího a vlastně všechny. Mladší když se blbě vyspí, se*e celý svět kolem.
Dovolenou si představuji jako odpočinek, to pro ženu s dvěma malými dětmi prostě nehrozí, takže zaplaťpánbůh, že je máme občas ke komu odložit a užít si dovolenou, jako opravdickou dovolenou.
Komplikace bývají vždy, ale snažím se na to dopředu psychicky připravit, aby mě to tak nerozhodilo, spíš stresuje vždycky chlap a já to v sobě dusím, až to nějak vyšumí.
@Big boss píše:Naprosto ti rozumim
Já mám na to jiný pohled hlavně z toho důvodu, že to nejsou moje děti, i když tady s námi žijí a vychovávám je. Maminka si je občas laskavé vezme na pár dnů, ale zase chápu že u biologických rodičů je to jinak. Mají k dětem jiný vztah, tu bezpodmínečnou lásku, jsou ochotny kvůli nim absolvovat celé to martyrium s dovolenou. U mě to tak prostě není, můj vesmír se kolem nich netočí. Miluji je, starám se o ně, mají hromadu zábavy a zážitků celý rok, ale jsou věci které jim zkrátka nejsem ochotná obětovat. A to je třeba ten týden dovolené jen s chlapem, či pár víkendů na kdy si můžeme odjet sami užít volna.
@lucenka píše:Kdyz s ditetem nejedes na dovolenou, tak na ne kasles? Muj taky nejezdi.
A otec na ně kašle taky, když kvůli nextce je nevěře na dovolenou. Popravdě chudáci děti, když nemají ani jednoho rodiče, co by mu na nich skutečně záleželo.
@lucenka píše:
A tobě by se líbilo, kdyby tě bral jen na víkendové výlety a ne na delší dovolenou? Ano přijde mi, že mu na dětech nezáleží nebo se je kvůli tobě bojí vzít někam na delší dobu. A jo je mi líto těch dětí, že kvůli nezájmu rodičů v dětství nezažijí dovolenou u moře, na horách atd.
To mas blby, to z te litosti asi nevyjdes.
Chapu macechy, ze se jim nechce tahat cizi deti na dovcu, vlastni rodice nechapu, pokud nejde o kojence a batolata a nejde jen treba o cast dovolene (1 tyden z 5). To je ty deti tak obtezuji? ![]()
Po dnešním půldenním výletě se ráda vrátím k původnímu tématu zakladatelky, katastrofy na dovolené…
Jeli jsme hodinu cesty od domu na farmu a pak že půjdeme ještě na procházku do lesa.
Balení věci, oblékaní - kluci si rozdělili ponožky, každý má jednu modrou a jednu červenou, ok neřeším. Mladší má naruby triko a pod šortkami nemá slipy, starší má mladšího slipy a nemá šortky. Zjišťuji to až při obouvání, moje chyba nekontrolovala jsem je. Tatínek nemá klíče od auta, nacházíme po půl hodině hledání v kanále, vyloveno.
Po příjezdu tam se mladší poblyl, prý se mu chtělo už v autě, ale vydržel to. Starší se poblyl taky, když to viděl. Po převlečení se oba pokydali zmrzlinou. Zjišťujeme že mladší s sebou v kapse propašoval na výlet křečka!!! Scháníme zavařovací sklenici, či cokoli v čem bez újmy přežije dalši transport.
Na procházce mladší spadl do lesní tůňky, celý od žabince, odřená noha, krev, řev. Starší ztratil boty.
A to mohu s klidným svědomím říct, že dnes to byl jeden z těch pohodovějších výletů. Když si představím týdenní dovolenou u moře…je mi zle.
Oni jsou v pohodě, hodní, ale dost nám výchovu kazí maminka, která když už si je laskavé vezme na pár dní o prázdninách, nebo na pár hodin v týdnu, jim hustí do hlavy jak jsme špatní a navádí je, aby nám dělali doma zle, neposlouchali nás atd. To se pak vychovává o poznání hůř.
@Big boss píše:
Po dnešním půldenním výletě se ráda vrátím k původnímu tématu zakladatelky, katastrofy na dovolené…
Jeli jsme hodinu cesty od domu na farmu a pak že půjdeme ještě na procházku do lesa.
Balení věci, oblékaní - kluci si rozdělili ponožky, každý má jednu modrou a jednu červenou, ok neřeším. Mladší má naruby triko a pod šortkami nemá slipy, starší má mladšího slipy a nemá šortky. Zjišťuji to až při obouvání, moje chyba nekontrolovala jsem je. Tatínek nemá klíče od auta, nacházíme po půl hodině hledání v kanále, vyloveno.
Po příjezdu tam se mladší poblyl, prý se mu chtělo už v autě, ale vydržel to. Starší se poblyl taky, když to viděl. Po převlečení se oba pokydali zmrzlinou. Zjišťujeme že mladší s sebou v kapse propašoval na výlet křečka!!! Scháníme zavařovací sklenici, či cokoli v čem bez újmy přežije dalši transport.
Na procházce mladší spadl do lesní tůňky, celý od žabince, odřená noha, krev, řev. Starší ztratil boty.
A to mohu s klidným svědomím říct, že dnes to byl jeden z těch pohodovějších výletů. Když si představím týdenní dovolenou u moře…je mi zle.
Oni jsou v pohodě, hodní, ale dost nám výchovu kazí maminka, která když už si je laskavé vezme na pár dní o prázdninách, nebo na pár hodin v týdnu, jim hustí do hlavy jak jsme špatní a navádí je, aby nám dělali doma zle, neposlouchali nás atd. To se pak vychovává o poznání hůř.
Jsi dobra, ze se vubec ucastnis a tatinek by mel vic zabrat
@Big boss píše:
Ja ti nevim, ale tyhle veci se dejou celkem normalne furt
.
Asi uz jsem otupela.
@Anonymní píše:
Někdy mám pocit, že nám dovolenou někdo nepřeje. Poslední roky jsou dovolené s pořád nějakými potížemi. Děti před dovolenou onemocní - vždy obě. Pořád se něco řeší. Poslední dovolená - cesta šílená, problem s ubytováním, takže jsme hledali jiné, pak jsme řešili úraz (v zahraničí), blokla zada, migréna, jeden má zácpu, druhý průjem. Když už to vypadalo, že aspoň jeden den snad zvládneme v rámci možností, tak lilo a byla bourka. Jednou jsme odjížděli na dovolenou a já měla rozjednane dvě práce - konečně - vlastně jsem se měla přes víkend rozhodnout, do které nastoupim - tak tam volam a na jednom místě, kam jsem chtěla víc, nakonec vybrali někoho jiného a v druhé vedení ten den řeklo, že teď se nikdo přijímat nebude (hlásila jsem se tam na jinou pozici a tohle místo mi sami nabídli). Byla jsem z toho dost ve stresu a dovolenou si opravdu neužila. Do toho se řešily další věci a zdravotní problémy děti (jako vždycky). Jednou problém s autem chvilku po odjezdu. Úraz těsně před dovolenou, kdy jiz bylo skoro vše sbaleno (nesnáším balení) - tak jsem zase vybalovala. Co bych dala za hezkou klidnou dovolenou, kterou si užijeme a nemusela bych opravdu nic resit. Letos jsem měla pocit, že dovolenou potřebuju jako sůl, že toho je na mě přes rok moc. A zase to nevyšlo. Nejezdime na x dovolených za rok, to bych nad tím mavla rukou. Jedeme na týden a jsem ráda, že aspoň to. Jak to máte vy? Daří se vám vaše dovolené? Vždy vám vše vyjde? Nikdy mě to nenapadlo, ale letos jsem si fakt říkala, že nám to snad nikdo nepřeje, protože se toho sešlo opravdu dost a pořád se přidávaly další a další věci.
já si vždy říkám, že pěkná dovolená to bude když nebudu aspoň týden v práci. Jinak je mi jedno jestli bude pršet atd. Prostě nemám velké nároky a pak nejsem zklamaná.
@Big boss Jezkovy voci, to teda bylo!
Mamince bych teda kluky na hlidani nedavala…
Ale krecek me pobalivil
(promiiin, urcite to tam moc vtipne nebylo)
@Venetia píše:
Jsi dobra, ze se vubec ucastnis a tatinek by mel vic zabrat
Díky, taťka je právě že skvělý, taky toho má naloženo dost, stará se dobře. Má často pohotovost na telefonu, takže i když s námi jezdí na výlety, tak mu často někdo volá kvůli konzultacím a nestiha ještě uhlídat děcka, je to muž, multitasking mu moc neříká ![]()
@Lucie_Sx píše:
Ja ti nevim, ale tyhle veci se dejou celkem normalne furt.
Asi uz jsem otupela.
Stále čekám že také otupím a furt nic, za jak dlouho člověk takhle otupí? Já už čekám roky, je nějaká naděje že to ještě přijde? ![]()
@Big boss píše:
Stále čekám že také otupím a furt nic, za jak dlouho člověk takhle otupí? Já už čekám roky, je nějaká naděje že to ještě přijde?
Ty jo, to nevim. Ja otupovala nejak postupne.
@Big boss píše:
Stále čekám že také otupím a furt nic, za jak dlouho člověk takhle otupí? Já už čekám roky, je nějaká naděje že to ještě přijde?
Já mám podobný kousek jen jeden naštěstí, většina z tebou popsaného už by mě teda taky nepřekvapilo (například posledně absolvoval výstup na hrad v gumových nazouvácích), ale přiznám se, že ten křeček by dostal i mě ![]()
@bobulka88 píše:
Chapu, ze te tyhle veci stresujou, ale zkus se nad to povznest. Muj muz je jako ty, neco se nedari a dovolena je zkazena pro vsechny, protoze on je pak celou dovolenou jak puchyr. Posledni 2 “dovoleny” byly s ditetem, on furt stresoval. No co, tak diteti vylezl poprve atopak a klubaly se zuby, tak rvalo, pak zas zacpa… To neni duvod byt nervni cely dny. Pred tim (jeste bez ditete) zas na dovoleny v Thajsku 3 tydny prselo (mimo monzun), ja bych si to uzila i tak, nemit ho vedle sebe, vsak se i tak dalo koupat a delat jiny veci. Pred tim jsme meli na dovoleny v JV Asii nejakou otravu jidlem, ja se nad tim zasmala, ze tak to holt v techto destinacich byva, on zas nekolik dni sotva promluvil a ja mu na hotel nosila jidlo, protoze dovolena je zkazena a on uz nikam nejde. Na jedny dovoleny nam vykradli pokoj, takze pro nej dovolena zase zkazena, i kdyz stacilo nahlasit na policii a pojistovnu, zbytek dovoleny to neovlivnilo. Na jiny dovoleny byl zas nastvanej, ze se mu nelibi hotel, protoze nam na posledni chvili cestovka zmenila destinaci kvuli nepokojum v ty puvodni a my se tozhodli jet. Reknu ti to takhle, je opravdu tezky pak takhle zpruzelyho cloveka na ty dovoleny nezabit, aby sis ji sama i s neprijemnostma uzila. Pritom dovoleny jeste s rodicema byly fajn i pres neprijemnosti, rozbilo se auto? Nechhame odvist do servisu a po oprave pokracujem. Ukradli nam na plazi tasku i s klicema of apartmanu? No problem, zase se to behem asi 2 hodin vyresilo. Nejaky exemy, spaleniny a podobny taky rodice resili v pohode. Mozna se to v nich pralo, ale rozhodne se netvarili tak, jak to ma muj muz.
Spatne jsi mě asi pochopila. Nejsem jako tvůj muž. Snažím se, abychom si to užili za každou cenu. Jedna věc mě nerozhodí. Dovolenou mi nezkazí. Ale letos nebyl jediný den normální bez katastrofy. Vždy jsem si říkala, že zítra už to bude dobré. A ono ne. Staly se věci, které by mě ani ve snu nenapadly. Můj muž je něco jako tvůj. Vadí mu spousta věcí a pak to kazí ostatním. Proto je nejlepší, když u něj je vše v naprostém pořádku a nic se mu neděje. Já se snažím to vše přežít, nedat najevo, i když mi je špatně. Nikdy bych se nenastvala a nezůstala zavřená. I kdyz jsem unavená, necítím se, něco se mi nechce, překonám se a jdu - přece to nebudu trávit zavřena. To můžu být doma.
@Melodie91 píše:
Jo stava sejezdi nas vic, vzdycky jsou nejake deti nemocne, bud pred, nebo se shani pohotovost v miste dovci…kazdy rok je nejhnusnejsi pocasi z celych prazdnin a je jedno, ktery tyden jedeme..za sedm let jsme se koupali tak 6× (jezdime jen v cr)… take uz tam byla ruzna odvolani do prace, rozbite telefony, hadky, rozvody
…co poradit..pred dovcou mit zkontrolovane auto, tyden pred dovcou dat deti stranou od nejakych skupin, primestskych taboru apod a rvat je ceckem, rakytnikem a behem roku posilovat imunitu, napr otuzovanim..s urazem (sadrou, berlemi) jsme na dovcu vzdy jeli…a taky to chce mit vzdy dobrou pojistku pro celou rodinu..zkus pred dovolenou myslet pozitivne a ne uz se dopredu stresovat, co se zase stane.. kazdy nesnasi baleni, od te doby, co mam seznamy a balim s predstihem, je to snazsi
To jsem taky udělala. Říkala jsem si, že letos to překoname. Měli jsme týden na to, aby se děti daly dohromady - u doktorky vše v pořádku, do odjezdu budou stoprocentně fit. Den po dni se přes veškeré mé snahy to totálně zkomplikovalo, až odpadly obě děti. To už není normální. Ať dělám, co dělám, vždy jsou ve stejnou dobu nemocní - oba. Seznam na balení mám taky, dopředu nebalim, protože bych taky balila úplně zbytečně. Dopředu se nestresuju, protože vždy pozitivně věřím, že tentokrát to bude super a vyjde to. Spoustu věcí beru jako zážitek, zasmeju se tomu, i když ostatní se nesmali. Jeden rok pořád lilo - fakt hodně. Skladala jsem věci - stan, deku, podložky… Hlavně ten stan chvilku trval a lilo fakt hodně, takže nemělo cenu čekat. Všichni schovaní a dívali se na mě a litovali mě. Ze mě teklo šílené a co - já se tomu zasmála. Takové věci mě nerozhodí. Ale letos to je fakt celé ve smůle, několik za den.
@terien píše:
Jestli si potřebuješ odpočinout, jeď sama na prodloužený víkend, tohle nejsou žádné dovolené. Nám zatím vždy vyšla, tohle si neumím představit a upřímně bych ani na dýl než tři dny s dvěma malými dětmi ani nikam nejela, když máte takovou smůlu.
No děti už nejsou tak malé. A je to už x let za sebou. Jo a vypadá to, že příští rok už ani nikam nepojedeme. Já jsem optimista, myslím, že by to mohlo dopadnout dobře, ale druha polovička toho má plné zuby.