Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Melodie91 píše:
Zajimavy pohled..ja si v dnesni dobe uz dokazu predstavit, ze dcera bude na vikend u babicky a my si s manzelem si zajdem na vecu…,ale na dovcu, to jedine s detma, pro me to uplne jiny rozmer, ty zazitky jsme zazili mockrat, ale pro dite.., je to vsechno nove, uzasne, porad radost v ocich…, ale kazdy to ma samozrejme jinak..me staci si „odpocinout“ odpoledne, neumim si predstavit,,, ze pojedu na tyden k mori, muzu si jedine predstavit, ze mas doma neskutecny divocaky, ze od nich potrebujes volno
Taky si nedovedu představit, že bych jela bez dětí. Pro mě je dovolená to, že ji strávíme spolu. Děti jsou tak natesene. To by asi koukalay, kdyby měly být doma. Ani bych neměla hlídání.
@Big boss píše:
Po dnešním půldenním výletě se ráda vrátím k původnímu tématu zakladatelky, katastrofy na dovolené…
Jeli jsme hodinu cesty od domu na farmu a pak že půjdeme ještě na procházku do lesa.
Balení věci, oblékaní - kluci si rozdělili ponožky, každý má jednu modrou a jednu červenou, ok neřeším. Mladší má naruby triko a pod šortkami nemá slipy, starší má mladšího slipy a nemá šortky. Zjišťuji to až při obouvání, moje chyba nekontrolovala jsem je. Tatínek nemá klíče od auta, nacházíme po půl hodině hledání v kanále, vyloveno.
Po příjezdu tam se mladší poblyl, prý se mu chtělo už v autě, ale vydržel to. Starší se poblyl taky, když to viděl. Po převlečení se oba pokydali zmrzlinou. Zjišťujeme že mladší s sebou v kapse propašoval na výlet křečka!!! Scháníme zavařovací sklenici, či cokoli v čem bez újmy přežije dalši transport.
Na procházce mladší spadl do lesní tůňky, celý od žabince, odřená noha, krev, řev. Starší ztratil boty.
A to mohu s klidným svědomím říct, že dnes to byl jeden z těch pohodovějších výletů. Když si představím týdenní dovolenou u moře…je mi zle.
Oni jsou v pohodě, hodní, ale dost nám výchovu kazí maminka, která když už si je laskavé vezme na pár dní o prázdninách, nebo na pár hodin v týdnu, jim hustí do hlavy jak jsme špatní a navádí je, aby nám dělali doma zle, neposlouchali nás atd. To se pak vychovává o poznání hůř.
To je mi líto. U nás to spíš dopadá tak, že ani na výlet nevyrazime. Jednou se dcera pozvracela na dovolené v autě a fakt blbe - hodně na sedačku, takže to byl strašný smrad. Prala jsem to pak a než to uschlo, tak jsme nikam nejeli. Je škoda, když se máma nestará o své děti. Je to zvláštní - čím si pomůže, když děti navádí? Ona děti nechtěla do své péče?
My to mame ruzne. Uz jsme vzali na dovolenou spalu, nestovice… letos jsem se obavala, ze i strevni chripku (objevila se v MS dva dny pred odjezdem, ale dcera se pochlapila a nechytila to). Ale i presto jsme si dovolenou nakonec uzili, jen ne podle puvodnich predstav… Hodne planu, vyletu nam zhatily nemoci, deti byvaly dost chcipaci, ted co je Covid, je to lepsi, asi ty rousky a desinfekce aspon na neco zabiraji. Jinak se nam stavaly spis takove usmevne veci, jako ze jsem zapomnela na vylet vsechno jidlo a v cilove destinaci nebyl ani kiosek, a tak. Driv jsem se hroutila, ted uz to beru tak nejak sportovne, ono to se tremi detmi ani jinak nejde.
Jinak k tomu tydnu dovolene - me fascinuje, kde lidi tu dovolenou vyrabi, skolni prazdniny daji do kupy cca 12 tydnu, my rodice mame 10. Trochu pohlidaji babicky, nejaky primestak se najde, ale i tak to dost placame a 1-2 tydny spolecneho volna je aktualne nase maximum. To stejny, kdyz mi jednou v patek volali ze skolky, ze moje dite tam spis samo (kapacita skolky je 100 deti)
, jestli bych pro nej nemohla prijit po obede. Nejaka izolace ditete z kolektivu pred dovolenou je sci-fi.
@Anonymní píše:
To je mi líto. U nás to spíš dopadá tak, že ani na výlet nevyrazime. Jednou se dcera pozvracela na dovolené v autě a fakt blbe - hodně na sedačku, takže to byl strašný smrad. Prala jsem to pak a než to uschlo, tak jsme nikam nejeli. Je škoda, když se máma nestará o své děti. Je to zvláštní - čím si pomůže, když děti navádí? Ona děti nechtěla do své péče?
To by bylo na dlouhé psaní a nechci tady plevelit. Ve zkratce, do péče je nechce a ani by jí je žádný soud nesvěřil, alimenty neplatí. Děti si vezme na jedno odpoledne v týdnu, někdy i měsíce zase vůbec. O prázdninách si je vezme na týden, ale to jen proto že je bere ke své matce, která o ně má zájem a i se o ně celý týden stará, jinak bychom ji je na týden nesvěřili.
@Big boss píše:
To by bylo na dlouhé psaní a nechci tady plevelit. Ve zkratce, do péče je nechce a ani by jí je žádný soud nesvěřil, alimenty neplatí. Děti si vezme na jedno odpoledne v týdnu, někdy i měsíce zase vůbec. O prázdninách si je vezme na týden, ale to jen proto že je bere ke své matce, která o ně má zájem a i se o ně celý týden stará, jinak bychom ji je na týden nesvěřili.
A pri tehle frekvenci si myslis, ze je navadi a ovlivnuje? Vzdyt je to nesmysl.
@Lucie_Sx píše:
A pri tehle frekvenci si myslis, ze je navadi a ovlivnuje? Vzdyt je to nesmysl.
Tak teď je třeba období kdy si je bere každý víkend v sobotu na odpoledne, trvá nám potom 3 dny, než si to vše zase sedne a děcka se začnou chovat normálně. Loni si je vzala za celý rok 8×, letos šla trochu víc do sebe, snaží se. Věř tomu že za jedno odpoledne se dá napáchat hodně zla.
@Hobitka píše:
My to mame ruzne. Uz jsme vzali na dovolenou spalu, nestovice… letos jsem se obavala, ze i strevni chripku (objevila se v MS dva dny pred odjezdem, ale dcera se pochlapila a nechytila to). Ale i presto jsme si dovolenou nakonec uzili, jen ne podle puvodnich predstav… Hodne planu, vyletu nam zhatily nemoci, deti byvaly dost chcipaci, ted co je Covid, je to lepsi, asi ty rousky a desinfekce aspon na neco zabiraji. Jinak se nam stavaly spis takove usmevne veci, jako ze jsem zapomnela na vylet vsechno jidlo a v cilove destinaci nebyl ani kiosek, a tak. Driv jsem se hroutila, ted uz to beru tak nejak sportovne, ono to se tremi detmi ani jinak nejde.Jinak k tomu tydnu dovolene - me fascinuje, kde lidi tu dovolenou vyrabi, skolni prazdniny daji do kupy cca 12 tydnu, my rodice mame 10. Trochu pohlidaji babicky, nejaky primestak se najde, ale i tak to dost placame a 1-2 tydny spolecneho volna je aktualne nase maximum. To stejny, kdyz mi jednou v patek volali ze skolky, ze moje dite tam spis samo (kapacita skolky je 100 deti), jestli bych pro nej nemohla prijit po obede. Nejaka izolace ditete z kolektivu pred dovolenou je sci-fi.
Tak manžel má 5 týdnů dovolené, já 6. Na celý prázdniny to nevydá, tam zaskakuje babička a home office. Ale jinak nám to na 2-3 týdenní dovolené (resp. 2 týdny v kuse v létě a týden v zimě) vyjde v pohodě, volno na prodloužený víkendy berem většinou z přesčasů. Představa že urvu akorát týden dovolené je šílená.
Na dovolenou po zkusenostech jezdime jen v ramci republiky (zijeme v DE) a jen autem, at se muzeme kdykoli vratit predem nebo odjet pozdeji. A vzdy se zrusenim zdarma den predem. Tento rok jsme jeli tak, ze jsem zabalila, domluvila ubytovani ten den a jelo se. Neplanuju nic predem pokud mozno. S timto pristupem jsme si to uzili zatim i s detmi pokazde a vyslo to na jednicku. Jezdime na 2-3 tydny.
@Big boss hehe
tohle se nam nedeje nastesti. Ze jsou furt jak cunici jsem zvykla, na oblikanj dohlizim a krecka by fakt nepropasoval, ale pobavilo to hodne
za bliti Te lituju, to bych se tam jako treti poblila vzapeti ja ![]()
@Big boss ale tak jsem se vybavila nas posledni vylet. Jdeme s kocarkem lesem a zjistime, ze mladsi nema najednou botu
tak se vracime a za par kilometru ji najdeme uprostred cesty. Pak nejaka pani na nas vola, ze manzelovi vypadl telefon z kapsy
(
), no ano, mela pravdu. A jako bonus poslu manzela s kocarkem napred a jdeme za nim se starsi dcerou a uprostred cesty najdu lezet nas gumak (byl pod kocarkem
). Jsme taky komedianti ![]()
@Lily Evans u nas v praci (DE) si mame brat v kuse tri tydny, ze pry kratsi dovolena cloveka poradne nezregenuje
jezdili jsme driv na tyden, ale ted si to nedovedu predstavit
@blumen já si tak navykla když jsem pracovala v bance, tam jsou dva týdny obvykle povinnost (údajně uložená pojišťovnou - prý pokud děláš v práci nějaký nekalosti, tak za dva týdny nepřítomnosti se na to přijde
). Teď už sice pracuju jinde, ale nemít v létě aspoň ty dva týdny v tahu si už taky neumím představit ![]()
Přečetl jsem celý první příspěvek a nějak jsem nepochopil, kde je problém.
Mám jedno dítě a zatím všechny výlety bez komplikací. Jen jednou se stalo, že jsme jeli na svatbu, malá měla krásné načančané šatičky a v autě se pozvracela. No nic, tak šaty musely jít dolů a já neměla náhradní. Takže úprk do Tesca rychlo koupit nějaké šaty a tak tak jsme dorazili na obřad.
![]()
To je strašný. Doufám, že vše bude v poradku. Je fajn, že můžete odletět později a jinam. To u nás by nešlo - byl prostě daný termín, kdy se jede a jindy nemáme dovolenou.