Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přeji hezký den. Minulý rok jsem se vdala. Manžel je tedy s námi ve společné domácnosti jeden rok. Mám dceru a syna osmnáct let. Syn má přítelkyni se kterou tráví volný čas. Dcera má pár kamarádek. Občas si vyjdou. Ale mezi námi, my jsme chodili ven mnohem častěji. A jaký je tedy problém? Jezdíme s manželem často na výlety a dovolené. Dcera mi už několikrát vyčetla: „Vy furt někam jezdíte na dovolenou a mě nevezmete.“ Ještě musím zmínit, že vztah mezi manželem a dcerou se velmi zhoršil. On jí něco řekne ohledně pomáhání v domácnosti, nebo třeba šetření vodou (takové ty řeči, které muži mají). Ona odsekne, hádá se. Ano, řekla mu, že tady bydlela dřív, a že jí nemá co říkat - tohle mi hodně mrzí) Se mnou se také pře. Náš vztah je nyní s dcerou horší než byl. Ale u nás vlastně je to o soužití čtyř dospělých lidí. A děti si nevydělávají. Tedy můj názor je, děti musí také pomoct s domácností. Ráda dceru vezmu na dovolenou. I jsem to měla v plánu. Ale ona mi předběhne výčitkami, a já mám po chuti. A společná dovolená nyní ve třech (já, dcera, manžel) asi nyní by nebyla dobrá, pokud se jejich vztah nezlepší. Syn už s námi jezdit nechce. A já se ptám, je v pořádku, aby se dcera zlobila, že jí nevezmeme na dovolenou? Ale já bych chtěla, aby se její chování k nám zlepšilo. Mám zatlačit na manžela, že s námi na dovolenou pojede? Mám jet s dcerou na dovolenou sama? Mám také názor, že v osmnácti by si měla plánovat volný čas bez nás. Ono, až bude mít přítele, bude vše jiné… Děkuji vám za rady, zkušenosti, postřehy… ![]()
co jsi TP za matku, že jsi vyměnila dceru a vztah s ní, za chlapa?
@Pitaya1 píše:![]()
co jsi TP za matku, že jsi vyměnila dceru a vztah s ní, za chlapa?
Nebyla bych při soudech tak ostrá, ono kolikrát děti umí být pěkní spratci, i když k tomu nemají důvod ![]()
Zakladatelko, pokusila bych si s dcerou promluvit (i s manželem) a trochu zapracovat na vzájemných vztazích… Pokud by své chování nezlepšila, tak bych ji na dovolenou nevzala. Ty musíš vědět jestli se chová špatně dcera nebo manžel.
Byla jsem teda trochu starsi a studujici, ale mama mela stesti, ze me za chlapa/manzela nevymenila, jako ty svou dceru. Seslo se par let a chlap nebyl opet ten pravy
co ji pak zbylo? Rodina.
Dala bych si tedy sakra dobry pozor komu “stranim” a partner by si jenom zkusil “vychovavat” a uz by se mnou nebyl.(mamin partner to kupodivu nikdy nezkusil
)
@Cucajz píše:
Nebyla bych při soudech tak ostrá, ono kolikrát děti umí být pěkní spratci, i když k tomu nemají důvod
Zakladatelko, pokusila bych si s dcerou promluvit (i s manželem) a trochu zapracovat na vzájemných vztazích… Pokud by své chování nezlepšila, tak bych ji na dovolenou nevzala. Ty musíš vědět jestli se chová špatně dcera nebo manžel.
Pořád je TP její dcera. Takže má jet někam s ní a věnovat se dceři. Pak ar si jede s chlapem. A ne že si jezdí jen na dovolenou s chlapem a ne dceru kašle.
S tím jejím chováním neporadím, ale ja bych s ní na dovolenou jela. Jen ty a ona. Já jsem byla takhle s mamkou cca v 15 a bylo to moc fajn, mám dva sourozence a takhle měla konečně čas jen na mě ![]()
Já vím že se to zdá, že je velká a má si najít zábavu sama a bez vás, ale pořád je to tvá dcera a má tě ráda, nejspíš se i teď cítí posunuta na další kolej. Upřímně, komu by se líbilo kdyby najednou bydlel s chlapem který ji kritizuje za vše co do teď nevadilo?
Děti s náma jezdí na dovolenou, dokud chtějí. Syn už někdy nechce, má brigádu, tak nejede. Nenapadlo by mě odstřihnout dítě (byť čerstvě dospělé) a jet jen s amantem. Dcery je mi líto. A přítel by do výchovy tak velkého člověka opravdu zasahovat neměl. On má být kamarád, ne hrát si na otce. Zaděláváš si na pokažení vztahu s dětmi kvůli muže, se kterým jsi rok.
Chlap by měl raději držet hubu a uvedomit si, že dcera není malé dite, takže ji nějaké jeho poznámky mohou byt opravdu neprijemne. Umíš si představit, že by ti úplně cizi chlap doma v osmnácti komentoval, jak dlouho se sprchuješ? Vždyť je to vyloženě nevhodné chování z jeho strany. Nechci napsat přímo obtěžující.
No a že je dceri osmnáct? Zda se byt dospěla podle data i vzhledu, ale rodiče ještě potřebuje a v tomhle věku možná i více, než predtim, teprve se rozkoukava, jak se vlastně v dospělém světě žije.
A důvod, že ji nevezmete s sebou, je jaký? Jakoze jste všichni tři doma, vy dva se seberete a někam jedete, a ji řeknete čau, dělej si co chceš, jdi třeba ven s kamoskama a my jedem na výlet? Ani ji nenabidnes spoluúčast? Děláš si srandu?
Příspěvek upraven 26.05.23 v 07:56
To je silene.
Me mama nikdy nikam nevzala, ani na blbou rozhlednu, ale s chlapama to jo, to jezdila a me uklidila k babicce nebo me nechala samotnou doma.
Udajne „nebyly penize“. Takze ja jsem nikdy nevidela more, ale sotva jsem mela sestnact, zacala mati k mori jezdit sama.
Co kdybys vzala radsi dceru misto manzela?
@VitaminC píše:
To je silene.
Me mama nikdy nikam nevzala, ani na blbou rozhlednu, ale s chlapama to jo, to jezdila a me uklidila k babicce nebo me nechala samotnou doma.
Udajne „nebyly penize“. Takze ja jsem nikdy nevidela more, ale sotva jsem mela sestnact, zacala mati k mori jezdit sama.Co kdybys vzala radsi dceru misto manzela?
To je smutné.
A vy máte domácí práce přesně na 1/4? A ty mu dovolíš aby ji zbytečně bu$eroval? Protože poznámky o šetření vodou mi přijdou jen jako bu$erace. To by mě zajímalo, co s tou vodou musí dělat aby to bylo oprávněné! Leda tak z nudy nepustil a vypustit bazén ![]()
@Sisika9 viď. Takovy slizoun, holka si to nevybrala a ovlivnit to nemuze, ale bydlet s nim musí, to je fakt prima
![]()
ty jo, to čumím… když to vezmu podle sebe, tak já jsem teda jezdila s našima normálně dokud jsem si nenašla vážnou známost. Což bylo v 19, v 18 jsem tedy ještě byla s rodiči. Normálně jsme spolu byli rádi, neměla jsem pocit, že bych tam byla nějak navíc.
to,,odstřihnutí" proběhlo přirozeně. Vlastně si říkám, zda, někdy k nějakému odstřihnutí došlo, vídáme se spolu často a rádi doteď, a to už jsem dávno dospělá.
Já si tedy to, co popisuješ, vůbec nedokážu představit. Hlavně jestli dcera dává najevo, že chce jet s vámi. Vypadá to, jak kdyby sis našla nabíječe a děti tu najednou byly na obtíž. Tvojí dcery je mi líto.
Zakladatelko dceři ale pravděpodobně nejde o dovolenou. Dceři jde o to, že je tam cizí chlap, kterému se věnuješ, jezdíš si s ním po dovolených, užíváš si a ona je na druhé koleji, cítí se odstrčeně, nemilovaně. Proto je i protivná na partnera. Je už sice velká ale očividně tě pořád potřebuje - tebe jako mámu. ![]()