Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, jeď a dcerou na dovolenou sama. Nechápu proč se na něco takovýho musíš vůbec ptát.
Mě v 17 dotáhnout mamka dom nějakýho strejdu co mě buzeruje tak udělám vše pro to abych se co nejdřív odstěhovala.
Rozdělila bych si čas mezi ně. Nějakou dovolenou s dcerou a druhou s přítelem.
Ohledně řečí o šetření vodou nebo pomáhání v domácnosti, to jsou běžné věci, žádná hrůza a týrání
, se kterými by se téměř dospělá žena neuměla vyrovnat
Chlap bude mít nejspíš pravdu
Ale můj vlastní postoj je takový, že v tomhle věku dětí už bych si domů nikoho nestěhovala. Určitě tě za to neodsuzuju, ale vztah jde budovat i bez společného bydlení a mě by za to tyhle problémy nestaly. Chci už mít svůj klid, doma klidně bordel, ale podle sebe. A dětem bych dopřála to samé ![]()
@Lama Lama co spolufinancuje? Bydlení? Tak ale to financuje zakladatelce, ne dceři. A vychovávat ma matka, ne cizí chlap.
A jestli zakladatelka nemá nastavené hranice a pravidla, tak ty přeci musí dávat matka. Ona je tam ten rodič.
Zkus se vzít do situace té dcery.
@Magdani píše:
Přeji hezký den. Minulý rok jsem se vdala. Manžel je tedy s námi ve společné domácnosti jeden rok. Mám dceru a syna osmnáct let. Syn má přítelkyni se kterou tráví volný čas. Dcera má pár kamarádek. Občas si vyjdou. Ale mezi námi, my jsme chodili ven mnohem častěji. A jaký je tedy problém? Jezdíme s manželem často na výlety a dovolené. Dcera mi už několikrát vyčetla: „Vy furt někam jezdíte na dovolenou a mě nevezmete.“ Ještě musím zmínit, že vztah mezi manželem a dcerou se velmi zhoršil. On jí něco řekne ohledně pomáhání v domácnosti, nebo třeba šetření vodou (takové ty řeči, které muži mají). Ona odsekne, hádá se. Ano, řekla mu, že tady bydlela dřív, a že jí nemá co říkat - tohle mi hodně mrzí) Se mnou se také pře. Náš vztah je nyní s dcerou horší než byl. Ale u nás vlastně je to o soužití čtyř dospělých lidí. A děti si nevydělávají. Tedy můj názor je, děti musí také pomoct s domácností. Ráda dceru vezmu na dovolenou. I jsem to měla v plánu. Ale ona mi předběhne výčitkami, a já mám po chuti. A společná dovolená nyní ve třech (já, dcera, manžel) asi nyní by nebyla dobrá, pokud se jejich vztah nezlepší. Syn už s námi jezdit nechce. A já se ptám, je v pořádku, aby se dcera zlobila, že jí nevezmeme na dovolenou? Ale já bych chtěla, aby se její chování k nám zlepšilo. Mám zatlačit na manžela, že s námi na dovolenou pojede? Mám jet s dcerou na dovolenou sama? Mám také názor, že v osmnácti by si měla plánovat volný čas bez nás. Ono, až bude mít přítele, bude vše jiné… Děkuji vám za rady, zkušenosti, postřehy…
Jeďte jen ve dvou, holčičí víkend třeba. Já jsem v 18 s mámou už na dovolenku jet nechtěla, měla jsem své zájmy. Natož s otčímem, který měl blbé hemzy.
U nás se jedná osoba nastěhovala k chlapovi, kde byli již dospělé, ale stále studující deti.
Jasně, prala, vařila, atd…oni ji respektovali jako partnerku svého otce ( a respektuji i po 15 letech ), ale nikdy by si nedovolila je vychovávat.
Od toho mají stále svojí matku a otce.
Jen samozřejmě je tam respekt k tomu novému partnerovi, který při normální výchově a vztazích snad není problém.
Ale ono to záleží I na komunikaci, atd…
@ulice píše:
Rozdělila bych si čas mezi ně. Nějakou dovolenou s dcerou a druhou s přítelem.
Ohledně řečí o šetření vodou nebo pomáhání v domácnosti, to jsou běžné věci, žádná hrůza a týrání, se kterými by se téměř dospělá žena neuměla vyrovnat
Chlap bude mít nejspíš pravdu
Ale můj vlastní postoj je takový, že v tomhle věku dětí už bych si domů nikoho nestěhovala. Určitě tě za to neodsuzuju, ale vztah jde budovat i bez společného bydlení a mě by za to tyhle problémy nestaly. Chci už mít svůj klid, doma klidně bordel, ale podle sebe. A dětem bych dopřála to samé
Teď šetření chápu, když to platím. Ale ruku na srdce, v osmnácti bych to asi brala od otčíma jako trapné prudění. I to, že mě nutí do úklidu, když on sám sedí na gaučíku. Ale já bych to řešila osamostatněním. Doma bych domácí idylku nerušila.
Podle mě společné prostory by měli udržovat všichni a po sobě uklízet. V pokoji ať má bordel. Její problém.
@kocourGarfield píše:
@Lama Lama co spolufinancuje? Bydlení? Tak ale to financuje zakladatelce, ne dceři. A vychovávat ma matka, ne cizí chlap.A jestli zakladatelka nemá nastavené hranice a pravidla, tak ty přeci musí dávat matka. Ona je tam ten rodič.
Zkus se vzít do situace té dcery.
Já jsem ta poslední, která by se zastávala toho, že má vychovávat otčím/macecha. Nicméně - co se týká plateb za energie - přiznejme si, že dcera asi nemá osobní vodoměr, předpokládám, že to energie spolufinancuje, takže to svému spolubydlícímu zkrátka řekne. Je to nastavování jeho hranic. Optimálně by to měla udělat matka, pokud ne, tak jí to řekne ona. Já buzeruju se zavírámím dveří do pokojů všechny děti, čučení 5 minut do mrazáku/lednice), zapomínání zavírat kohoutek… Protože spotřeba se mi týká. Jestli to dělají jinde, je mi srdečně jedno, to už není má starost, vychovávat je v tomto smyslu nebudu.
@Magdani píše:
Přeji hezký den. Minulý rok jsem se vdala. Manžel je tedy s námi ve společné domácnosti jeden rok. Mám dceru a syna osmnáct let. Syn má přítelkyni se kterou tráví volný čas. Dcera má pár kamarádek. Občas si vyjdou. Ale mezi námi, my jsme chodili ven mnohem častěji. A jaký je tedy problém? Jezdíme s manželem často na výlety a dovolené. Dcera mi už několikrát vyčetla: „Vy furt někam jezdíte na dovolenou a mě nevezmete.“ Ještě musím zmínit, že vztah mezi manželem a dcerou se velmi zhoršil. On jí něco řekne ohledně pomáhání v domácnosti, nebo třeba šetření vodou (takové ty řeči, které muži mají). Ona odsekne, hádá se. Ano, řekla mu, že tady bydlela dřív, a že jí nemá co říkat - tohle mi hodně mrzí) Se mnou se také pře. Náš vztah je nyní s dcerou horší než byl. Ale u nás vlastně je to o soužití čtyř dospělých lidí. A děti si nevydělávají. Tedy můj názor je, děti musí také pomoct s domácností. Ráda dceru vezmu na dovolenou. I jsem to měla v plánu. Ale ona mi předběhne výčitkami, a já mám po chuti. A společná dovolená nyní ve třech (já, dcera, manžel) asi nyní by nebyla dobrá, pokud se jejich vztah nezlepší. Syn už s námi jezdit nechce. A já se ptám, je v pořádku, aby se dcera zlobila, že jí nevezmeme na dovolenou? Ale já bych chtěla, aby se její chování k nám zlepšilo. Mám zatlačit na manžela, že s námi na dovolenou pojede? Mám jet s dcerou na dovolenou sama? Mám také názor, že v osmnácti by si měla plánovat volný čas bez nás. Ono, až bude mít přítele, bude vše jiné… Děkuji vám za rady, zkušenosti, postřehy…
Na dovolenou s vámi nejezdí, protože se zhoršil vztahs manželem? Ono jí asi ani o tu dovolenou nejde, ale vidí, že jezdíte často na výlety, dovolený a jí se to netýká, protože chlap. Ty to asi nevidíš, ale dáváš přednost jemu. On jí navíc ještě buzeruje, a ty se pak divíš, že odsekává. Ptáš se, jestli máš zatlačit na manžela, že s vámi dcera na dovolenou pojede, takže on jí tam nechce že? Ty asi nevidíš, že on se chová špatně k ní, a ona mu to jen vrací a v tobě oporu nemá.
@arinecka píše:
Na dovolenou s vámi nejezdí, protože se zhoršil vztahs manželem? Ono jí asi ani o tu dovolenou nejde, ale vidí, že jezdíte často na výlety, dovolený a jí se to netýká, protože chlap. Ty to asi nevidíš, ale dáváš přednost jemu. On jí navíc ještě buzeruje, a ty se pak divíš, že odsekává. Ptáš se, jestli máš zatlačit na manžela, že s vámi dcera na dovolenou pojede, takže on jí tam nechce že? Ty asi nevidíš, že on se chová špatně k ní, a ona mu to jen vrací a v tobě oporu nemá.
Teď jsem chtěla napsat podobný příspěvek. On děti zakladatelky nemá rád, je zlý. Ke všemu si ho vzala a nastěhovala ho k sobě. On si k nim žádný vztah nevybuduje, nemá zájem. Kdyby mohl, tak by je i někam vystěhoval.
Víš, co je problém? Ty vidíš, že se mezi vámi zhoršily vztahy, ale trestáš za to jen tu holku. Přitom ona má pravdu. Ona tam bydlela, nějak to fungovalo… a najednou si tam přivedeš chlapa, co se snaží vychovávat dospělou ženu. Problém je na obou stranách (respektive na všech třech), ale ta špatná je evidentně v tvých očích jen ona. Ona dělá problémy. A ona ten tvůj přístup vnímá a o to víc se vyhraňuje.
@topazio píše:
Teď jsem chtěla napsat podobný příspěvek. On děti zakladatelky nemá rád, je zlý. Ke všemu si ho vzala a nastěhovala ho k sobě. On si k nim žádný vztah nevybuduje, nemá zájem. Kdyby mohl, tak by je i někam vystěhoval.
Nejhorší ale je, že ona to nevidí ![]()
Moje dcerunka (čerstvé 18) je doma fakt pekne cunatko. Jinak je celkem pracovita, jen uklid nezvládá. O domácích pracech vubec neví. Jen mi hlídá malou (3roky) a pomáhá nám v podnikání.
Ale na dovolenou to vliv nemá. Když chce, jede, když nechce nejede.
@Pitaya1 píše:![]()
co jsi TP za matku, že jsi vyměnila dceru a vztah s ní, za chlapa?
Nehul!
@Magdani píše:
Přeji hezký den. Minulý rok jsem se vdala. Manžel je tedy s námi ve společné domácnosti jeden rok. Mám dceru a syna osmnáct let. Syn má přítelkyni se kterou tráví volný čas. Dcera má pár kamarádek. Občas si vyjdou. Ale mezi námi, my jsme chodili ven mnohem častěji. A jaký je tedy problém? Jezdíme s manželem často na výlety a dovolené. Dcera mi už několikrát vyčetla: „Vy furt někam jezdíte na dovolenou a mě nevezmete.“ Ještě musím zmínit, že vztah mezi manželem a dcerou se velmi zhoršil. On jí něco řekne ohledně pomáhání v domácnosti, nebo třeba šetření vodou (takové ty řeči, které muži mají). Ona odsekne, hádá se. Ano, řekla mu, že tady bydlela dřív, a že jí nemá co říkat - tohle mi hodně mrzí) Se mnou se také pře. Náš vztah je nyní s dcerou horší než byl. Ale u nás vlastně je to o soužití čtyř dospělých lidí. A děti si nevydělávají. Tedy můj názor je, děti musí také pomoct s domácností. Ráda dceru vezmu na dovolenou. I jsem to měla v plánu. Ale ona mi předběhne výčitkami, a já mám po chuti. A společná dovolená nyní ve třech (já, dcera, manžel) asi nyní by nebyla dobrá, pokud se jejich vztah nezlepší. Syn už s námi jezdit nechce. A já se ptám, je v pořádku, aby se dcera zlobila, že jí nevezmeme na dovolenou?Ale já bych chtěla, aby se její chování k nám zlepšilo. Mám zatlačit na manžela, že s námi na dovolenou pojede? Mám jet s dcerou na dovolenou sama? Mám také názor, že v osmnácti by si měla plánovat volný čas bez nás. Ono, až bude mít přítele, bude vše jiné… Děkuji vám za rady, zkušenosti, postřehy…
Ano, je. Nemusíte jí brát na společné dovolené, to by ve vašem případě bylo asi fakt peklo, ale rozhodně máš trávit čas i s dcerou a dopřát jí taky.
Upřednostnila si muže před dítětem, nevím, co čekáš za reakci ![]()
Necetla jsrm celou diskuzi. Nasi jezdili normalne na dovci a vylety sami, ale taky brali me a brachu na spolecne dovolene. A nekdy jsme jely i jen ja a mamka na holcici dovcu, jindy s nami jel i bracha. A bylo jedno, jestli uz jsme s brachou meli vztahy nebo ne. Proste to bylo fajn i kdyz nam bylo kolem 25, uzit si dovcu jen s rodici. Pozdeji jsme spolecne dovci rozsirili o partnery a ted uz jezdime spolecne i s nasima detma. Jako nemame tak vsechny dovci, vsichni samozrejme chceme i dovci tech rodinnych jader, ale aspon 2× rocne mame par dni vsichni = nasi, ja s manzelen a detma a bracha s pritelkyni a mrnousem. Nekdy se prida i svagrove mamka. A neprijde nam na tom vubec nic divneho. A nikdy neprislo. Totez jednodenni vylety. Proste pestujeme rodinne vztahy a vazby. Protoze v zivote je podle me jenom jedna jistota, a to je rodina. ![]()