Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kfětoslava píše:
Ahep není v pořádku
Neni, rozumela by si se zakladatelkou.
@Lama Lama píše:
Přispěvatelka si lidově řečeno nevidí do huby.
prý kdo v 18 chce jet s rodiči na dovolenou není normální, její děti s ní ale jezdily ještě na VŠ, logicky má tedy nenormální děti.
@deniiina píše:
Mě by teda zajímalo, jak má v 18 přispívat, když je nejspíš na střední, max chodí na brigádu a z výplaty si kupuje svoje blbůstky, aby nemusela matku pumpovat o každou stovku. A klidně si dokážu představit, že ty věci pak už dělá naschvál.
Napsal jsem někde, že má přispívat na domácnost?
Napsal jsem „Pokud nepřispívá na domácnost…“
A přispět pár stovkama anebo si aspoň vydělat může, pokud o prázdninách půjde na brigádu. A v domácnosti může taky pomáhat domácími pracemi.
A jestli naschvál plýtvá, tak ať se pak nediví, že je napomínána a pokud dělá nevlastnímu otci schválnosti, tak má návod, co dělat, aby ji vzali na společnou dovolenou: Těch schválností se zdržet a zapracovat na vztazích.
@eumedon píše:
Napsal jsem někde, že má přispívat na domácnost?Napsal jsem „Pokud nepřispívá na domácnost…“
A přispět pár stovkama anebo si aspoň vydělat může, pokud o prázdninách půjde na brigádu. A v domácnosti může taky pomáhat domácími pracemi.
A jestli naschvál plýtvá, tak ať se pak nediví, že je napomínána a pokud dělá nevlastnímu otci schválnosti, tak má návod, co dělat, aby ji vzali na společnou dovolenou: Těch schválností se zdržet a zapracovat na vztazích.
Soudnej rodič si od děcka na střední žádných pár stovek z letní brigády na domácnost stejně nevezme. A že doma nepomáhá, tam bych se podívala spíš na zakladatelku, že jí to nenaučila.
Beru na dovolenou i sve deti, dokud ziji doma a dokud chteji. Nevidim duvod proc ne. A pokud nechces jet ve trech, jed jen s dcerou. V tom vubec nevidim problem. A syn opravdu nechce? On nabidku dostal a dcera ne?
@blumen píše:
A proc ji na tu dovolenou a vylety neberete, kdyz ma zajem?
No, protože vzít na dovolenou někoho, kdo se nesnáší s mým partnerem, je zaručený návod, jak si tu dovolenou pokazit.
Chceš na dovolené místo odpočinku a relaxace neustále řešit konflikty a být v napětí, kdy propukne další? Tak si na ni přiber někoho, kdo se nesnáší s tvým partnetrem!
Kdyby měla skutečný zájem, tak zapracuje na tom, aby tohle riziko odpadlo.
@eumedon píše:
No, protože vzít na dovolenou někoho, kdo se nesnáší s mým partnerem, je zaručený návod, jak si tu dovolenou pokazit.
Chceš na dovolené místo odpočinku a relaxace neustále řešit konflikty a být v napětí, kdy propukne další? Tak si na ni přiber někoho, kdo se nesnáší s tvým partnetrem!
A nenapadlo tě, že se dá dovolená rozdělit? Jednu si udela s chlapem, druhou s dcerou. Vikednove výlety taky může někdy nabídnout jen dceři. Když už tam jsou z nějakého důvodu špatně vztahy, což by měla být hlavní věc k řešení.
Dotaz vážně nechápu.
A ano, je NAPROSTO v pořádku, že se dcera zlobí, že ji nevezmete s sebou. Ne vy, ale TY. Přišlo by mi logické, že vyrazíš i někam s ní, sama… Nebo jí to minimálně nabídneš. Protoze takto to vypadá dost úděsně..
Dále mě zaráží poznámka o tom, že si děti nevydělávají, pokud studují tak je tu vyživovací povinnost.. A úvahy o tom, „až si najde přítele bude to jiné“.. přítele si může najít klidně i po 30…
@Kfětoslava píše:
Ahep není v pořádku
Kez by byl kazdy v poradku „alespon“ tak jako ja, to by byl svet v poradku.
A pro Lamu: podlecsebe soudim tebe? Jsi totiz vedle jak ta jedle, jelikoz ja mam stale jen jednoho manzela a jsme spolu uz mnoho desitek let. Narozdil od tebe. ![]()
Tady spousta lidi pise, jak oni se svyma rodici jezdili vzdy na dovcu-je to ale uplne jina situace; kdyz uz jsou rodice rozvedeni a ziji s novymi partnery a to pisu ja, jejiz rodice se v mych 5 rozvedli a pak to zopakovali jeste i s dalsimi partnery kazdy nekolikrat.
Příspěvek upraven 26.05.23 v 11:19
@Pitaya1 píše:
A nenapadlo tě, že se dá dovolená rozdělit? Jednu si udela s chlapem, druhou s dcerou. Vikednove výlety taky může někdy nabídnout jen dceři. Když už tam jsou z nějakého důvodu špatně vztahy, což by měla být hlavní věc k řešení.
Napadlo. Je to také řešení. Ale není to dovolená s manželem, na které chce být i dcera, takže jsem to nepsal, páč mi to připadalo off topic. ![]()
@eumedon píše:
Napsal jsem někde, že má přispívat na domácnost?Napsal jsem „Pokud nepřispívá na domácnost…“
Normální rodič po dítěti (v době vyživovací povinnosti) žádné finance chtít nebude.
Pokud se tedy nenachází na sociálním dně…
@eumedon píše:
A napadlo tě, že ta nenávist bude pravděpodobně z jeho strany, a na té holce nevidí nic dobrého? Že mu prostě vadí ona, a i kdyby se nakrájela do nudlí, tak si stejně něco najde? A matka je na jeho straně?
@Ahep píše:
Dcera nema domaci povinnosti?
Je v byte jak na navsteve?Mluvila si s ni o tom, ze se chova nevhodne?
Ma nejake mantinely?Rozhodne bych v teto vasi situaci neuprednostnovala dceru pred partnerem; v 18 pokud je normalni, nikdo netrva na tom jezdit s rodici na dovcu.
S nami tedy nase decka rady jezdily na dovcu k mori ci do Alp lyzovat i kdyz uz studovaly VS, ale to proto, ze se jednalo o drahe destinace, kam by se se svymi protejsky jako studujici bez prijmu tezko samy podivaly
Tvoje dcera vas chce rozestvavat i na dovolene, takze ne, nebrala bych ji, kdyz se neumi chovat, a klidne bych ji to tak rekla. Zijeme jen jednou vsichni, nejde nic zopakovat a neni nutne ani prinosne svuj zivot komukoli obetovat a to ani vladtnim dospelym potomkum ne.
Kdyz jsme jezdily na pobyty v ramci CR, tak to uz zajem jezdit s nami nemely.
![]()
To snad ne. Ty tu provokuješ?
@deniiina píše:
Soudnej rodič si od děcka na střední žádných pár stovek z letní brigády na domácnost stejně nevezme. A že doma nepomáhá, tam bych se podívala spíš na zakladatelku, že jí to nenaučila.
S těma penězma asi jo.
Ale to druhé: Pokud dcera stojí o společnou dovolenou ve třech, tak je to dobrá motivace a páka k tomu, přimět dceru k podílení se na domácích pracech a zapracovat na vztazích s otčímem.
Sice pozdě, ale přece.
Jinak… tohle jsou prkotiny, řeším to jako oddechovku. ![]()
P. S.: Pokud na vztazích nezapracuje, tak o společnou dovolenou buď nestojí, nebo to zkrátka nejde.
Ale jet na dovolenou se dvěma lidmi, kteří se nesnášejí, to bych asi nedal.
Příspěvek upraven 26.05.23 v 11:30
@Magdani píše:
Přeji hezký den. Minulý rok jsem se vdala. Manžel je tedy s námi ve společné domácnosti jeden rok. Mám dceru a syna osmnáct let. Syn má přítelkyni se kterou tráví volný čas. Dcera má pár kamarádek. Občas si vyjdou. Ale mezi námi, my jsme chodili ven mnohem častěji. A jaký je tedy problém? Jezdíme s manželem často na výlety a dovolené. Dcera mi už několikrát vyčetla: „Vy furt někam jezdíte na dovolenou a mě nevezmete.“ Ještě musím zmínit, že vztah mezi manželem a dcerou se velmi zhoršil. On jí něco řekne ohledně pomáhání v domácnosti, nebo třeba šetření vodou (takové ty řeči, které muži mají). Ona odsekne, hádá se. Ano, řekla mu, že tady bydlela dřív, a že jí nemá co říkat - tohle mi hodně mrzí) Se mnou se také pře. Náš vztah je nyní s dcerou horší než byl. Ale u nás vlastně je to o soužití čtyř dospělých lidí. A děti si nevydělávají. Tedy můj názor je, děti musí také pomoct s domácností. Ráda dceru vezmu na dovolenou. I jsem to měla v plánu. Ale ona mi předběhne výčitkami, a já mám po chuti. A společná dovolená nyní ve třech (já, dcera, manžel) asi nyní by nebyla dobrá, pokud se jejich vztah nezlepší. Syn už s námi jezdit nechce. A já se ptám, je v pořádku, aby se dcera zlobila, že jí nevezmeme na dovolenou? Ale já bych chtěla, aby se její chování k nám zlepšilo. Mám zatlačit na manžela, že s námi na dovolenou pojede? Mám jet s dcerou na dovolenou sama? Mám také názor, že v osmnácti by si měla plánovat volný čas bez nás. Ono, až bude mít přítele, bude vše jiné… Děkuji vám za rady, zkušenosti, postřehy…
Spíše bych se na to podívala jinak. Jak jste fungovali předtím, než sis může vzala? Jezdila jsi s dětmi na dovolené? Chtěli? Nebo už nechtěli?
Já třeba s našima cca od 16r jezdit už nechtěla. Ale znám děti, co jezdí ještě ve 24r (no jezdí, spíše využívají toho že se někam dostanou zadarmo).
Rozhodne v tobě nevidím špatnou matku jen kvůli tomuto, to mi přijde přehnané.
Pokud vztah dcery a manžela není ok, je třeba to řešit.
Dovcu bych řešila tak, že bych dceři nabídla, že spolu pojedete třeba na prodloužený víkend jen vy dvě. Popovídate se, odpočinete a třeba se od ní leccos dozvíš. ![]()