Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kfětoslava píše:
Takže ty děti řadíš na stejnou úroveň jako známého z práce? Máš děti? Kolikrát jsi je nechal doma a jel na výlet bez nich, protože by ti pindaly do známosti?
Hele, to je uplně jednokoho. Jestli se nesnesou, tak sovolená nemá společně smysl. ikdyby to byly identická dvojčata nebo novomanželé.
@Kfětoslava píše:
@Magdani jenže děti máme rádi bezpodmínek přece. Ne jen za to, jak pomůže. Ano, na podílení se v domácnosti bych trvala, ale nemelo by se to mít vliv na moji lásku k ní a na to, jestli jí vezmeme na dovču. Manželovi taky neposkytujes sex za zásluhy, že ne
Jo, ale nesmí to být tzv. „opičí“ láska. Tou svému dítěti ubližuješ.
Máš-li své dítě opravdu ráda, tak ho naučíš, aby fungovalo i bez tebe. Včetně toho, že se naučí vyžrat si malé průšvihy a vzpamatovat se z nich, pokud možno s vlastním přičiněním. Jestli je to nenaučíš, tak mu ubližuješ, protože je čeká nejspíš větší průšvih, až nad ním ztratíš kontrolu. Respektive ho naučíš, že nemůže fungovat, aniž má nad sebou kontrolu.
Nauč své dítě (své děti) nezávislosti, to je tvoje úloha.
Víc nenapíšu, protože o jejich fungování nevíme. Zakladatelka návod dostala, nespekulujme.
Nedivím se, kolik lidí má v rodinách špatné vztahy. Vyvolávat konflikty kvůli 5 Kč za napouštěnou vanu. Neuvěřitelný ![]()
@Magdani píše:
Ano, manžel dělá svůj rovný díl domácích prací. Aby neplýtvala vodou, což je napustit si plnou velkou vanu vody, to jí kárám i já. V žádném případě tohle není šikana.
@Sisika9 píše:
Nedivím se, kolik lidí má v rodinách špatné vztahy. Vyvolávat konflikty kvůli 5 Kč za napouštěnou vanu. Neuvěřitelný
By mě zajímalo, jeslti jemu taky stopuje, jak dlouho se myje, kolikrát kde na záchod ![]()
@Magdani píše:
Ano, manžel dělá svůj rovný díl domácích prací. Aby neplýtvala vodou, což je napustit si plnou velkou vanu vody, to jí kárám i já. V žádném případě tohle není šikana.
Děti musíme učit šetrnosti a ekologii. Rozhodně bych neviděl jako šikanu to, že řeknu dětem aby zhasínaly, neměly zbytečně puštěnou televizi, nebo si napouštěly plnou vanu na 15 minut koupání. Kdo jiný jim to má říct než rodiče?
Já ti rozumím, mám taky dospívající děti, ale v životě by si nedovolily odmlouvat mojí partnerce a odmítnout domácí práce, které jim zadá. Dovolená na zotavenou odjakživa byla jako odměna za dobrou práci, není na ni žádný nárok, pokud se dospělý člověk neumí chovat.
@Sisika9 píše:
Nedivím se, kolik lidí má v rodinách špatné vztahy. Vyvolávat konflikty kvůli 5 Kč za napouštěnou vanu. Neuvěřitelný
Kdyby pět korun, dneska je to stovka.
@Sisika9 píše:
A jak jsi přišla na to, že jde zrovna o 5 kč za napuštěnou vanu? ![]()
@zoidberg píše:
Děti musíme učit šetrnosti a ekologii. Rozhodně bych neviděl jako šikanu to, že řeknu dětem aby zhasínaly, neměly zbytečně puštěnou televizi, nebo si napouštěly plnou vanu na 15 minut koupání. Kdo jiný jim to má říct než rodiče?
Ano, rodiče. Což není její manžel. Vychovávat má matka.
Nicméně i tak, tady to vidim tak, že on chrání i svůj podíl financí, takže proč by jí to neřekl.
@zoidberg píše:
Já ti rozumím, mám taky dospívající děti, ale v životě by si nedovolily odmlouvat mojí partnerce a odmítnout domácí práce, které jim zadá. Dovolená na zotavenou odjakživa byla jako odměna za dobrou práci, není na ni žádný nárok, pokud se dospělý člověk neumí chovat.
Ano. Děti. Jestli jsem je to nenaučila do jejich 18, tak to už je ale můj problém ![]()
@Pitaya1 píše:
By mě zajímalo, jeslti jemu taky stopuje, jak dlouho se myje, kolikrát kde na záchod
A jak jsi přišla na stopování a počítání záchodů?.. A jo, to sis vyfabulovala.
@Sisika9 píše:
Ano. Děti. Jestli jsem je to nenaučila do jejich 18, tak to už je ale můj problém
Ano, už je nevychovám, ale stále si můžu hlídat své hranice, aby nevyhazovali moje peníze.
@eumedon píše:
Jo, ale nesmí to být tzv. „opičí“ láska. Tou svému dítěti ubližuješ.Máš-li své dítě opravdu ráda, tak ho naučíš, aby fungovalo i bez tebe. Včetně toho, že se naučí vyžrat si malé průšvihy a vzpamatovat se z nich, pokud možno s vlastním přičiněním. Jestli je to nenaučíš, tak mu ubližuješ, protože je čeká nejspíš větší průšvih, až nad ním ztratíš kontrolu. Respektive ho naučíš, že nemůže fungovat, aniž má nad sebou kontrolu.
Nauč své dítě (své děti) nezávislosti, to je tvoje úloha.
Víc nenapíšu, protože o jejich fungování nevíme. Zakladatelka návod dostala, nespekulujme.
Božínku, děkuji za přednášku. Ještě prosím, kolik těch dětí jsi vychoval ty? Tipnu si - 0.
@Lama Lama píše:
A jak jsi přišla na stopování a počítání záchodů?.. A jo, to sis vyfabulovala.
Třeba tak, že když mu vadí, že ona se koupe, tak jestli on taky šetří vodu. A pokud se z nich nesmí koupat, tak nechápu, proč mají vanu ![]()
@Lama Lama píše:
Ano, už je nevychovám, ale stále si můžu hlídat své hranice, aby nevyhazovali moje peníze.
A stále se dá najít kompromis… třeba plná vana 1-2× týdně.