Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím o radu, 4,5 l. syn má letět v říjnu na dovolenou s prarodiči. Ve svém pase jej mám zapsaného. Nevíte, zda musí mít pro vycestování s prarodiči svůj pas nebo stačí nějaké „prohlášení“ ![]()
Katka
Vlastní pas plus do některých zemí i prohlášení rodičů.
Pozor na vystavení prvního pasu potřebuje osvědčení o státním občanství - máte nejvyšší čas to začít vyřizovat.
Ahoj,
když si dceru brali tcháni tak jsem jí nechali vystavit pas. Oni stejně už od příští roku budou potřebovat všechny děti, nehledě na to, že je budeš mít napsané. ![]()
Ono i záleží do jaké země si malého budou brát. Zavolej si na pasové, tam ti to řeknou na 100% ![]()
Ahoj, jednoznačně pas. a jak už psaly holky, máš nejvyšší čas.. je třeba osvědčení o st. občanství a to trvá měsíc a pak další měsíc pas, ale ten si asi můžeš urychlit. Taky to ted zařizuju. Dcera letí na Kanáry a tam prohlášení být nemusí
Děkuji za odpovědi.
Osvědčení o státním občanství máme staré cca 1 měsíc, protože současně vyřizujeme změnu příjmení syna, kterou už máme povolenou, čekáme na nový rodný list, ale vzhledem k rychlosti našich úřadů se obávám, že nový pas asi nestihneme.
Teď uvažuji, státní občanství bude stejně muset mít pro nové příjmení, že ![]()
Vidím to bledě ![]()
Pokud máš osvědčení doma zajeďte hned dneska na pasové - oni ty pasy mají většinou do dvou týdnů, ač je lhůta měsíc. My takhle loni doháněli pas pro Adu - paní z pasového nám dokonce volala, že už je hotový…
Aha, teď vidím, že jede až v říjnu… Tak vystavte klasický pas na staré jméno, stojí to stovku, pak ho halt vrátíte a necháte vystavit nový na nové jméno.
Je to nejjednodušší řešení.
No jo, ale teď je otázka, když mu nechám teď vystavit pas na „staré“ příjmení a v době odletu už se bude jmenovat jinak
To je asi blbost, ne?
A kdo to bude při odletu kontrolovat? Vždyt se dokládá jen ten pas s fotkou, ne? A nebo, kdy budete mít vyřízený to příjmení? Zjisti si hlavně, jaká je nejrychlejší lhůta pro vydání pasu.
To sice asi kontrolovat nebudou, ale nedej bože, aby potřeboval zdravotní ošetření apod., zdravotní průkazku bude mít na jiné příjmení.
Asi nechám vystavit na původní příjmení, protože nový rodní list má přijít ve lhůtě do 30- ti dnů /může být dřív/, ale kdyby si vzali celou lhůtu, tak už mám půl září a pak nestihnu vyřídit to státní občanství, pas bych asi stihla.
hele a dovolenou má koupenou na jaké příjmení? podle toho taky dostane pojištění léčebných výloh… takže pokud na staré příjmení, tak bych to neřešila a nechala vystavit pas na staré příjmení. jinak určitě potřebuje vlastní pas. Klárka letí v září s babi a dědou do Bulharska a teď mi na ambasádě potvrdili, že to stačí a prohlášení rodičů už nepotřebuje…