Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Shak Rozhodně na vlastní pěst, spojení s letišti je v pohodě, vše najdeš na internetu. Řím je naprosto nádherný, určitě najdeš místa, kde se budeš chtít zdržet a nebýt vázána nějakým harmonogramem.
Co se praktických rad týká, nedoporučuji ubytovávat se nebo se pohybovat v blízkosti nádraží Termini Station, schází se tam problémoví lidé. A pečlivě podle recenzí vybírat restaurace, protože dost jich bhužel jede na módu, kdy jim je jasné, že tržby jim dělají turisté, kteří přijdou jednou v životě, takže kvlalita jídel neodpovídá ceně.
No rozhodně na vlastní pěst mam s tím zkušenosti a super ![]()
taky se přikláním na vlastní pěst, mrkni na Skyscanner, kiwiw vyhledavače letenek, ubytko booking nebo airbnb. řím je bezpečné místo, dej jen pozor u kolosea nebo tam, kde je hodně turistů celkově na kapsáře, doporuřuji roma pass - na metro a památky, existuje i vatican pass, který zahrnuje i ten roma pas, doporučuji výhled na svatopeterské bazilice
Urcite na vlastni pest, Rim je tak oblibeny,
ze vygooglujes spoustu tipu na vse i v cestine a cestovka by bylo vyhozeni penez a ochuzeni se o zazitky
Zrovna mi na Fiumicinu ztratili zavazadla, anglicky jsem mohl mluvit jak chtěl, to mě nikdo nebral vážně, takže místo odpoledne na pláži jsem strávil bezmocí na letišti. Takže s cestovkou je všechno tak nějak bezstarostnější a pohodlnější, ale zase méně svobodné a dobrodružné ![]()
Ahoj, určitě vlastní pěst..letenky kup co nejdříve, u této destinace se nevyplatí kupovat na poslední chvíli, ubytování jsem dělala klasicky přes booking a též doporučuji co nejdříve. A když už jsme u toho doporučování, tak my byli vloni v dubnu a bylo kol.33 C, takže bych spíše volila jaro/brzký podzim než léto - to bude hrozné horko a lidí desetinásobně více. My už procestovali dost metropolí, ale takový nátřesk jako v Římě jsme nezažili zatím nikde. Pokud budeš chtít navštívit hlavní památky - kupuj všude lístky dopředu a on-line, pokud možno na ofiko stránkách. Vyplatí se to. Všude pak jen čekáš frontu na kontrolu a ne na lístky samotné. Například u Colossea byla už v 9 ráno kilometrová fronta, my stáli cca 15 minut, než jsme se dostali ke kontrolním rámům. Všude jsou totiž naháněči, kteří kontrolují, kdo má/nemá jaký lístek a podle toho řadí do front. Stejně tak kup dopředu lístky na bus z/na letiště - kdo má lístek on-line nastupuje přednostně. My takto předběhli opět celou frontu čekající na bus na letiště. A jednoznačně doporučuji návštěvu Vatikánských muzeí - zvolili jsme večerní prohlídku a byl to životní zážitek - lístky opět on-line na jejich webu. Jinak Řím stojí za každé euro, které do něj vrazíš. Má atmosféru, kterou jsme nezažili nikde jinde a dostal nás tak, že se tam letošní jaro chystáme znovu
.
@pajinaa Souhlas, březen/duben v Římě je nádherný, a když začnou kvést Vatikánské zahrady…
Třeba vyzkoušet na vlastni pest. Clovek ma nejdříve obavu ale nakonec to všechno zvládne, všude jsou lidé, kteří rádi pomohou.
@Shak Určitě na vlastní pěst
Letenky koupit co nejdříve, z domova zařídit i dopravu z letiště na Termini a určitě pořídit Roma pass na dopravu a vstupy, je to pohodlné a vstupy bez front. Vatikánská muzea každou poslední neděli v měsíci zdarma, ale plno lidí, tam je třeba vystát frontu již od rána. Ubytování přes booking … byli jsme takto dvakrát a vše proběhlo bez problémů. Římské metro velice přehledné /bohužel mi tam teda chlap ukradl peněženku, takže na to bacha, ale to se může stát všude …/. Ale Řím je nádherný, hned bych jela zas ![]()