Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, troufly byste si v tehotenstvi jet nekam k mori?
Já jsem byla týden v Chorvatsku v dřevěných srubech ve 12 tt,jeli jsem autem a pak jsme se na 4 dny přesunuli do Slovinských Alp,naprosto v pohodě ![]()
Pokud nemáš žádné problémy, tak klidně. Akorát u moře bych se nesmažila několik hodin denně na sluníčku, ale ve stínu to taky opaluje.
Já bych nejela, za to riziko mi to nestojí. Bála bych se případných komplikací a dostupné lékařské péče, se kterou to někdy bývá v cizině na pováženou. Neodpustila bych si, kdyby se něco stalo kvůli tomu, že jsem jednou neoželela moře.
Když jsem byla těhotná poprvé, strávili jsme 10 dní na Krétě, bylo to naprosto skvělé, moc jsem si to užila, byla to naše poslední dovolená ve dvou. Při druhém těhotenství jsme jeli do Itálie, to zase byla poslední dovolená ve třech a taky super ![]()
Záleží na tom, jak se cítíš, jsi-li zdravá a nechystáš se zrovna do tropů, tak nevidím důvod k obavám.
ahojky,
já jsem byla v loni v září s rodinou na dovolené u moře v Itálii u Benátek. byla jsem v 19-20tt. jeli jsme karavanem, cesta cca 12 hodin i s přestávkami. ptala jsem se na to Dr. a říkal, že těhu není nemoc a tak můžu jet. přitom jsem na začátku mezi 8-11tt slabě špinila. nejdříve jsem měla strach jet, ale pak jsem byla ráda, že jsem u moře byla. celou dovolenou jsem zvládla v pohodě, vůbec nic mě nebylo ![]()
Jitul
Ahoj,
mám 2 děti, u moře jsem byla v každém těhotenství, v tom 1. dokonce 2 x. Jednou busem - asi ve 12 tt (cesta příšerná, nebrat), pak letadlem v 17 - 19 tt. Pokud jsi zdravotně OK, doporučuju, byl to skvělý relax.
Martina
Ahoj,
chystám se na konci dubna na týden do Slovinska, to budu 27tt.....snad to není moc riskantní? Cítím se docela dobře, ale trošku nervozní z toho přeci jen jsem. Jedeme k moři, ale ne koupat, to ještě nebude, spíš tak chodit po přírodních rezervacích, k tomu si neodpustím nějaké jeskyně, prostě klídek… Tůry po horách už vážně nezvládnu ![]()
Zalezi jen na tvem vnitrnim pocitu a fyzicke kondici. Ja jela loni a u more jsem potratila v 8 tt - lekarka mi rekla ze 40% tehotnych zen nesnasi zmenu klimatu a muze potratit z tohoto duvodu.A to nebylo jeste vedro vubec zadne.
Do te doby by mne ani nenapadlo nekam nejet jen proto, ze jsem tehotna. Ted uz bych neriskovala, pro mne to nestoji za to ![]()
Ale je to hodne individualni, takze pokud se citis proc ne ![]()
Nat
vulpes píše:
Ahoj,
chystám se na konci dubna na týden do Slovinska, to budu 27tt.....snad to není moc riskantní? Cítím se docela dobře, ale trošku nervozní z toho přeci jen jsem. Jedeme k moři, ale ne koupat, to ještě nebude, spíš tak chodit po přírodních rezervacích, k tomu si neodpustím nějaké jeskyně, prostě klídek… Tůry po horách už vážně nezvládnu
No obavam se, ze po 26 tt te zadna cestovni pojistovna nepojisti, takze jedine na vlastni triko a to bych si vzhledem k cenam za pripadne vysetreni nebo osetreni nelajsla…
ahoj, tak my jsme měli jet do Chorvatska, když jsem čekala malýho, ale týden před odjezdem jsem to zjistila, takže jsme to zrušili. Ten týden, co jsme tam měli být bylo ve zprávách, že tam dvě Češky potratily, obě kolem 9. tt.
Já bych teda určitě nejezdila v 1. trimestru a pak na konci, pokud nečekáš dvojčata /jako my teď, tudíž jsem sice v 18. tt, ale cítím se jak před porodem - bolesti kyčlí atd./, tak bych v 2. trim. jela, ovšem jak někdo psal - ne busem (riziko z dlouhého sezení je i pro „netěhotné“ jedince), a nesmažila bych se na sluníčku. Tak tolik asi ![]()
taky to pořád zvažuju..hrozně bych chtěla k moři (myslím, že krom cesty, a rizika nějakých komplikací..je zase mořský vzduch hodně prospěšný..zvlášt pro mě -pražačku, alergičku;o)…ale říkala jsem si že spíš tím autem(pianko se zastávkami, přítel řidič samo) by to bylo lepší než letadlo, ten tlak atak- taky rychlejší změna klimatu atd… takže spíš autem, někam blízko- třeba jen sever itálie, nebo chotvatsko(i když tam by byla asi horší péče…)… jsem teď ve 23tt..tak bych to nerada prošvihla, jako že už by pak bylo moc pozdě..takže říkáte, že to musím stihnout do 26tt, že by to bylo lepší??
Hanka1 píše:vulpes píše:No obavam se, ze po 26 tt te zadna cestovni pojistovna nepojisti, takze jedine na vlastni triko a to bych si vzhledem k cenam za pripadne vysetreni nebo osetreni nelajsla…
Ahoj,
chystám se na konci dubna na týden do Slovinska, to budu 27tt.....snad to není moc riskantní? Cítím se docela dobře, ale trošku nervozní z toho přeci jen jsem. Jedeme k moři, ale ne koupat, to ještě nebude, spíš tak chodit po přírodních rezervacích, k tomu si neodpustím nějaké jeskyně, prostě klídek… Tůry po horách už vážně nezvládnu
No…to jsem taky už zjistila.......potom, co jsem se z dovolené teď o víkendu vrátila a náhodou jsem si pročetla pojistné podmínky (mám celoroční pojištění k platební kartě)..... Docela mi zatrnulo.....
Nemám jiný komentář, než že jsem prostě blbka a nedala jsem si na to pozor
Takže mám štěstí, že všechno proběhlo naprosto hladce! Uf!
To, že jsem si s sebou nevzala ani pas, to už je pak úplná drobnost…
(naštěstí jsme jeli jen v rámci EU)