Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když jí to zakážete, přijde příště ještě v horším stavu. Nevím asi bych zkusila nějaký kompromis. Třeba do nějaké hodiny aby byla doma a uvidíte. Taky si vzpomínám na svou pubertu. Mamka to měla fakt těžký ![]()
Nechala bych. Jednou to přežene a bude jí blbě.
Já taky v 16 už něco občas popila, to pak byly vtipné zážitky, a dneska jen pivo a víno a s mírou. Nesnáším se opít.
Ja bych to nezakazala, nebo az ji bude osmnact a vy nebudete v dosahu, bude jak utrzena ze retezu
takhle si to muze zkouset a vy to muzete mit lehce pod dohledem…
Nezakázala bych..
domluvila se kdy má přijít a asi bych apelovala na to, aby nepřišla zliskaná jak zákon káže, že by to tatínka mrzelo..
Jednou se opít musí, taky jsem to tak udělala, opila jsem se, zjistila jsem že ten stav je nic moc, a že už si takhle sama nechci ubližovat, a od té doby piju minimálně a když už, tak znám svou hranici když už vím že ne..
Je smůla když někdo tu svou hranici nezná, nebo nepozná, nebo ignoruje, taky nesnáším opilé lidi..ale tak do nálady si dám a dovolila bych to i dítěti..zvlášt v 17ti kdy je skoro plnoletá.
POkud to tatínkovi vadí, měl by spíše poslat kontrolu na hody - že prodávají nezletilým, než zakazovat dceři ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, tento týden jsou v naší vesnici hody a to znamená i večerní zábavy. Dneska nad ránem naše Klárka přišla v mírném alkoholovém opojení a manžel- zapřísáhlý abstinent je pro, abychom jí dnešní zábavu zakázali… jenomže já si moc dobře vzpomínám, co jsem v 17, dokonce i v 16 a 15 letech dělala já a v jakém stavu jsem chodila domů. Co byste na našem místě dělaly vy?
zakaz nic neresi, spise to svedci o tom, ze PAN ABSTINET zanedbal vychovu, tedy myslim takovou tu prevenci, ktera, dle meho nazoru by mela prijit ve veku tak kolem 12 az 13 roku veku ditete, kdy mu v klidu vysvetlujete co je alkohol, ale nikoli zakazy, ale vysvetlenim, kolik ceho muze slusny clovek v dospivajicim a dospelem veku pozrit, aniz by se z nej stalo prase, tohle jsem delal a mam pocit, ze to dost zabralo, zadny pozdeji nechodil ozraly, prestoze si ochutnali ruzne druhy,
mam za to, ze zakazy vedou pouze k pravemu opaku,
naskoleni, jak pusobi alkohol na cloveka, jak je ktewry druh silny, kolik se da vypit bez nasledku ztraty lidskeho chovani je mnohem ucinejsi a nehrozi (obvykle) ze pubertak bude zkouset, jestli muze vypit ctvrt litru konaku stejne jako velke pivo, je li poucen, kolik ceho se muze pozrit, tak nemusi delat vlastni vyzkum metodou pokusu a omylu
@smurfka píše: Jednou se opít musí,
prave tohle povazuji za velky omyl, clovek, pokud ma predem a vcas informace, tak se opit nemusi, kdyz vi a je si toho vedom, ano, ja sam jsme byl podrobovan tvrdym zakazum a sel jsem take cestou pokus/omyl, proto pozdeji jsem uplatnoval na dalsi generaci svuj vlastni pristup a musim rici, ze byl velmi ucinny, nevedl k tem „pokus-omyl“ cestam
To stejne plati o drogach, pokud dite predem vi, co je to za swinstva, tak je velika sance, ze se nenecha zlakat k nejakym experimentum
Nezakazala, ale vzdy u nas platilo pravidlo (a plati dodnes), ze nasledny den musi byt clovek schopen normalne fungovat. Zadne neobvykle vyspavani, neschopnost pomoci pri beznych pracech apod.
Jako ja v 17 letech uz mohla chodit z diskoteky, kdy jsem chtela… a zaroven jsme tam normalne pili alkohol.
Dnesni mladi se nechovaji jinak. Spis se divim, ze dosla jen lehce pod vlivem.
Tak asi budu jediná, která souhlasí s tvým manželem, ale do 18 let nemá ze zákona nárok, takže by měla smůlu a kdyby to nehodlala pochopit, nikam by nešla.
Hlavně jí nemají co nalévat, šla bych dost ostře i po té hospodě. Milou slečnu bych nikam nepustila-něco jiného je dát si skleničku, třeba i na oslavě, a něco jiného přijít domů navátá.
@omites píše:
Jako ja v 17 letech uz mohla chodit z diskoteky, kdy jsem chtela… a zaroven jsme tam normalne pili alkohol.
Dnesni mladi se nechovaji jinak. Spis se divim, ze dosla jen lehce pod vlivem.
Ja taky, nicmene to bylo pred temer deseti lety a dneska, kdyz vyrazim na diskoteku, se nestacim divit. ![]()
Ahoj, tento týden jsou v naší vesnici hody a to znamená i večerní zábavy. Dneska nad ránem naše Klárka přišla v mírném alkoholovém opojení a manžel- zapřísáhlý abstinent je pro, abychom jí dnešní zábavu zakázali… jenomže já si moc dobře vzpomínám, co jsem v 17, dokonce i v 16 a 15 letech dělala já a v jakém stavu jsem chodila domů. Co byste na našem místě dělaly vy?