Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
No výchovu nezanedbal, dětem vše vysvětlil, abstinování nevnucoval. Jenže starší dcera (19 let) se potatila a alkohol ve svém věku ještě neměla (kromě oslav, kde trvám na tom, že se obě dívky napijí z přípitku, protože je to společenská norma a považuji za vrchol neslušnosti, když se někdo nenapije a ani se to nesnaží zamaskovat) a mladší dcera se,,pomamila" a prostě si spolu JEDNU skleničku dáme občas i přes školní týdem. Jinak já propaguji metodu pokus/omyl, ať si sama ozkouší, kdy má dost.
Je mi 29 let a dam si max vino, nebo michany drink, vic mi nechutna a navaluje se mi z toho. Ano prituknout si je slusnost, ale muze to byt klidne i nealkem, me zase prijde uplne mimo a absolutne neslusne nekoho nutit alkohol pit i kdyz jen jako pripitek.
V 17 bych s dcerou rozhodne nepopijela. Pokud přišla pripita na dnesek, trvala bych na tom, ze dnes se dostaví v normalnim stavu a bude se mi hlasit.
@Anonymní píše:
No výchovu nezanedbal, dětem vše vysvětlil, abstinování nevnucoval. Jenže starší dcera (19 let) se potatila a alkohol ve svém věku ještě neměla (kromě oslav, kdetrvám na tom, že se obě dívky napijí z přípitku, protože je to společenská norma a považuji za vrchol neslušnosti, když se někdo nenapije a ani se to nesnaží zamaskovat) a mladší dcera se,,pomamila" a prostě si spolu JEDNU skleničku dáme občas i přes školní týdem. Jinak já propaguji metodu pokus/omyl, ať si sama ozkouší, kdy má dost.
to jako fakt?
![]()
@Anonymní píše:
No výchovu nezanedbal, dětem vše vysvětlil, abstinování nevnucoval. Jenže starší dcera (19 let) se potatila a alkohol ve svém věku ještě neměla (kromě oslav, kde trvám na tom, že se obě dívky napijí z přípitku, protože je to společenská norma a považuji za vrchol neslušnosti, když se někdo nenapije a ani se to nesnaží zamaskovat a mladší dcera se,,pomamila" a prostě si spolu JEDNU skleničku dáme občas i přes školní týdem. Jinak já propaguji metodu pokus/omyl, ať si sama ozkouší, kdy má dost.
Podle mého názoru, každé zakazování vyvolá nějakou reakci, většinou negativní. U sedmnáctileté slečny by to bylo na místě, pokud by přišla domů opravdu pod obraz. Nepopsala jsi, co znamená mírné opojení, ale podle mých zkušeností, nejvíc do sebe lili alkohol vždycky ti, co to měli zakázané. A pokud vyznáváš výchovu jakou tu popisuješ, tak zakazovat ji zábavu proto, že neodhadla přesně míru, by bylo docela pokrytecké.
Jen k tomu přípitku. Proč by mělo být neslušné, se nenapít? Ač nepovažuji alkohol v rozumné míře za problém, tak bych nikdy nikoho nenutil vypít něco, co mu nechutná nebo z jakéhokoli důvodu pít nechce. Pokud chci jako hostitel, aby si každý alespoň připil, tak mu po domluvě naleju to, co je ochotný vypít. Třeba i limču místo šampusu. ![]()
@vokishka píše:
Ja teda spis povazuju za vrchol neslusnoti nutit nekoho do alkoholu. Nevim, proc si nemuzou pripit necim jinym, nealko. Je dost lidi, kteri proste alkohol nechteji a povazujuj za slusnost je respektovat. Nutit nekohoho pit je arogantni.
V tom nevidím problém, kdyz poprosi obsluhu o např. džus a připijí si s ním, tak je to v pořádku. Ale omočit rty v Aperitivu ještě nikdy nikoho nezabilo.
Kdyby mela 15r.tak ji reknu tytyty krot se. Ale 17r.bych fakt nezakazovala, neomezovala.
Ja sama na nase hody ani nikdy nic alkohl. nepiju. Omladinu vidim, ze umi parit a veselit se, umi byt v nalade.
V jejich veku jsem byla stejna.
My zijeme v kraji, kde jsou decka odkojene vinem.
Akorat aktualni zkusenost, jestli to neni ve vasi vesnici a pojedou nekde vedle, tak ne na kole at se nekde nevymele v noci na kole. At radeji zavola az bude dost pobavena a dojedte si pro ni.
@vokishka píše:
@Wani no my hlavne jsme hodne v preu v piti mladistvych.
Tys asi nebyla nikdy v podvečer v sezóně v centru Prahy. Devadesát procent na šrot vypitých mladistvých Angličanů, Finů, Dánů a já nevím kdo všechno tam jezdí chlastat. To nám statistiky stoupají.
Nezakazovala bych, ale upozornila na to, co všechno se jí může stát, když pití přežene. Že bychom s tatínkem byli rádi, kdyby buď nepila, nebo pila s rozumem, abychom o ni nemuseli mít strach a ona později nelitovala svých činů, nebo toho, že si nic nepamatuje. Hned bych se vrátila do sladkých 17
, nejhezčí roky…když si představím, že by mě rodiče zavřeli kvůli jednomu klopýtnutí doma
Asi by to mělo opačný efekt.
To záleží především na tom, jestli jste s ní už otázku alkoholu řešili. Pokud vzájemná (!!!) domluva byla, že nebude domů chodit opilá, tak pochopitelně za porušení dohody jsou sankce na místě.
Pokud se to zatím jen tak předpokládalo a přišla opilá poprvé, tak je potřeba najít prostor k oné domluvě jak se to příště bude řešit.
Obecně zakazování nebude fungovat, to si jen dá pozor, aby příště nebyla chycená.
Chcete spíš aby sama přišla na to, že ožírat se je docela hloupej nápad. Jen se to teda nedá vynutit zákazy, moralizováním a nátlakem. To naopak atraktivitu alkoholu zvyšuje, protože k tomu přidává punc vzpoury proti autoritě.
Plus tedy zákon hovoří jasně - je trestné nezletilým nalévat alkohol a výslovně jí to povolit je minimálně dost šedá zóna.
@takymanžel a proc jrzdi chlastat sem? Protoze u nas se bere za normalni, ze v 15 ( i driv) decku nalejou doma a o chvilku pozdeji jim nevadi, ze decka prijdou domu pripiti. Jeste z toho maji srandu.
@vokishka píše:
Kdyz to tak ctu tak se ani nedivim, ze jse jedni z nejhorsich ve spotrebe alkoholu. Jen takova poznamka, pokud prijde na kontrolu policie ( a u nas chodi), tak jeste pujdou rodice na koberecek na socialku.
Pokud nebude zlískaná jak doga, tak se o tom rodiče ani nedozví, natož sociálka. Kontrola mě načapala, když mi bylo šestnáct nebo sedmnáct, rodiče se to dozvěděli až o několik let později, kdy jsem jim to řekla já sama. ![]()
@Loudy u nas ( vetsi mesto) chodi po hospodach a diskotekach policajti, chteji obcanky a pod 18 nechavaji dychnout. Pokud je nadychano, musi si prijit rodic pro dite. A hlasi to na socialku. Vim to, mam blizkeho znameho, kter se toho nekdy ucastni. Dcera uz toho taky byla svedkem.
@vokishka píše:
@takymanžel a proc jrzdi chlastat sem? Protoze u nas se bere za normalni, ze v 15 ( i driv) decku nalejou doma a o chvilku pozdeji jim nevadi, ze decka prijdou domu pripiti. Jeste z toho maji srandu.
A proč vůbec jezdí někam za chlastem, když to u nich je tak abnormální?
@divine woman píše:
@EmmaAnna![]()
![]()
jasně, jediná vesnická putyka a budeš si tam dělat zle. Navíc za chvíli bude slečna popíjet legálně.
To víš že jo, mojí dceři prolejou mozek, ale budou mě zajímat dobré vztahy s hospodským
![]()
@Moise Ja jsem se seznamovala s alkoholem na sportovnich soustredenich, takze bylo v nasem zajmu, aby nebylo nic poznat ![]()
Já se tedy celkem divím tady liberálním názorům v diskuzi ohledně pití alkoholu nezletilých. Jako ano, nejsem proti, aby se dítě v 17 napilo příležitostně, tím myslím opravdu jen nějaké oslavy, alkoholu, ale rozhodně bych s ním doma nepopíjela a nedokážu si ani představit, že v tomto věku přijde domů opilé. To bych ho potom ven nepouštěla. Jaké to může mít u holek ještě dopady - sexuální zneužití, otěhotnění atd.? Člověk nikdy neví. A jinak se holka chová normálně, školní povinnosti atd. si plní nebo je celkově problematická? Mně tedy nepřijde normální, aby sedmnáctiletí chodili domů opilí. Vy zde doporučíte, nezakazovat, nechat, stejně se musí někdy opít apod. Já sama jsem opilá nikdy nebyla a takových lidí bude asi více. Je jasné, ža ta holka se neumí ovládat, nezná míru, kdo ví, co se potom může stát. Není to zase taková legrace.