Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak vetsi nakupy si muzes objednat online. I ty male, at si usetris cas:)) pokud mate fine vztah, sla bych do toho. Pokud ale zacnou problemy, ze nechces aby detem davala cokynu a ona je tim bude cpat atd, bude rikat jak jen nekde litas po kadernicich, misto toho abys byla doma… tak to bude peklo ji odvolat… nevim kolik ji je a jak je na tom fyzicky, aby dala 2 deti, jaka je povahove.
@Anonymní píše:
Mám takový asi trochu netradiční dotaz. Předem se omlouvám za anonymitu.
Manžel dostal velice výhodnou nabídku práce v zahraničí. Musel by tam ale nejméně na 2, spíše na 3 roky a domů by jezdil každý druhý víkend.
Máme malé dítě (necelé 2 roky) a druhé na cestě.
Jelikož tady nemám nikoho na výpomoc a zůstala bych úplně sama, chtěla bych si platit někoho na pomocné hlídání - tzn. abych si zvládla sama bez dětí dojít k doktorovi (chodím bohužel docela často, mám několik chron. nemocí), na rehabilitace, k holiči, občas i na větší nákup atd. - znáte toV neposlední řad chci dokončit školu, kde mi schází poslední rok…Teď je veškeré hlídání v těchto situacích na manželovi, nikoho jiného nemáme. A když tu nebude, tak si ani neškrtnu.
Nějak se mi moc nepozdává představa, že si domů a k přivedu nějakou úplně cizí paní (samozřejmě bych koukala na reference, ale i tak). S manželem nás napadlo nabídnout tuto práci jeho mamince. Je těsně před důchodem, pracuje na plný úvazek, práci má fyz. náročnou a dost v poslední době mluví o tom, že by s tím sekla a šla dělat něco jednoduššího na zkrácený úvazek.
Máme spolu zatím bezproblémové vztahy. Bydlí asi 20 km od nás. Večer bych ji buď zavezla domů neby by tady mohla přespat v samostatném pokoji (zařídil by se dočasně pro ni).
Otázka zní - šly byste do toho? A pokud ano, vůbec nevím, kolik peněz nabídnout. Nebo jí říct, aby si částku určila sama? Jednalo by se o pár hod týdně podle aktuální potřeby.
Děkuji za názory
To je pomerne problem, ona odejde ze zamestnani a ty ji pak budes treba potrebovat 3 hod tydne. A nesla bych do toho s tim, ze bych ji mela vozit domu. 20 km, to je cca 30 min autem? Takze budes s detmi hodinu v aute kvuli tomu, aby jsi odvezla tchyni? To vam nenarusi rezim? A pokud by u vas pravidelne spala, tedy pravidelne nebudes mit volny vecer, to by ti nevadilo? Pokud by byla v duchodu a hlidala by jako babicka ci za nejakou financni vypomoc nebo protisluzbu, tak by to bylo jine.
Já být tebou, tak najmu někoho cizího a netahala bych do toho rodinu. Nemuselo by to dělat dlouhodobě dobrotu.
Jaké máte s tchyní vztahy?
Nam syna hlidala moje mama (brzy jsem se vracela na 1/2 uvazek do prace). Hned na zacatku jsme si s manzelem rekli, ze NEBUDEME resit, co se doma deje, kdyz jsme v praci. Neresili jsme co maly ji, co cele dopoledne dela. Proste jsme babicce a dedovi NEZASAHOVALI do hlidani. Dite bylo spokojene, a to nam stacilo. Takze u nas to fungovalo dobre.
Samozrejme, ze kdybychom videli, ze neco neni v poradku, tak zasahneme, ale nebyl duvod. Moji rodice nam timto hodne pomohli. Navic maji s nasim synem vybudovany krasny vztah.
Pokud bych do toho sla, tak za pevne dane penize a za pevne daných pravidel. Pravděpodobně tchyně bude potrebovat výdělek alespon 8-10 tisíc měsíčně, a stanovila bych za to treba kazdy den 8-13 hodin výpomoc u deti. A sama bych si všechno zarizovala v teto dobe a pak mela odpoledne a večery volne (fakt by se mi nechtelo mit pak vecer na krku tchýni a protivne deti k tomu, ale to asi poznáš sama) ![]()
Kdyby tesne pred duchodem odesla z normalni prace, tak se ji to na tom duchodu muze dost projevit, to ji pak budete kompenzovat dalsich 25 let?
Na penězích se s ní musíte dohodnout, pokud odejde ze zaměstnání, bude potřebovat takovou částku, aby jí pokryla její výdaje - placení bytu, jídla atd. atd. Což by z nějaké hodinové sazby za v podstatě pár hodin týdně nemohla zvládnout. A pak je tady ještě otázka jejího důchodu. Má odpracovanou povinnou dobu? Bude to u vás dělat na živnosťák a soc. a zdravotní si platit sama, nebo jí zaměstnáte a odvody za ni budete platit vy?
Pokud jste schopni tohle vyřešit a vztahy máte dobré, tak bych se toho nebála. Podle mě je pro takhle malé děti lepší vlastní babička jako chůva, než profi chůva.
Holky tchýni plus protivná děcka neznám, zato moc dobře znám jedno mimino a být na vše úplně sama. Když byla dcera cca do půl roka, tak manžel absolvoval 2 měsíční služební cesty a já myslela, že mě trefí. Mí rodiče 200 km daleko a pracující, tchánovci sice jen 20 km, ale též pracující a v té době fakt nemohli. Těch situací, kdy jsem šla na rehábky modlila se, aby to mimčo prospalo a pokud ne, tak bylo po rehábkách, jsem si už užila hodně. Tahání mimča po doktorech též. A nemluvím o několika mých nemocech, které jsem přechodila, protože mi nemohl nikdo pomoct, malé do toho rostly zoubky nebo byla také nemocná a já třeba týden nespala, do toho horečky. Opravdu lahoda. V porovnání s tím mi má (navíc hodná a tichá) tchýně přijde jako balzám. Ale samozřejmě nevím, co se z toho vyklube, můžu třeba litovat.
@Anonymní píše:
Holky tchýni plus protivná děcka neznám, zato moc dobře znám jedno mimino a být na vše úplně sama. Když byla dcera cca do půl roka, tak manžel absolvoval 2 měsíční služební cesty a já myslela, že mě trefí. Mí rodiče 200 km daleko a pracující, tchánovci sice jen 20 km, ale též pracující a v té době fakt nemohli. Těch situací, kdy jsem šla na rehábky modlila se, aby to mimčo prospalo a pokud ne, tak bylo po rehábkách, jsem si už užila hodně. Tahání mimča po doktorech též. A nemluvím o několika mých nemocech, které jsem přechodila, protože mi nemohl nikdo pomoct, malé do toho rostly zoubky nebo byla také nemocná a já třeba týden nespala, do toho horečky. Opravdu lahoda. V porovnání s tím mi má (navíc hodná a tichá) tchýně přijde jako balzám. Ale samozřejmě nevím, co se z toho vyklube, můžu třeba litovat.
Jak rikam, kdyby to byla babicka v duchodu, tak bych ji brala vsemi deseti. Ale pokud jeste pracuje, tak ne.
@Aliik Toto by bylo dobre reseni, stanovit si pevnou dobu, kdy by hlidala a zakladatelka by si vsechny aktivity smerovala do teto doby. To by si i odpocinula, pripadne by ji tchyne v te dobe mohla delat spolecnost, pokud by zrovna nikde nebyla a zakladatelka by mohla uvarit, uklidit… Take by pak odpadlo vozeni, pred den by si tchyne dojela sama. Ale chce to opravdu hodne dobre vztahy.
Tezko rict, jaky mate vztah? ja bych uprimne mela pocit, ze jsem si vzala tchyni ![]()
Ahoj, ja to tak mam, jediny rozdil je ten, ze to je moje vlastni mama a ne tchyne. I kdyz si myslim, ze tchyne by se postarala stejne dobre, je to hodna zenska, ktera vychovala 5 deti.
Ja uz chodim na pul uvazku do prace, takze v nedeli vecer si budto mamka prijede pro dite, nebo si ji predame v pondeli rano. A v utery vecer mi ji vrati. To znamena, ze dite u mamy jednu noc prespi. Mam cca 9m dite a od jejiho 7m to takto funguje. Dite to zvlada velmi dobre, az jsem sama prekvapena. Mama zatim taky, i kdyz mi rika, ze decko je hodne narocne, protoze chce non stop pozornost, takze se pri nem neda nic jineho delat.
Kdyz jsem tohle s mamou vyjednavala, tak mama jeste chodila do prace, i kdyz je v duchodu a stale skucela, jak uz toho ma plne kecky a ze uz chce na castecny uvazek. Tak jsem ji rekla, ze ted je prilezitost jako zadna jina. Trosku se cukala, ale nakonec souhlasila a je spokojena.
Pokud mas dobre vztahy s tchyni a tchyne nema nejake „komunisticke“ navyky ve smyslu toho, ze za jejich dob se to delalo takto a nenecha si to vymluvit. Zkusila bych to.
Já osobně bych do toho nešla, děti mám 2 roky od sebe-manžel jezdil domu jen na víkendy, někdy jen jednou za 14 dni. Nikoho jsem neměla, rodiče nemáme ani jeden. Když se narodilo druhé dítko, chodila mi hlídat kamarádka mojí kamarádky-měla jsem na ni dobré reference ale zároveň jsem netahala peníze mezi kamarádky-to nikdy nedělá dobrotu, u rodiny už vůbec ne. Bylo fajn že neměla vlastní děti, takže se řídila tím co jsem ji řekla a nebylo tam takové to „ale Já to dělala takle“
Platili jsme ji na ruku
Třeba Ája
@Anonymní píše:
Já osobně bych do toho nešla, děti mám 2 roky od sebe-manžel jezdil domu jen na víkendy, někdy jen jednou za 14 dni. Nikoho jsem neměla, rodiče nemáme ani jeden. Když se narodilo druhé dítko, chodila mi hlídat kamarádka mojí kamarádky-měla jsem na ni dobré reference ale zároveň jsem netahala peníze mezi kamarádky-to nikdy nedělá dobrotu, u rodiny už vůbec ne. Bylo fajn že neměla vlastní děti, takže se řídila tím co jsem ji řekla a nebylo tam takové to „ale Já to dělala takle“
Platili jsme ji na ruku
Třeba Ája
No jo, jenže já nemám žádné kamarádky, tudíž ani kamarádky kamarádek
Moje spolužačky bydlí 200 km daleko a už se vůbec nevídáme a nikoho jiného vůbec neznám. Jinak samozřejmě obdivuji maminy, které zvládly péči o malé děti úplně samy, ale já už jsem si to tak trošku vyzkoušela a nemám na to, min. zdravotně.
S tchýní máme vztahy dobré, bezproblémové. Dcera ji má velmi ráda. Zatím se ale vídáme zhruba jednou týdně, takže nedovedu úplně posoudit, jaké by to bylo při denním kontaktu.
Co se týče podmínek a financí, tak bych to viděla na ŽL s tím, že bychom určitě platili nějakou konstantní částku nezávisle na tom, jestli bychom potřebovali ten týden zrovna jen 5 hod nebo 20 hod. Např. o zkouškovém období nebo v době mé praxe by to mohlo být i víc (třeba 25 hod/týden), naopak některé týdny by měla téměř volno…
Nevím, jak se platy chůvy tohoto typu pohybují, my s manželem jsme měli představu kolem 12-14 tisíc měsíčně. Samozřejmě bychom ji do ničeho netlačili, prostě jen nabídli tuto možnost. I vzhledem k tomu, že stávající práci už dlouho dělat nechce, sama se poohlíží po jiných možnostech. Pokud by řekla ne, tak přemlouvat nebudeme určitě, to by nedělalo dobrotu. V tom případě bychom hledali nějakou paní.
Mám takový asi trochu netradiční dotaz. Předem se omlouvám za anonymitu.
V neposlední řad chci dokončit školu, kde mi schází poslední rok…Teď je veškeré hlídání v těchto situacích na manželovi, nikoho jiného nemáme. A když tu nebude, tak si ani neškrtnu.
Manžel dostal velice výhodnou nabídku práce v zahraničí. Musel by tam ale nejméně na 2, spíše na 3 roky a domů by jezdil každý druhý víkend.
Máme malé dítě (necelé 2 roky) a druhé na cestě.
Jelikož tady nemám nikoho na výpomoc a zůstala bych úplně sama, chtěla bych si platit někoho na pomocné hlídání - tzn. abych si zvládla sama bez dětí dojít k doktorovi (chodím bohužel docela často, mám několik chron. nemocí), na rehabilitace, k holiči, občas i na větší nákup atd. - znáte to
Nějak se mi moc nepozdává představa, že si domů a k přivedu nějakou úplně cizí paní (samozřejmě bych koukala na reference, ale i tak). S manželem nás napadlo nabídnout tuto práci jeho mamince. Je těsně před důchodem, pracuje na plný úvazek, práci má fyz. náročnou a dost v poslední době mluví o tom, že by s tím sekla a šla dělat něco jednoduššího na zkrácený úvazek.
Máme spolu zatím bezproblémové vztahy. Bydlí asi 20 km od nás. Večer bych ji buď zavezla domů neby by tady mohla přespat v samostatném pokoji (zařídil by se dočasně pro ni).
Otázka zní - šly byste do toho? A pokud ano, vůbec nevím, kolik peněz nabídnout. Nebo jí říct, aby si částku určila sama? Jednalo by se o pár hod týdně podle aktuální potřeby.
Děkuji za názory