Jak je to u DPČ se srážkami?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
DPP - DPČ
Kolegyně měla nyní DPP u jednoho zaměstnavatele, už si tam ale odpracovala těch povolených 300 hodin, takže dál mít DPP nemůže. Zaměstnavatel stojí o to, aby tam dále pracovala, ale řekl jí, že si má najít někoho, na koho si dál napíše pracovní smlouvu na DPP. Nemá to ale na koho napsat, takže požádala o smlouvu na DPČ - zaměstnavatel se ale brání, že by za ní musel něco odvádět, jednou vedoucí řekla že si u DPČ může vydělat jenom do 2500 Kč, podruhé zase že by si mohla vydělat do 10 tisíc, mzdová účetní se smlouvě na DPČ brání, plný pracovní poměr (nebo nějak zkrácený) jí nedá. Její výdělek by se pohyboval mezi 4-12 tisíci Kč (doručování letáků - placené je to podle množství letáků které doručí, dělá střídače ostatních, takže proto to velké rozpětí mezi částkami, pracuje jen když někdo chybí). Jiné zaměstnání nemá, takže pokud by za ní zaměstnavatel neodváděl zdravotní pojištění, musela by si ho platit sama. Na pracáku není. Můžete mi někdo prosím vysvětlit jak to u DPČ je se srážkami - prý se tam něco měnilo od letošního roku, od jakých částek se co strhává a tak? Opíšu jí to a předám. Děkuji moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj pracuju na DPČ pod pracovní agenturou v případě že si vyděla nad ty 2500kc jsou povinný ze zákona odvádět za zaměstance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky to tak mám. Nad 2500 Kč měsíčně se musí odvést zdravotní a sociální pojištění + samozřejmě daň. Takže si hlídám, abych tu částku nepřekročila
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ted jsem třeba měla odpracováno hrubá mzda 7523kč a zdravotní dělalo 339kč a soc. 489kč
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale to přeci odvádí zaměstnavatel z jejího příjmu ne? Nebo na to ještě zaměstnavatel nějakou částku doplácí? Pořád nechápeme, proč se zaměstnavatel tolik brání jí DPČ smlouvu udělat. Částku 2500 překročí každý měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evka73
Tak se podívej, co hrozí za práci na černo (protože mít to napsaný na někoho jinýho práce na černo je) a uvidíš, jestli se takto vyplatí pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca píše:
@Evka73
Tak se podívej, co hrozí za práci na černo (protože mít to napsaný na někoho jinýho práce na černo je) a uvidíš, jestli se takto vyplatí pracovat.
Ona za 1. na černo pracovat nechce, odvádění pojištění jí nevadí, a za 2. stejně to nemá na koho napsat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Helet mam na to odpracovanej prvni mesic teprve, ale taky nechapu proc by se tomu branil… Spis prave naopak zamestnavatele radsi zamestnavaj takhle nez na hpp protoze nemaj naklady na zamestnance jde to z jejich penez.. vic se v tom bohuzel nevyznam sama sem se divila ze sem mela strhnuto tak malo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evka73 píše:
Ale to přeci odvádí zaměstnavatel z jejího příjmu ne? Nebo na to ještě zaměstnavatel nějakou částku doplácí? Pořád nechápeme, proč se zaměstnavatel tolik brání jí DPČ smlouvu udělat. Částku 2500 překročí každý měsíc.
Ano pokud jsi zaměstnaná na pracovní poměr, platí se na zdravotním a sociálním pojištění nejen to, co ti strhává z platu, ale zaměstnavatel ještě odvádí něco ze svého.
4,5 % platí zaměstnanec, 9% odvádí zaměstnavatel u zdravotního pojištění a u sociálního je to 6,5% zaměstnanec a 25% zaměstnavatel. Tak že proto nechce uzavřít normální pracovní poměr, nebo DPČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na dpc se odvadi vse nad 2500 je nemocensky pojistena. Hlasi se tedy na zdravotni pojistovnu a ossz a muze mit i nemocenskou. zdravotni se na dpc odvadi z minimalni mzdy pokud teda neni osoba za kterou plati pojisteni stat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím všechny
Prosím poraďte, vím že u DPČ můžu odpracovat jen polovinu prac. doby… Ale jak se to počítá? Nesmím překročit pol. pracovní doby za měsíc, nebo se to bere po týdnu? Děkuji za jakoukoliv odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, počítá se to v rámci celé DPČ průměrně, tzn. že jeden měsíc můžete víc, ale o to zas můžete další měsíc míň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen doplním, že pokud by byla DPČ na delší dobu, tak ten průměr musí vyjít za rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím ![]()
Taky prosím o radu
Od září 2014 mám smlouvu DPČ - během prázdnin jsem měla smlouvu DPP
Té smlouvě na DPP jsem rozuměla, ale přiznám se, že když pročítám novou smlouvu DPČ tak hlavně nerozumím právě těm odvodům… Ve smlouvě mám, že nesmím týdně překročit 20h a že hodinová mzda je 75kč.
Znamená to tedy, že za mě zaměstnavatel bude odvádět daň a srážky na sociálním a zdravotním když bude můj příjem cca.6000 hrubého?
Děkuji za odpovědi!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odvody budete odvádět vy I zaměstnavatel, zdravotní pojištění bude odvedeno z minimální mzdy 8500 Kč, pokud tedy nejste osoba, za kterou je plátce stat (důchodce, matka na rodičovské, student..)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit