Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Gábi,
já jsem těhotná 36 týdnů a bříško mi tvrdne už asi od 18 týdne.Nemusí to znamenat nic strašného, ale pro tebe platí-šetři se a lež abys nemusela ležet v nemocnici.Přeju Ti krásného kluka.
Ahoj Janina
Ahojky, já zrovna dnes byla u doktorky, protože mě trápily dost nepříjemné bodavé bolesti v bříšku, které mě často budily i v noci a taky tvrdnutí bříška. Tak mi předepsala taky magnezium a hlavně se prý mám šetřit, odpočívat a při spaní ležet na boku a pod pánev si dávat polštář.
Jinak to prý není nic nebezpečného a magnezium má za pár dní dělohu zklidnit.
Takže se neboj, jistě bude vše v pořádku a kdyby se ti něco nezdálo, tak se kdykoliv obrať na svého gynekologa.
Zdraví Kristy (18+6)
Ahojky, já měla dráždivou dělohu a k tomu velké bolesti od začátku až do konce těhotenství. Magnesium jsem taky polykala, ale nikdy mi nepomohlo. Dokonce jsem dostala i nějaké prášky proti předčasnému porodu. Ty jsem ale kvůli vysokému tlaku musela vy:,–(it. Ke konci těhotenství jsem už nebrala nic, nějak extra jsem se nešetřila a 11 dní jsem přenášela. Tak žádný strachy.
Rosinka.
Mně taky tvrdlo bříško od začátku těhotenství, magnesium ani léky nepomáhaly a ve 30 týdnu jsem si musela jít lehnout na 14 dní na udržení těhotenství. Pak jsem ještě poctivě ležela doma a malej se narodil o 15 dní dřív. Určitě se šetři a sleduj, jak často bříško tvrdne a když by se to měnilo, určitě to řekni doktorovi. Lucka
Ahojky maminy,
dnes jsem byla na kontrole, jsem na konci 27 tt a pan doktor mi dnes řekl že mám dráždivou dělohu, že mám dodržovat klidový režim atp. přitom se cítím naprosto v pohodě, bříško nebolí ani v něm nemám křeče. co jsem tu takhle četla tak jsem chtěla vědět jestli je to nějakej velkej problém a co mám dělat aby vše bylo ok? díky moc za odpovědi:)
Ja to mela taky tak, bylo mi fajn, ale dle mudry drazdiva deloha, kdyz me prohlizela, proste se mi to vevnitr stahovalo a zacal se mi rychle kratit cipek, dodrzovala jsem klid na posteli, pak brala magnezko nebo co to bylo..ale treba v porodnici mi rekli, ze ani klidovy rezim nezaruci, ze vse bude ok..ja si tam polezela tyden, pak me pustili, dalsi tyden me gyndarka znovu poslala do spitlu a tam me prohledli a rekli mi, ze stav je stejny jako pri propusteni, a poslali me domu..mala se narodila v terminu a to od 26 tydne byla hodne dole a tlacila se ven..
Aha takže to je hodně individuální, každopádně to teda je riziko předčasnýho porodu. mhh.. no tak snad doufam, že vše bude ok, jako já sem v klidu, jedinej pohyb kterej mam, je ten že jezdim do školy.. mě právě doktor vyděsil, páč fakt sem naprosto ok.. sám teda řikal, že uvidíme za 3 tt na kontrole, ale že to není tak moc špatný..no tak snad doufam, že to vydržíme do TP:)
@Smudla182 Já mám také dráždivou dělohu, břicho mi tvrdne asi od 15.tt a kolikrát fakt hodně. Teď jsem 30.tt a za celou dobu se mi čípek vůbec nezkrátil a ani nenastaly jiné komplikace. Já se teda hodně šetřím, mám tu výhodu že jsem už od začátku těhu doma a můžu si kdykoliv lehnout. Ale břicho mi tvrdne i tak 50× denně, už několik doktorů mě celé těhotenství varovalo že tak od 26.tt skončím v nemocnici a že budu určitě rodit předčasně, ale zatím je vše úplně v pohodě. Tak držím pěstičky a hodně odpočívej, když ležíš, není na čípek takovej tlak a je to lepší ![]()
Ahoj holky, nevím jak vy, ale mě přijde, že to magnezium vůbec nepomáhá je teda fakt, že beru jen 3 tablety deně. Jsem 35 tt a tvrdne jak za chůze tak i když jen ležím..
No šetřím se určitě, na jednu stranu bohužel, jediný co mám za pohyb tak že jezdim do školy, ale to se fakt nenadřu:) akorát nevim, jak poznám že mi to bříško tvrdne, páč mi příjde, že ho mám furt stejný:)
@malaVetrackova Taky nemám pocit že by mi pomáhalo, a to beru 6 tablet denně. Možná že kdybych ho nebrala tak by to bylo horší, ale stejně mi břicho tvrdne pořád…
@posibilities píše:
@malaVetrackova Taky nemám pocit že by mi pomáhalo, a to beru 6 tablet denně. Možná že kdybych ho nebrala tak by to bylo horší, ale stejně mi břicho tvrdne pořád…
no mě právě přijde, že chvíli jsem tablety nebrala a to břicho mi tolikrát netvrdlo..
,ale je to jak kdy, některý den to je každou chvíli a někdy zas jen párkrát..,ale i tak je to nepříjemný..
Zdravím všetky tehulky,
Bohužiaľ, nestihla som sa ho na nič opýtať a tak sa obraciam na vás. Čo to presne pre mňa a mimi znamená? Je to nebezpečné? Stačí užívať magnezium a všetko sa spraví? Alebo mám robiť (či skôr nerobiť) aj niečo iné?
dnes som bola v poradni a lekár mi do preukazu napísal: dráždivá děloha - zrejme kôli tvrdnutiu bruška, na ktoré som sa sťažovala.
Prosím, ak máte nejaké skúsenosti, napíšte, vopred ďakujem.
Gabika 23 tt + malinký chlapček