Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky těhulky,
teď jsem si přinesla od své „obvoďačky“ pro poradnu krevní obraz… a mám poněkud málo hemoglobinku
… máte s tím někdo zkušenost? Třeba jako na co to může mít vliv, nebo třeba co mám pojíst, aby se mi zvedl
.. předem díky za vaše poznatky…
MaTonka + Mišátko (21tt)
Ahojky MaTonko!
Ja vzdycky trpela na nizsi hladinu hemoglobinu, kdyz jsem chodila davat krev vzdycky mi pak na:,–(ili Ferronat retard, kvuli nizkemu krevnimu obrazu. V tehotenstvi je potreba hemoglobinu vic, ted uz vyzivujes i miminko
takze se stava, ze tak dojde k poklesu hemoglobinu.
Zrejme ti Dr. predepise zelezo v tabletach. Muj prvni krevni obraz celkem usel, za tyden jdu znovu na odber tak uvidime ![]()
Ted jsi nejsem jista kde vsude je obsazeno zelezo, ale co vim jiste je, ze je ve spenatu
, pak myslim vajicka atd., ale to bych fakt uz kecala, zkusim pozjistovat a napisu, anebo ti mezitim uz nekdo poradi.
Tak snad jsem pomohla aspon trosku ![]()
Radka + cvrcek (19.tt)
Ahojky Slysil!
Moc díky za radu… železo… ach to železo… i já nedostatkem vždycky trpěla, jak začnou kopřivy, pustím se do nich. Uvidíme co paní doktorka.. do poradny jedu 10.3., tak pak se ukáže. Každopáďo díky za radu a užijte si se „svištíkem“ víkendíku.
MaTonka
Ahoj Matonka,
tiez som byvala chudokrvna a papala zelezo jak lentilky. Kupodivu v tehotenstve zatial (tuk-tuk, aby som to nezakrikla) vsetko v poriadku. Zelezo najdes:
najma v mase ,
potom v tmavej listovej zelenine, najlepsi je spenat
v rybacich konzervach,
v ciernych ribezliach,
v cerniciach
a v cucoriedkach .
Bohuzial jednym z najlepsich zdrojov je pecen a tu ako tehulky nesmieme ![]()
Dufam, ze sa ti to rychlo upravi ![]()
J.
Připojím také jeden dobrý typ. V obchodech se zdravou výživou prodávají takovou pastu, vypadá jako rozměklý masox. Jmenuje se to pšeničné MISO - super věc do polévek(nesmí se vařit,jen rozpustit až nakonec ). Dělá se také rýžové miso, to je světlé a nemám ho odzkoušeno. Mňam je i na chleba. Úžasně rychle posiluje krev a hodně lidí si ho začne kupovat třeba před plánovanými operacemi, což si myslím že není od věci ani před porodem nebo v těhotenství. Má trochu zvláštní chuť, ale dá se na to rychle zvyknout.
Uaaaauuu holky MOC díky za rady… něco z toho určo vyzkouším. Já si prostě tu svou potravičku se želízkem najdu
. Ještě malý dotázek.. na Schamku.. nebo na Vás na všechny..já nevím co jsou to po slovensku „cernice“ a pak věta „Bohuzial jednym z najlepsich zdrojov je pecen a tu ako tehulky nesmieme“… uauuu co je to „pecen“? Ani vlastně nevím co nesmím
..jsem hrozná.. poradíte, přeložíte někdo?
Všechny zdravím MaTonka + Mišátko (22.tt)
Ahoj holky,jsem nyní v 35 týdnu těhotenství.Od začáku mám hodnotu hemoglobinu 116,ani ve třetím trimestru mi neklesla a je dokonce 117
.Doktor mě ale stále nutí do braní železa a já neustále odolávám.Snažím se jíst každý den maso,hodně čerstvé zeleniny,celozrnné cereálie,sušené ovoce,nepiju kávu ani čaj a jsem přesvědčená o tom,že mi to stačí,pokud je krevní obraz stále stejný.Tabletky se mi trochu příčí,protože nechci trpět zácpou a mám už tak dost citlivý žaludek.Při jakých hodnotách hemoglobinu jste prosím dostali od doktora železo?Jak se vám změnila hodnota hemoglobinu od prvního trimestru do konce těhotenství?Měl ste někdo po nebo při porodu nějaký problém,pokud byly hodnoty hemoglobinu hraniční kolem 115?Moc děkuju za vaše odpovědi ![]()
Také mě trápí málo železa. Maso papkáme téměř každý den…Doktor mi doporučil železo v tabletách, po kterém mi bývalo hodně špatně a hodně těžko od žaludku(půl hodnuny po pozření tabletky jsem zvracela a to jsem ještě těhotná nebyla). Střídala jsem preparáty, brávala je jen obden nebo jak to žaludek unesl. Teď si tělo docela zvyklo zle mi už nebývá…Železo by se nemělo brát spolu magneskem (tuším čtyři hodiny rozestup) a pozor na kafe…
Léčba prý je dlouhodobá. Příznaky jsou únava, točení hlavy, bledost…
Hodnoty mám 114. I na interně mi říkala, že musím železo dodávat.
Díky,a jaké jsi měla hodnoty v prvním trimestru?Já tedy navíc beru 6× denně magnézko,takže najít si 4 hodinový rozestup by šlo docela těžko.Žádné projevy nedostatku nemám,i barvu kůže a sliznic mám červenější než před těhu.Takže myslím,že mi to stačí a tělo víc toho hemoglobinu prostě nevyprodukuje ani když se budu rvát železem.
Ahoj, já měla hodnotu v těhotenství 118, doktorka mi cpala železo, já ho nebrala, protože to je tak minimálně snížený, že mi to přijde zbytečný.Při porodu jsem dost krvácela a problém nebyl, tělo se s tím vyrovnalo. Při propouštění z porodnice mi opět narvali recept na železo a už jsem se tomu jen smála. Celý život poslouchám jak jsem bílá, že prý jestli mi nebývá špatně i teď v porodnici. No nebývá, tělo má takovou hodnotu normálně.
Přesně,každý prostě nemusí mít ty vysoké hodnoty.Já jsem hodně drobná,tak asi nepotřebuju okysličovat tolik tkáně,jako nějaký 100kilový kulturista.Malej roste ukázkově,placenta funguje,cítím se dobře,tak proč se cpát tabletama po kterých mi bude akorát špatně a ten efekt mít stejně nebudou.Pochopila bych to,kdybych třeba odmítala jíst maso,ale já se opravdu hodně snažím,abych měla v jídle dostatek železa a dobře se vstřebávalo,takže maso doplňuju čerstvou zeleninou a vyhýbám se kofeinu.
Koukala jsem do průkazky a zjistila jsem že mám nižší hladinu hemoglobinu. ve 13tt HGB-135 a ve 31tt HGB-110. Doktorka se o tom ani nezmínila tak mě to docela vyděsilo, bojím se aby se nestalo nic miminku. Teď jsem ve 36tt. Může to hodně ohrozit miminko? ![]()
Take jsem mela 110, brala jsem zelezo, i po transfuzi po porodu jsem byla chudokrevna. Takze do porodu i pres brani zeleza mi to klesalo. Zeptej se dr., nebo kup zelezo v lekarne.
@Verun83 V pátek jdu do poradny tak se na to zeptám a uvidím no. Teď na to musím pořád myslet.
Snad bude všechno v pořádku.