Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky jsme měli a máme takovou holčičku. Jako úplné miminko plakala prakticky kdykoliv nebyla na prsu nebo nespala, což přes den taky bylo vzácné, ale v noci to šlo. Dnes už se dá zabavit, už není tak plačtivá, ale je prostě často nespokojená, hodně se chce chovat, hodně vyžaduje mě, protože i u ostatních třeba pláče a jen si jí vezmu já, je klid
Takže bohužel já moc radu nemám, asi jen vydržet, ovšem s dvojčátky je to dvojitý masakr! Nemůže mít třeba i koliky? Na to malá trpěla a upravilo se to kolem druhého až třetího měsíce…
Já měla lehce dráždivou první a silně druhou. Ty děti se hodně lekají, jsou takové roztřepané. My teda nikde nebyly, ale dá se to nějak neurologicky i vyšetřit. Já nosila tu druhou v šátku a dostala homeopatika.
Jaká byla od narození? Je taková od začátku? A jak spí?
Dcerka byla taky silně dráždivá. Přesně jak píšeš - pokud se nekojila nebo nespala, ječela. Přes den spala spolehlivě v kočárku, jinak jsme prakticky první půl rok proskákali na míči, to ji uklidňovalo. U nás v tom velkou úlohu hrála i ABKM a hypertonus. Od sedmi měsíců jsme začali cvičit Vojtu, rehábka mě naučila i úžasné masáže na zklidnění - hodně to pomohlo. Tak od toho 9. měsíce, kdy žačala lézt, se to postupně upravovalo. Dneska je z ní úžasná, klidná, hodná holčička. Ale lekavá je pořád, hodně se bojí - ale dneska už si to sama uvědomuje a dokáže se sama i uklidnit. Chce to nějak vydržet, zkusit nosit (u nás vedla manduca), pevně zavinovat…
@PetrušeKl zakl.: Ahojky, nevím, jestli to mohou být i koliky. Jak se poznají? Snad jedině bychom viděli v čase, holčička je ještě hodně malinká, teprve jsme za prvním měsícem /ikdyž korigovaného věku/.. S dvojčátky je to opravdu náročné, malinká, když se pustí do pláče..okamžitě rozpláče brášku. Spolehlivě. Obráceně to neplatí.
@Aries6 Zakl.: V noci spí dobře. Přes den také. Vyžaduje krmení přesně na minutu
, lekavá je, mohu-li to porovnat s bráškou. Co se plačtivosti týče, je to spíše od narození horší ![]()
@Danitschka Zakl.: pevné zavinování u nás trochu pomáhá, to je pravda. Podívám se na tu manducu. Jen tak ležet a koukat na svět - byť jen chvilku - to je skoro vzácnost ![]()
@Anonymní píše:
@Danitschka Zakl.: pevné zavinování u nás trochu pomáhá, to je pravda. Podívám se na tu manducu. Jen tak ležet a koukat na svět - byť jen chvilku - to je skoro vzácnost
Tohle od dcery vůbec neznám, ta třeba pod hrazdičkou začala ležet až tak od 4 měsíců, řvala všude krom náručí a kočárku. Pak jsem slavila každou minutu, kdy jsem ji nemusela mít na ruce. Upřímně - po téhle zkušenosti s dalším dítětem nepočítám. ![]()
Zakladatelko, koliky se většinou vyznačují silným pláčem, spíš v podvečerních hodinách a děti pláčou třeba dvě hodiny v kuse… nemusí to znamenat, že je bolí bříško, ale nezralá nervová soustava dělá své a ony neumí zpracovat celý den a pláčou z toho.. Taky jsem zavinovala, dokonce až do pátého měsíce. Měli jsme na nošení babyvak, tak to jí taky celkem uklidňovalo. Musí to být prostě mazec, já měla první mimčo relativně klidné, ale malá mi to vynahradila…
@Danitschka Taky jsem říkala, že mít první dceru, tak si druhé hodně rozmyslím ![]()
Ahojky, měla jsem přesně to samé malá neplakala jedině u jídla jinak pořád ať jsme dělali cokoliv jen v noci to bylo o malinko lepší. Měla jsem akutní sc, tak s kojením to bylo špatné a už v nemocnici dokrmována um. Doma jsem nasadila kapky Biogaia, espumisan a Bebu sensitive + anticolic lahve a upřímně nezabralo nic nijak extra prostě se to urovnalo až kolem 5 měsíce
byla jsem už zralá na psychiatra
Rodina a přítel se velmi zapojili, tak jsem se občas aspoň vyspala. Tím jsem ti moc nepomohla ale opravdu pokud to drobet pujde zapoj rodinu a odpočiň si bez toho to dlouho nejde vydržet. Teď je to moc hodná, žravá a spavá holčička(13m) ![]()
To se mi na vyloženě dráždivé dítě nezdá, asi jen lehce. To, co popisuješ, byla starší dcerka. Ta se ale srovnala po šestinedělí.
Zkus určitě nějaký způsob nošení.
Ahojky, mám dvojčátka. Narodila se dříve o dva měsíce, korigovaný věk je měsíc. Chlapeček je klidný, příliš o sobě nedává vědět. Holčička opak. Často pláče - přímo křičí
- pokud jí vypadne dudlík, pokud se přeruší krmení, pokud si uleví, pokud nemůže otočit hlavičkou na stranu na kterou chce - křičí tak prakticky celý den
. Chování někdy zabere, někdy ne. Prosím o vaše zkušenosti i radu třeba.. díky