Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A nesouvisí laktační psychoza s kojením?
Pokud ano, utla bych kojení a nasadila UM. Dítě v noci většinou vydrží déle spát.
Hodně štěstí ![]()
Pozn. můj prcek se v noci budí jednou (kolem 4-5 ráno), takže pohoda.
Ve tvém případě bych ani kojit nezkoušela. Poraď se s odborníkem, ne tady na emiminu. Držím palce, ať se ti tentokrát psychóza vyhne
.
Já si osobně, taky myslím, že Tě tak ničí kojení, a dala bych UM.
Také bych asi najela na UM, u toho tě může zastoupit manžel. Já mám obě děti hodné, budily se jednou, max dvakrát za noc (kojené). Ale holčička kamarádky (10 měsíců) skoro celou noc propláče, budí se co hodinu s brekem (chce jen pochovat)…Osobně si myslím, že je to tím, že ji od miminka naučili na kolébku (takovou tu moderní, co se sama houpe, přes den tam byla skoro nonstop) a tak se v noci budí, že nemám ten houpací pohyb ![]()
Přeji ti, aby druhé miminko bylo spavé ![]()
Souhlas s 1. příspěvkem. Pokud by se to rozjelo, skončila bych s kojením a nechala si napsat léky který ti to pomůžou zvládnout a mimi bude po UM líp spát a může ho nakrmit i někdo jiný než ty.
Nenech se převálcovat kojící masírkou, kojení není všechno. Mnohem důležitější je klidná a zdravá maminka, aby mohlo být i miminko. Víš kolik žen nekojí a děti jsou zdravé a v pohodě? Mazlit se dá i při flašce ![]()
@Zuzlounek synovi je 11m a budi se treba 20× za noc. Na zadne houpani zvykly neni. Takhle to trva od 5.mesice.
Zakladatelko, ja mela poporodni blues, nakonec to bylo dobre a kojila jsem dal, ale stale jsem byla takova „divna“. Pred mesicem jsem kojit prestala a vnitrne citim, ze je mi lip. Jako selhani nemoct kojit bych to u tebe nebrala. Budete v pohode ty i miminko, o to preci jde. Ja si to sve miminko vubec neuzila, musela jsem ho odkladat do postylky, abych mela trochu prostoru. Prvni tri mesice jsem jen brecela a brecela… Ale jsi dobra, ze do toho jdes znovu, drzim ti palce ![]()
A neslo by kojit jenom pres den? Kdyz udajne i nektere kojene deti spi dlouho uz od hodne nizkeho veku, treba by se s tim prsa srovnala?
Tak by te mohl zastoupit v noci manzel a omezilo by se mnozstvi UM, pripadne bys mohla zkusit odsavat… Nebo nahradit aspon jedno kojeni, abys mela treba 5-6 hodin misto 2-3
Jestli teda to kojeni chces zkusit…v tvem pripade bych se na to bez vycitek vykaslala a to kojeni obecne fandim…
LP je zákeřná a dalším těhotenstvím se zhoršuje, proto bych už v době těhotenství začala jednat. Psychologa/psychiatra určitě máš, takže bych s konzultacemi začala co nejdříve. Laktaci bych zastavila hned, nasadila prášky už v šestinedělí. S touto nemocí nejde bojovat, jen se snažit aby byli příznaky co nejmenší a snesitelné.
Zakladatelko, prosím T, hlavně se neupínej k tomu, že deti na UM spí líp. Abys pak z toho nebyla ještě víc rozhozená. Ona to není tak uplně pravda. Samozřejmě tu roli pak může přebírat někdo jiné, ale asi to taky nepůjde každý den. Držím palce, aby jsi to pak všechno zvádala.
Vubec bych v tvem pripade kojit nezacala a rovnou nasadila UM. S manzelem se muzete v noci obcas vystridat, nebudes tolik unavena a bude dobre.
@Anonymní píše:
Souvisí, ale nepřímo, je to stejný název pro poporodní depresi, laktační se jmenuje proto, že se týká žen po porodu (=kojících). Když jsem odstavila kvůli svému vyléčení první miminko a nastoupila do léčebny, přešel na UM a já byla rozhodnutá, že kojící masírka je děsná a že druhé ani kojit nezačnu. Ale teď už si představuji, jak dítě kojím - jak je všechno NORMÁLNÍ a UM opět vidím jako zklamání a poslední šanci.
Mela by sis srovnat priority. Ono kdyz ma clovek deti vic, tak uz se nemuze poradne ani dospat pres den. Ja bych kojeni neriskovala, pro me priorita cislo jedna je matka schopna pece, pokud mozno laskyplne pece. Delat neco, co tuto prioritu ohrozi mi prijde jako rezani si vetve pod vlastnim zadkem.
Hned po porodu by ti měli z důvodu tvé daignózy nasadit léky na zastavení… a ani tě nerozkojovat
já bych raději šla na UM okamžitě než nechala rozjet psychozu ![]()
Ac jsem pro kojici, v pripade zakladatelky bych sla s cistym svedomim do UM a do nocniho krmeni (a vstavani) zaangazovala i tatinka.