Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj devcata, chtela bych vas poprosit o vase zkusenosti. Za dva mesice budeme mit 2. mimi a zajimalo by me na co se muzu pripravit. Vim, ze to uplne nejde, ale zajimaji me vase zkusenosti.
Az se narodi mimi tak malemu bude rok a 9 mesicu. Vim, ze s prvnim jsem ze zacatku nebyla schopna niceho, porad jsem spala, kdyz spal on a tak. To ted nepujde. Co vas prekvapilo, zarazilo? Na co si dat pozor? Kdy jste napr. varili a tak.
Dekuju.
To vse musis vyresit az za pochodu. Nikdo ti predem jake dite bude a jak to bude snaset sourozenec. Nestresuj se dopredu ale priprav se na to nejhorsi a doufej v to nejlepsi. A hlavne si priprav nejake zasoby do mrazaku kdyby bylo nejhur
@kacenka065 překvapilo mě, že opravdu platí „jedno dítě, žádné dítě“. ![]()
Druhé dítě bylo nespavec, vřískal, měl koliky a já byla tak vyčerpaná, že jsem mlela z posledního.
Nemohli jsme ani na procházky. Malý pořád plakal. ![]()
Dcera začala chodit do 1.třídy a já byla ve stresu, abych všechno zvládla ve třech půl hodinách, kdy spal. ![]()
No, představovala jsem si ten začátek úplně jinak.
Kolem 3.měsíce, po odeznění kolik, to bylo lepší a začala jsem si vychutnávat klidnější dění.
Myslím, že kdyby malý neměl bolesti bříška, tak by vše probíhalo lépe a v klidu. ![]()
@kacenka065 Připravit se bohužel nejde každý dítko je jiný a každý jinak snáší sourozenec
. Mě třeba překvapilo že starší mladšího snáší velmi dobře a žádné velké žárlení se nekonalo ačkoliv mi předtím přišel že je na mě a na chlapovi dosti závislej. Svého brášku miluje a sám se pasoval do role velký brácha kterej malýho musí vše naučit a opatrovat. Takže ti přeju ať to u Vás taky tak dopadne I když u nás je trošku větší rozestup (3 roky) tudíž sem to měla jednoduší o to že starší byl občas ve školce. Jinak vaření se dá zvládat normálně dle toho jak mimino spí ale pro jistotu bych poslechla radu předemnou a zamrazila si na pár dní jídlo pro případ nestíhání ![]()
@Cassi vidíš to a tos měla cca šestiletý rozdíl…natož rok a devět měsíců, to by mě omejvali
@kacenka065 to jste fakt tak brzy plánovali? Má můj obdiv
já bych to nedala…dvě děti na plínách, oběma ještě hodně pomáhat…jo, já měla dva roky a deset měsíců a to už šlo i zvládat domácnost na dobré úrovni bez neprospaných nocí, protože je třeba ještě dodělat něco co se nestihlo přes den.
Určitě jídlo do mrazáku, co nevíc zaúkolovaných lidí na pomoc až nebudeš stíhat!
Taky se zapojím, zajímají mě odpovědi, budu mít od sebe holky o 15 měsíců. ![]()
Příspěvek upraven 19.08.15 v 11:57
@Vermion píše:
"to jste fakt tak brzy plánovali? Má můj obdivjá bych to nedala…dvě děti na plínách, oběma ještě hodně pomáhat…
My jsme plánovali ještě dřív, chtěla jsem cca roční věkový rozdíl, ale kvůli kojení jsem měla rozházený cyklus.
Tak budou o 15 měsíců, taky dobrý. ![]()
Vermion uplne jsme to tak rychle neplanovali, ale stalo se
. 2. jsme chteli kazdopadne, tak proc ne ted
. Jen jsem ted trochu nervozni jak to vse zvladnu…
@kacenka065 píše:
Vermion uplne jsme to tak rychle neplanovali, ale stalo se. 2. jsme chteli kazdopadne, tak proc ne ted
. Jen jsem ted trochu nervozni jak to vse zvladnu…
Neboj. Zvladnes. ![]()
@Vermion píše:
@Cassi vidíš to a tos měla cca šestiletý rozdíl…natož rok a devět měsíců, to by mě omejvali@kacenka065 to jste fakt tak brzy plánovali? Má můj obdiv
já bych to nedala…dvě děti na plínách, oběma ještě hodně pomáhat…jo, já měla dva roky a deset měsíců a to už šlo i zvládat domácnost na dobré úrovni bez neprospaných nocí, protože je třeba ještě dodělat něco co se nestihlo přes den.
Určitě jídlo do mrazáku, co nevíc zaúkolovaných lidí na pomoc až nebudeš stíhat!
rok a 9 měsíců nemusí znamenat dvě děti na plínách ![]()
Trenovat napriklad samostatne jidlo, aby bylo dite schopne se samo najist, jestli lzici, rukama…
Neskakat na kazde hejknuti prvorozeneho, naucit ho slovo „pockat“. Pokud uspavas, naucit dite usinat samo. Naucit pripadne tatinka ci babicky rutiny ditete, aby ses pak nebala odjet do porodnice, ze to bez tebe dite nezvladne.
Namrazit par jidel pro batole, kdyz se dopoledne ani nestihnes prevlict z pyzamna, natoz uvarit, jako kdyz to najdes.
S takovým rozdílem si to neumím představit, my měli dva a třičtvrtě roku a i tak to byl mazec, starší začal žárlit po svém, takže jsem se nezastavila, buď jsem kojila, uspávala nebo si hrála se starším, případně likvidovala škody napáchané během kojení. S dítětem u prsa jsem dávala staršího čůrat, kakat, krmila ho…byl to mazec. Vařila jsem si tenkrát až děti usnuly na druhý den. Když došlo na školku, byl můj den téměř bez zastávky, sedla jsem si opravdu jen k jídlu. Takže bych radila nachystat hlavně to jídlo na mrazák, udělat si i třeba zásoby základních surovin na mrazák, pokud by se nedařilo se vypravit na nákup. Ale všecko si sedne časem, jak se miminko adaptuje na svět, ubudou koliky a starší si zvykne. Zkusila bych si v hlavě projít postup výpravy na procházku, snažila bych si představit, jak bude probíhat den a vymyslela bych si jak to co nejvíc usnadnit. Ale připravit se na to nejde si myslím ![]()
@Bibi239 píše:
Trenovat napriklad samostatne jidlo, aby bylo dite schopne se samo najist, jestli lzici, rukama…
Neskakat na kazde hejknuti prvorozeneho, naucit ho slovo „pockat“. Pokud uspavas, naucit dite usinat samo. Naucit pripadne tatinka ci babicky rutiny ditete, aby ses pak nebala odjet do porodnice, ze to bez tebe dite nezvladne.
Namrazit par jidel pro batole, kdyz se dopoledne ani nestihnes prevlict z pyzamna, natoz uvarit, jako kdyz to najdes.
Tohle všechno můj téměř tříletý uměl, chodil sám na wc, sám se najedl, oblékl, počkal, usínal sám, byl bez problémů hlídatelný i týden v kuse…snažila jsem se ho vše naučit, abych neměla dvě děti na plínách, krmené apod…no, skoro rok jsem ho krmila, aby se najedl, uspávám doteď a docela dlouho jsem řešila „nehody“. Forma žárlení má mnoho podob. ![]()
@kacenka065 píše:
Ahoj devcata, chtela bych vas poprosit o vase zkusenosti. Za dva mesice budeme mit 2. mimi a zajimalo by me na co se muzu pripravit. Vim, ze to uplne nejde, ale zajimaji me vase zkusenosti.
Az se narodi mimi tak malemu bude rok a 9 mesicu. Vim, ze s prvnim jsem ze zacatku nebyla schopna niceho, porad jsem spala, kdyz spal on a tak. To ted nepujde. Co vas prekvapilo, zarazilo? Na co si dat pozor? Kdy jste napr. varili a tak.Dekuju.
já mám rozdíl mezi kluky tedy fakt velký, 8 let. Ale začátek? neskutečný fičák, začátek školního roku, režim udělat dle staršího atd.. téměř jsem nespala. Ale stačil měsíc a uklidnilo se to. U Tebe? připravit se na žárlení.. ten spánek třeba taky zvládneš, ale je to spíš takové jako -se starším na hřiště, mezitim mrně spí a pod..
osobně vařim teď, v době, kdy se malé zvíře chystá spát - pro něj mam navařeno dopředu, pro nás vařim na 3. h, kdy chodí chlap z práce.. ![]()
@verulicek tak u nás třeba jo, starší dcerka byla bez plen až když měla dva a půl - takže mimino a do toho hlídat starší a učit ji na nočník? Ani omylem a jo samozřejmě jsem to zkoušela - naučit ji to dříve - okolo druhého roku, ovšem bez úspěchu, počůraná co dvacet minut, takže jsem to holt musel odložit a pak už to klaplo, ale jak říkám až když měla dva a půl, dříve ani heverem - takže než se mimino narodilo, byla už zvyklá chodit sama na nočník, nehody byly minimálně, žárlení taky minimálně.
A mladší dítko lautr to samé, taky až okolo dvou a půl let. ![]()