Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den mám dotaz jsem v 18+5 a před 2 dny jsem byla na normální prohlídce a tam mi doktorka říká, pohyby ještě nemáte že a ja ji říkám ano uz mám a ona že to neni mozny na prvorodicku a tak brzo, ze az ve 20 tydnu muzu cejtit pohyby, ale ze mi to nevyvraci a ze to zatim nebude psát a ze az budu citit pohyby tak ze si to mam zapsat a ze ji to mam rict, ze kdybych je mela tak brzo ze se mi uplne zmeni termin porodu a tak. Jen chci rict ze moje normální váha je 50 kg (nyní 56kg) a že pohyby jsem mela uz na začátku 17 tydne ale to jsem ji radsi ani neřekla. Chci se teda zeptat kdy ji mam rict ze mam pohyby, kdyz uz je mam? A jestli to je teda možné že už mam tak brzo pohyby? Omlouvám se za chyby. ![]()
@Marta96 Tak ji rekni normálně ve 20.tt, at ma klid na dusi a hotovo, ne? Se s tim stresovat. Proste mas kliku a citila jsi pohyby driv. Ja je teda citila taky nekde kolem 18.tt, a s termínem porodu mi to nic neudělalo. ![]()
BTW: Můj doktor se s ničím nepatlal, na pohyby se me neptal, moc nekontroloval, váha ho nezajimala, stery nedelal, na cukrovku me neposlal… jeste, ze jsem nevedela, co se vsechno dela za vyšetření
![]()
Nechápu proč by pohyby měly dělat něco s TP?
já první takové ty bublinky a šimrání taky cítila někdy okolo 18-19tt, klasické pohyby pak někdy okolo 20-22tt +/-. Tak pokud jsi štíhlá nevím proč bys je nemohla cítít. Tak je dr nahlášení na další kontrole s nějakým datem okolo 20tt, pro její klid snad radši 20+ něco
a máš to ![]()
Nevím právě proto se ptam
Nejsem z toho vystresla jen me udivilo jak me přesvědčovala že pohyby bych ještě mit neměla…
@Kristyna.Vechtova píše:
Nechápu proč by pohyby měly dělat něco s TP?já první takové ty bublinky a šimrání taky cítila někdy okolo 18-19tt, klasické pohyby pak někdy okolo 20-22tt +/-. Tak pokud jsi štíhlá nevím proč bys je nemohla cítít. Tak je dr nahlášení na další kontrole s nějakým datem okolo 20tt, pro její klid snad radši 20+ něco
a máš to
Podle prvních pohybů se dá stanovit termín porodu. U prvorodiček se pričte 4,5 měsíce u druhorodicek 5 měsíců. Dnes už se to asi tolik nepoužívá, rodila jsem vloni a nikdo se mě na první pohyby neptal. Před patnácti lety u staršího syna mi to vyšlo úplně přesně.
@Marta96 já jako prvorodicka cítila pohyby už v 16.tt!!! Bylo to díky poloze placenty na zadní stěně. Takže doktorka potvrdila, že to tak opravdu bylo
vůbec bych se tím nestresovala. Já teda úplně první pohyby cítila jako takové simrani nebo bublinky v břiše… A až asi 3.den, kdy se to opakovalo, jsem usoudila, že to bude ono. Pak už jen silily ![]()
@Veerr Ano mam to stejně teď už to jsou kopance takovy ze to citi i muj přítel
Jinak se vůbec nestresuju jen me to udivilo ![]()
Já jsem je poprvé cítila 16-17tt, to bylo teda takové hodně “jemné”, že jsem si říkala, že by to mohlo být ono, v 18tt jsem to věděla na beton. Byla jsem prvorodička a placentu měla vpředu.
@berua13 tak to slyším prvně, rodila jsem v roce 2016 a na první pohyby se sice Dr ptal, ale nic neříkal a kdyby syna nepostrčili tak jsem těhotná snad ještě dnes ![]()
Já už někdy 17tt. Prvorodicka ale s termínem to fakt nic neudělalo.
@Marta96 ja prvni pohyby 15+4 pri mych 47kg, od te doby jen zesiluji, dnes ve 20tt krasne videt i na brise. Nikdo se u me nad tim nepozastavil.
Taky jsem cítila už kolem 18 tt jako prvorodička a doktorka to nezpochybňovala a termín nijak neupravovala.
@Veerr píše:
@Marta96 já jako prvorodicka cítila pohyby už v 16.tt!!! Bylo to díky poloze placenty na zadní stěně. Takže doktorka potvrdila, že to tak opravdu bylovůbec bych se tím nestresovala. Já teda úplně první pohyby cítila jako takové simrani nebo bublinky v břiše… A až asi 3.den, kdy se to opakovalo, jsem usoudila, že to bude ono. Pak už jen silily
Měla jsem to stejně, taky prvorodička.
Na kurz se mnou chodila holka a ta ještě ve 26 tt necítila žádné pohyby, dítě při kontrolách v pořádku. Myslím, že podle pohybů určovat termín porodu je fakt blbost. Plod se hýbe celou dobu, záleží na poloze placenty, jestli máš špek na břichu, atd… moje babi mi to taky pořád cpe, že s takovou porodím dřív. Dřív nedělali ultrazvuky, tak se neměli čeho chytit. Tak to počítali podle začátku pohybů, ale pořád to bylo jen orientační datum.
Taky jsem jako prvorodicka citila pohyby nekdy v 17-18tt, nikdo se me na to ani neptal, termin zustal stejnej a prcek se narodil presne 40+0 ![]()