Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, maminky.
V dubnu mám termín porodu druhého dítěte. A už teď přemýšlím, jak se připravit na kojení, aby to nedopadlo jako u prvního. Když jsem porodila poprvé, tak trvalo cca týden, než mi nastopuila laktace. Načež mi ještě v porodnici řekli, že mám ploché bradavky (ani jsem o tom nevědela) a že to budu mít o to těžší. Z porodnice jsme odcházeli s UM. Doma se to vcelku rozjelo, ale ani to, žádná sláva. Pomáhala jsem si odsávačkou, ale jako bych ji neměla
. Navíc se mi po několika pokusech kojit objevili trhlinky na bradavkách a následné strupy. No co Vám budu povídat, bolelo to jako prase
. Teď už vím, že to nejspíš bylo technikou. Každého kojení jsem se bála a obrečela ho. Malý plakal hlady a jistě i cítil muj stres. Takže jsem mu po měsíci dala flašku a bylo..
Těd bych si přála, aby to bylo jinak. Plánuji začít používat formovače bradavek (máte zkušenost? Pomáhá to?), předem si vyhlídnout nějakou laktační poradkyni v případě potřeby.. Přemýšlím že si i preventivně do zásoby koupím homeopatika (je to dobrý nápad?).
Co dál pro to můžu ještě udelat??
Předem děkuji za Vaše zkušenosti a rady ![]()
@janicce Formovače jsou určitě dobrá věc. Homeo bych taky koupila, párkrát mi pomohlo. A hodně pít - já kombinovala kojící čaje, ovocné čaje a čistou vodu- alespoň 3 litry denně. A důležitá je psychika, takže být v klidu.
Já první dítě kojila necelé 3 měsíce, kdy jsem s kojením po několikatýdenním boji skončila. Druhé jsem taky chtěla kojit, ale zároveň jsem si řekla, že když to zase nepůjde, na hrušku se pověsit nepůjdu. Dceři je 8,5 měsíce a kojím pořád
Za mě je fakt důležitá ta psychická pohoda a taky strašně moc záleží na dítěti- syn pít nechtěl, byl lenoch, vztekal se, děs. U dcery tohle vůbec neznám.
Mne nejvic pomohly kojici kloboucky, i kdyz jsou hodne kritizovane. Mam hodne velka prsa a ploche bradavky a kdyz se prsa po porodu nalila, bylo to pro mimino tezke se chytit. Kloboucky mi nakonec vyhovovaly tak, ze jsem ani neodnaucovala pit pres ne. Kojila jsem rok a ani jeden problem. Druhe cekam taky v dubnu, po prvnim kojeni se ty bradavky vytahly trochu vic, vyzkousim kojit bez nich, ale kdyz to zas nepujde, klidne je zacnu pouzivat… Ale nad tim, ze by kojit neslo, nepremyslim.
@janicce Jsem na to stejně jako ty, kojení mi nešlo a nešlo, v porodnici nenaučí vůbec nic, já s tím doma bojovala a neměl mi kdo poradit. U prvního syna jsem po měsíci dostala zánět prsu a s kojením sekla, u druhého to bylo dost podobně - každé kojení jsem obrečela, vždycky se rozmýšlela, jestli nemám jít radši udělat mlíko do flašky.
Teď se chci důkladně připravit, chci si vzít k porodu dulu, aby mi vysvětlila techniku kojení a naučila mě to. Formovače snad nepotřebuju, ale kojící kloboučky v plánu mám. Odsávačku koupím kdyžtak až po porodu. Určitě čaje na podporu kojení a někoho, kdo poradí, to je pro mě základ…
Držím palce, ať se to podaří ![]()
Formovače bradavek jsem používala ještě před porodem, ale asi jen 3 týdny (moje gynekoložka mi o tom řekla dost pozdě), neřekla bych, že to něco změnilo, prý se mají používat delší dobu před, aby to mělo efekt. Nicméně jsem do porodnice jela vybavená kojícíma kloboučkama, se kterýma syn neměl problém a jakmile se mléko konečně spustilo (asi 3. den po porodu), kojila jsem celkem bez problémů. Polohu jsme hledali delší dobu, nakonec byla nejlepší vleže vedle sebe na boku
. S kloboučkama je to trochu opruz (pořád to umývat, vyvařovat a všude nosit s sebou), ale bohužel jinak bych kojit nemohla, až cca po půl roce byl syn schopný najíst se ode mě i bez kloboučku
. No a kojila jsem do 3 let syna. Zajímavé je, že bradavky se zase vrátily do původního stavu, tudíž zase skoro žádné nejsou
.
Ahoj
, ja tedy musim rict, ze jsem s kojenik zadny problem nemela, ale vim, ze jsem od zname slysela, ze ji hodne pomohlo pit Caro, dnes je take spostu caju a napoju pro kojici matky, muzes zkusit sahnout i po tehle alternative
. A hlavne jak uz tady padlo dulezita je psychika, hlavne to nehrot, nekomu trva delsi dobu eozkojit se a nekomu proste neni dano kojit
. Drzim palecky at to vyjde ![]()
Spolupracovala jsem tam s laktační poradkyní. Ale nakonec stejně nic nepomohlo, laktace se dostavia cca po 10 dnech, ale v množství, které už malému vůbec nestačilo
Takže po šestinedělí už jsme byli zase na flašce.
Ale lituju, že jsem nevyzkoušela suplementor od Medely. MOžná jsme nemuseli hnd na láhev a malý by cucnul aspoň tu trochu, co jsem měla.
Mě se osvědčilo mít malýho pořád u prsa, dělala jsem to necíleně, první dny buď spal nebo poplakával, u prsa byl v klidu, takže u něj byl hooodně často už od začátku a laktace se mi rozjela během tří dnů, pak se prsa hodně nalila, bradavky zmizely, naštěstí mi v porodnici pomohli, dali mi kloubouček na kojení a bylo po problému, takže doporučuju si ho obstarat a mít mimino pořád u prsa ![]()
Též mám tp v dubnu, první jsem vůbec ze zdravotních důvodů kojit nemohla. druhé bych ráda kojila co to půjde. Eletrickou odsavačku jsemdi koupila mini eletrick od medete za 500 od kámošky, tvarovače nosím už teď, na homeopatika slyším jen chválu tak koupím taky a pak uvidím.
mě teda vadí, že všude je ukázáno kojení na velkým poprsí, ale já mam hooodně malá prsa a nikde jsem nenašla vhodné polohy pro malá prsa ![]()
Drzim pesti, mam to podobne. Prvniho jsem kojila 4 mesice, ale celou dobu uz od porodnice dostaval i UM. U druheho chci taky zabojovat, oslovit poradkyni, poridit homeopatika a udelat proste vse. Ja byla psychicky v pohode, ale mela malo mleka.
@tetma a velký poprsí spíš bývá na škodu, já mám velký, ale ještě tak nějak to jde, akorát měl po nalití syn problém se přisát, proto ty kloboučky, ale s hodně velkýma prsama je to spíš peklo. radši ty menší, u těch to, dle mě, musí jít dobře v leže, ale to si jen myslím, vyzkoušeno nemám ![]()
@janicce Kojila a kojím obě děti a mohu ti zodpovědně říct, že ani třetí se nepřisaje hned po porodu samo - čili, po každém porodu se kojení učíme jak já, tak mímo a prvních pár dní u nás bylo pokaždé krušnějších ![]()
Mám velká prsa a nemyslím si, že jejich velikost či tvar něco ovlivní. Dokonce si ani nemyslím, že má nějaký vliv „vytahanost“ bradavek (pokud vyloženě nejsou vpáčené), protože dítě stejně saje z dvorce (jak to lépe vysvětlit? Bradavku má někde u krku dásničkami drží dvorec a jazykem ho zespodu stlačuje).
Co podle mě dělá ten rozdíl mezi maminkami, které se rozkojí a těmi, tkeré to za velkých bolestí a případně rozkousaných bradavek vzdají, je právě to, zda dokáží mimi, než samo získá určitou jistotu, přisát tak, aby jim neublížilo a napilo se.. - a k tomu je potřeba laktační poradkyně či velice kvalitní sestra. Takže osobně, dkybych sdílela tvoji obavu, tak si v první řadě dohodnu do porodky návštěvu laktační poradkyně, pro případ, že by sestry nezafungovaly.. Ona se zabývá pouze tímto, takže zkušenosti má neocenitelné..
@Romanetka píše:
Mne nejvic pomohly kojici kloboucky, i kdyz jsou hodne kritizovane. Mam hodne velka prsa a ploche bradavky a kdyz se prsa po porodu nalila, bylo to pro mimino tezke se chytit. Kloboucky mi nakonec vyhovovaly tak, ze jsem ani neodnaucovala pit pres ne. Kojila jsem rok a ani jeden problem. Druhe cekam taky v dubnu, po prvnim kojeni se ty bradavky vytahly trochu vic, vyzkousim kojit bez nich, ale kdyz to zas nepujde, klidne je zacnu pouzivat… Ale nad tim, ze by kojit neslo, nepremyslim.
Opravdu? Já je zkusila při prvním kojení, když jsem měla rozkrvácené bradavky ze špatného přisátí, a s těmi kloboučky mě kojení bolelo ještě víc, protože prcek právě sál jenom pak tu umělou bradavku a to byla strašná bolest, tak jsem je tenkrát vyhodila.. Asi jsem je špatně použila ![]()
@Damael Mě teda kojící kloboučky taky nějak nesplnili svůj účel, jak že měly chránit bradavky. Stejně jsem měla prsa dorvaná do krve
Tak nevím, čím to bylo, možná blbá velikost ![]()
Holky, děkuji za rady.. Kojící kloboučky jsem zapoměnala zmínit:) Ty jsem dostala hned v porodnici, ale ani s nimi to nebyla žádná sláva. Ani nevím, co to bylo za značku. Tentokrát bych si chtela pořídít kloboučky od Medely - pry jsou dobré! Co se týče prsou, mám je veliké. Hodně veliké. Takže když se nalily, tak jsme se nemohla ani unést
.