Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky, těhulky. mám dotaz mám doma roční holčičku, i když sem dítě nechtěla a nebylo plánované jsem štastná maminka, a najednou na mě přišlo že bych chtěla druhé dítě. jenže mám před sebou ještě rok školy, kterou sem měla přerušenou školu chci dodělat. ale mám takový pocit no.co vy jak dlouho máte od sebe dítka, a znáte to? děkuji.
Já to poznat nestihla, otěhotněla jsem podruhé neplánovaně, když starší měla rok a půl. Taky jsem si dodělávala školu, měla jsem ji 2× přerušenou - 2× těhotenství. Podruhé jsem si stihla dodělat všechny zkoušky a odchodila všechny praxe a pak jsem zas přerušila. Nakonec jsem školu dodělala, když měla mladší rok, ale bylo to náročné, hodně odříkání, probdělých nocí a prolitých slz. Bylo to náročné období, ale jsem tak moc šťastná za obě holky, že mi to za to stálo.
Jak to je myslím snadný ![]()
záleží taky kolik ti je… pokud jsi mladá, tak klidně ještě počkej.. času dost:)
já teď čekám druhé, děti od sebe budou 2 a čtvrt roku, děsím se toho kolotoče, bude to mazec, syn je divoký, ale prostě jsem po miminku zatoužila a dala tomu naprosto volný průběh.. myslím, že tak je to přirozené-:) Pokud toužíš a muž se nebrání, tak jdi do toho;-) za předpokladu, že to nějak „vyoslíš“ se školou, byla by zase na druhou stranu škoda zahodit to, co už máš odstudováno, když ti zbývá jen rok:)
@lenulinka150 Já věděla, že chci děti blízko sebe a taky je tak mám, ale nemusela jsem řešit školu, takže těžko říct, co bych upřednostnila, ale myslím, že asi spíš druhé dítko, i když rok školy bych se snažila dopytlíkovat průběžně.
@lenulinka150 Já jsem třeba veliký zastánce toho, aby byli sourozenci blízko sebe, ale v tvém případě dodělej školu. Můžeš otěhotnět ke konci ročníku a krásně si to naváže - ale to je na tobě. Jaké jsi měla nevolnosti a další, aby ti to nebránilo ve studiu. Byla by škoda to zase přerušit a hodně zapomeneš.
Mám děti 3roky od sebe. Za mě super rozestup. Dodělej si školu, protože se 2dětma je to daleko horší než s jedním ![]()
Ne, teď bych druhé rozhodně nechtěla, i když jsem o tom uvažovala. Syn má 19 měsíců a je divoký, vzteká se, v noci se stále budí, přes spí jak kdy, jak není po jeho, tak je scéna a já už jsem z toho někdy fakt k. o. Kdyby aspoň spal v noci, ale tím, jak k němu furt vstávám, tak jsem taky nevyspalá a pak ještě celý den fungovat. Neumím si představit, že bych do toho měla ještě být těhotná a mimino. Pro mě je ideál tak rozestup 3 roky.
@atominnka píše:
Mám děti 3roky od sebe. Za mě super rozestup. Dodělej si školu, protože se 2dětma je to daleko horší než s jedním
Mam deti 2roky a 1,5 roku od sebe. Maly rozestup ma vyhodu, ze se spolu zabavi, nevyhodou jsou vecne sourozenecke putky a nedokazu si predstavit, ze bych mela dve male deti a jeste dodelavala skolu. Dopytlikovala bych skolu, ten rok uz bych to vydrzela. Bylo by skoda, kdybys pak nestihala a studium prislo vnivec.
Mám holky 22m. od sebe a neměnila bych
,ikdyž druhá byla sice plánovaná, ale rychlejší než myšlenka
!
Od 15.m. mladší chodím na 2 dny v týdnu do práce, tak si myslím, že zvládnout se to dá, ikdyž nevím jak škola - já si udělám svoje a mám vystaráno! Škola bude asi náročnější
…
Asi bych dodělala v poho školu než abych ve stresu se dvěma malýma zvládala i školu
!
A máš možnost hlídání, co partner?
Holky díky, noo partner by i chtěl, nechceme daleko od sebe děti, ale asi dopytlikuju školu, a malý budou cca 23 až skončím školu tak budou cca 3 roky od sebe když se zadaří.. no uvidíme.. ale nějak to na mě přišlo.
@lenulinka150 jj, to je nejrozumnější, ono s těma dvěma je to takový záhul, že škola by mohla jít úplně do háje, navíc 3 roky jsou ideál.
Já jsem těhul a výjde to bez měsíce 3 roky od sebe… chtěla jsem to tak protože syn už je v rámci možností soběstačný(bez plen, sám se nají, oblékne..atd.) takže u nás to je takhle
![]()
Mám děti od sebe dva a půl roku a je to pro mě ideální. Méně ne a více už by bylo moc.