Druhé dítě ve 38 letech?

112
9.10.13 09:21

Druhé dítě ve 38 letech ???

Ahoj všem! Vím, že tady podobné téma bylo, ale nějak mne neuspokojilo :) Můj dotaz je jasný - mít či nemít druhé dítě v „pozdějším“ věku tzn. konkrétně u mne ve 38 letech? Vím, že je to hlavně na mně, ale neumím se rozhodnout. Na jednu stranu bych chtěla moc, dceři bude 7 let, začala chodit do školy. Zvládá všechno v pohodě, má takovou šťastnou povahu, že jí nich nerozhází (narozdíl ode mne).Tak si říkám, že by to byla nejvhodnější doba. S prací to mám taky vyřešeno a manžel by druhé chtěl. Jen já jsem na vážkách. Jestli to zvládnu - vstávání a vše od začátku, školka, škola, prostě závazek na dalších 18 let - to mi už bude 56.let :D Myslím na to kudy chodím, dokonce se mi o tom i zdá. Chodím sem často a některé rady a názory mi mockrát pomohly, tak třeba pomůžou i tentokrát :) Díky a hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
9.10.13 09:26

@pajinaa proč bys to nezvládla? jestli máš vše kolem vyřešeno, tak klidně ;) záleží opravdu jen na Tobě. Osobně bych neváhala, mít tu možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
9.10.13 09:27

Já myslím, že je to v dnešní době uplně normální a dokonce to nebylo divný ani dřív. Moje mamka mě měla taky víc po 30 a nijak se mě to nedotklo :) Řídila bych se tím jak to cítíš, ale já bych pro byla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
9.10.13 09:28

@pajinaa jestli chceš, jdi do toho, já měla druhé v 39-ti a pak ještě třetí - těsně před 41, nejsem unavená víc, než za mlada.
Myslím, že spíš člověk lituje něčeho, co neudělal, než naopak ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1854
9.10.13 09:32

Tsss jasně že to zvládneš, vždyť seš mladá! Moje máma měla třetí dítě ve 42 a velmi to rodičům prospělo, úplně omládli a teď v 55 letech jezdí s bráchou na lyže, na hokej, na bazén a všude možně a udržuje je to ve formě. Já sama se chystám na druhé dítě až mi bude 36, takže za mě dobrý. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820

V pohodě, pokud nemáš vážný zdravotní problém.

Dle mého soudu jde spíš o mentální rozpoložení, které v Čechách pro starší maminky není příliš příznivý. Já jsem měla první dítě ve 39 letech a vše OK. MOje švagrová ve 47 letech, taky v pohodě. Žiju v zahraničí a tady je to běžné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17715

Mam kamaradku, ceka druhe ve 38, prvni mela v 36. Pokud se na to citis, touzis po tom, tak do toho jdi. Zijes jen jednou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982

Ahojky jestli se ptáš na to jestli to zvládneš tak se neboj. Já mám takhle přesně děti od sebe 9let a mají i mezi sebou úasný vztah. Celkově mě to druhé mateřství omládlo, ikdyž jsem vyčerpaná a unavená :mrgreen:. Klukovi budou dva roky v prosinci a je úžasný sledovat jak se z miminka stává človíček, myslím, že si to i víc užiješ. Ikdyž tě ten stereotyp stejně překvapí. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141

@pajinaa tak si představ, že už těhotná jsi. Jaký z toho máš pocit? Co ti říká intuice? Zkus ji poslechnout. ;-)
Už jsme na ni zapomněli dávat a řešíme většinu věcí logicky, rozumem. Ale intuice je to, že když si to řešení představíš, tak z toho máš dobrý pocit, žádné blbě svíraní v hrudníku. Která varianta ti vyvolá tenhle pocit? Na tu dej. Intuice ví, co je pro tebe dobré. Logika se tě snaží vmanévrovat do něčeho, co pak naopak může dopadnout blbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112

Holky, máte pravdu :) Právě si taky říkám, že sice klid je klid, ale toho budu mít dost v hrobě že :D A nechci malou ochudit o to, mít sourozence. My jsme spolu ze ségrou od sebe taky 6 let. Jako malé jsme se rvaly jako koně, v pubertě jsme se míjely, ale teď je to můj nejbližší člověk (kromě manžela samozřejmě :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
9.10.13 09:36

@omites To je to..rozpoznat co po mně chce intuice a co logika :) Většina lidí v mém okolí mne v tom podporuje, ale to je myslím spíš tím, že je asi divnější mít jen jedno dítě než to druhé později:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepř. mišanila
9.10.13 09:36

Tak po 7 letech to není zas tak pozdě si to zopakovat, horší by bylo naskočit do toho tak po 15 a víc letech, to už bych všechno zapomněla…

Já jsem měla druhé v 38 (po 2 a něco letech po synovi) a dceři budou za chvíli 4 roky, ono to tak strašně uteče, že tě to nestihne ani moc rozházet :)
Já třeba osobně bych jedináčka nechtěla, když vidím, jak jsou děti parťáci, jak se mají rádi a vyhrajou si spolu a jak se od sebe učí…takže to by byl u mě ten největší důvod pro druhé…

Děti si užívám, energie mám dost, necítím se nijak unavená, to je tedy individuální, záleží jak se sama cítíš.
Vstávání bylo někdy náročné, dcera byla kvůli ekzému jako batole nespavec a třeba období mezi prvním a druhým rokem byl docela mazec, ale rychle se to pak zlepšilo. Člověk zvládne všechno, pokud nejsi už teď unavená životem, tak to dáš, chce to jen trochu štěstí na alespoň průměrně náročné dítě ;). Podmínky máš dobré, já bych neváhala…

• Citovat
  • Upravit
4438
9.10.13 09:39

@pajinaa já teda děti nemám, ale přijde mi to naprosto v pohodě. V mém okolí mají často ve 38 letech první dítě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
9.10.13 09:42
@pajinaa píše:
@omites To je to..rozpoznat co po mně chce intuice a co logika :) Většina lidí v mém okolí mne v tom podporuje, ale to je myslím spíš tím, že je asi divnější mít jen jedno dítě než to druhé později:)

Tak si představ, že už jiné dítě nemáš, chodíš do práce, žijete dál s jedním… Jaké to je, chceš to tak, je to tak správně?
A pak si představ, jak jsi těhotná, jak to miminko máš, jezdíš s kočárkem, vodíš ho pak do školky. Jaký pocit vyvolává tohle?
Porovnej ty emoce, které to v tobě vyvolalo. Která z těch variant v tobě vyvolává klid a která obavy?

Nenech se do ničeho vmanipulovat okolím. Oni tvůj život žít nebudou. Evidentně ani jedna varianta neznamená nějakou finanční újmu rodině, tak nech promluvit své srdce. Určitě někde podvědomě sama víš, která možnost je správná :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2812
9.10.13 09:43

Určitě do toho běž za každou cenu, jednou bys mohla litovat. V práci mám plno kolegyň co zůstali jen u jednoho dítěte a všichni říkají, že kdyby to šlo vrátit zpátky, tak mají min. 2 děti, prostě všichni litují. Tvé dceři bude určitě jednou vadit, že je sama, že nemá sourozence. Věk bych neřešila, vždyť jsi ještě mladá. Když máte vše jinak v pohodě, tak bych fakt do toho šla. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí