Druhé dítě - zvládneme?

Anonymní
6.3.23 18:06

Druhé dítě - zvládneme?

Ahoj,
jsem teď na rodičovské dovolené a malému je přes rok a pomalu začínáme přemýšlet nad sourozencem.
Vždycky jsem chtěla děti dvě, ale mám teď trochu strach, co bude, vzhledem k tomu, co se vše děje a jestli to finančně zvládneme.
Bydlíme ve svém, hypotéku nemáme, ale i tak se nám měsíční výdaje za bydleni, vzhledem k aktuálním cenám, vyšplhají cca tak, že mi z rodičáku skoro nic nezbyde. Měsíčně jsme aktuálně schopni ušetřit tak 6 tisíc, takže nějakou rezervu máme. Dost už ale přemýšlíme nad tím, co koupit a co ne. Ne, že bychom si nemohli dovolit koupit si něco pro radost, ale krotíme to. Člověk teď navíc prostě neví, co bude a jak se situace s inflací bude dál vyvíjet. Navíc jsme teď měli poměrně velké výdaje kvůli poruše auta a já si říkám, co všechno se zase může pokazit.
Je mi 32 a z představy, že by malý byl sám, je mi smutno, asi bych si nepřipadala úplná. Na druhou stranu mám obavy, jestli druhé dítě finančně zvládneme. Šly byste do druhého dítěte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
6.3.23 18:08

Nevím, mam teď 4. :mrgreen: hele, pokud jste schopni ušetřit, máte vlastní bydlení, tak to přeci není takový průšvih :think: ale musíš to hlavně vědět ty sama. Zda fakt chceš :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14677
6.3.23 18:09
@Anonymní píše:
Ahoj,
jsem teď na rodičovské dovolené a malému je přes rok a pomalu začínáme přemýšlet nad sourozencem.
Vždycky jsem chtěla děti dvě, ale mám teď trochu strach, co bude, vzhledem k tomu, co se vše děje a jestli to finančně zvládneme.
Bydlíme ve svém, hypotéku nemáme, ale i tak se nám měsíční výdaje za bydleni, vzhledem k aktuálním cenám, vyšplhají cca tak, že mi z rodičáku skoro nic nezbyde. Měsíčně jsme aktuálně schopni ušetřit tak 6 tisíc, takže nějakou rezervu máme. Dost už ale přemýšlíme nad tím, co koupit a co ne. Ne, že bychom si nemohli dovolit koupit si něco pro radost, ale krotíme to. Člověk teď navíc prostě neví, co bude a jak se situace s inflací bude dál vyvíjet. Navíc jsme teď měli poměrně velké výdaje kvůli poruše auta a já si říkám, co všechno se zase může pokazit.
Je mi 32 a z představy, že by malý byl sám, je mi smutno, asi bych si nepřipadala úplná. Na druhou stranu mám obavy, jestli druhé dítě finančně zvládneme. Šly byste do druhého dítěte?

No a vy jedete půl napůl, nebo on poplatky, ty jídlo? Jak je možné, ze ti z rodičáku nic nezbyde a přitom 6000 ušetříte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7509
6.3.23 18:13

Netušíme vaše příjmy, výdaje…kolik máte našetřeno. Ale jak máte své bydlení už to je prostě strašně velké plus.. a já bych do druhého šla ve vašem případě. To druhé dítko tě nebude teď stát tolik jako teď to jedno…věci si necháš po dítěti. A dráhnou děti pak školkou, školou a to zase už budeš mít nějaký příjem

Příspěvek upraven 06.03.23 v 18:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
6.3.23 18:14

Bez toho, aby tu rozepsala příjmy a výdaje, tu těžko něco řekneme.
Další důležitá informace je, jak to budeš mít po rodičáku a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7509
6.3.23 18:16
@Mariane.B píše:
Bez toho, aby tu rozepsala příjmy a výdaje, tu těžko něco řekneme.
Další důležitá informace je, jak to budeš mít po rodičáku a podobně.

Přesně tak… napiš vaše příjmy… a výdaje. A kolik máte bokem.. pokud bys řekla 50-70-80tis…bála bych se osobně.. pokud máte bokem 250-300 tis šla bych do toho hned…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
6.3.23 18:17

Jestli v době, kdy máš rodicak ušetříte 6 tis.,tak bych do druhého určitě šla. Děti stojí hodně, když jsou větší, ale to už budeš chodit do práce. Vlastní bydlení bez hypotéky je výhra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.23 18:17

@Semtex já platím bydlení, manžel zbytek, takže jakoby, co ušetříme, tak je z jeho platu, což je jedno, dáváme to na účet, který je společný. Spíš jsem tím jen chtěla říct, že při aktuálních cenách energií, náklady na bydlení sežerou celý rodičák i přesto, že bydlime ve svém, v bytě.

• Citovat
  • Upravit
3811
6.3.23 18:23

Šla bych. Jednou budeš litovat, žes to neudělala. Dvě děti se zvládnout i v dnešní době dají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56245
6.3.23 18:29

Nečekej. Litovala bys.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14677
6.3.23 18:30
@Anonymní píše:
@Semtex já platím bydlení, manžel zbytek, takže jakoby, co ušetříme, tak je z jeho platu, což je jedno, dáváme to na účet, který je společný. Spíš jsem tím jen chtěla říct, že při aktuálních cenách energií, náklady na bydlení sežerou celý rodičák i přesto, že bydlime ve svém, v bytě.

Jo takhle :lol: ale tak se dvěma detma zase nejsou o tolik větší výdaje, na bydleni to vyjde nastejno plus minus, no a zase třeba na vstupu budete mít druhé dite “zdarma”, když si necháš vybavicku po prvním (já vím, člověk stejně něco kupovat bude :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ). Ale i tak. No a když jste ve vlastním, to je super, ne kazda rodina to má ;) ja bych do toho šla :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9092
6.3.23 18:43

V situaci kdy máte vlastní bydlení bez hypotéky a ještě ušetříte, bych se nebála ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
6.3.23 18:53

Dvě děti vyjdou strašně draho. Obzvlášť pokud budou blízko sebe- výbava do školy, kroužky, tábory, lyže… pokud už teď máš obavy, tak je fakt lepší druhé nemít. Bude to jedině horší. To fakt někdo raději bude žít v bídě, aby měl za každou cenu další dítě?

• Citovat
  • Upravit
7509
6.3.23 18:59
@Tosidelassrandu píše:
Dvě děti vyjdou strašně draho. Obzvlášť pokud budou blízko sebe- výbava do školy, kroužky, tábory, lyže… pokud už teď máš obavy, tak je fakt lepší druhé nemít. Bude to jedině horší. To fakt někdo raději bude žít v bídě, aby měl za každou cenu další dítě?

a tobě příjde bída šetřit z jednoho platu a rodičáku 6tis? tak u druhého budou šetřit 3-4tis a? Pak půjde do práce a bude mít o 15-25-35tis větší příjem než má rodičák kdy ty děti budou stát více… a ne všechny děti musí chodit na tenis a další tři kroužky, jezdit v zimě na lyže… i jinak to může být šťastná rodina a šťastné děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
825
6.3.23 19:08

Sla bych do toho. Mate vlastni bydlení, zvladate šetřit a navíc výdaje na druhé už nebudou nijak extra veliké, spoustu ti toho zůstane :palec: nevidím žádný problém, a myslím ze strach o budoucnost a finance maj v téhle době téměř všichni, i bezdětní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí