Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevím, mam teď 4.
hele, pokud jste schopni ušetřit, máte vlastní bydlení, tak to přeci není takový průšvih
ale musíš to hlavně vědět ty sama. Zda fakt chceš ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
jsem teď na rodičovské dovolené a malému je přes rok a pomalu začínáme přemýšlet nad sourozencem.
Vždycky jsem chtěla děti dvě, ale mám teď trochu strach, co bude, vzhledem k tomu, co se vše děje a jestli to finančně zvládneme.
Bydlíme ve svém, hypotéku nemáme, ale i tak se nám měsíční výdaje za bydleni, vzhledem k aktuálním cenám, vyšplhají cca tak, že mi z rodičáku skoro nic nezbyde. Měsíčně jsme aktuálně schopni ušetřit tak 6 tisíc, takže nějakou rezervu máme. Dost už ale přemýšlíme nad tím, co koupit a co ne. Ne, že bychom si nemohli dovolit koupit si něco pro radost, ale krotíme to. Člověk teď navíc prostě neví, co bude a jak se situace s inflací bude dál vyvíjet. Navíc jsme teď měli poměrně velké výdaje kvůli poruše auta a já si říkám, co všechno se zase může pokazit.
Je mi 32 a z představy, že by malý byl sám, je mi smutno, asi bych si nepřipadala úplná. Na druhou stranu mám obavy, jestli druhé dítě finančně zvládneme. Šly byste do druhého dítěte?
No a vy jedete půl napůl, nebo on poplatky, ty jídlo? Jak je možné, ze ti z rodičáku nic nezbyde a přitom 6000 ušetříte?
Netušíme vaše příjmy, výdaje…kolik máte našetřeno. Ale jak máte své bydlení už to je prostě strašně velké plus.. a já bych do druhého šla ve vašem případě. To druhé dítko tě nebude teď stát tolik jako teď to jedno…věci si necháš po dítěti. A dráhnou děti pak školkou, školou a to zase už budeš mít nějaký příjem
Příspěvek upraven 06.03.23 v 18:15
Bez toho, aby tu rozepsala příjmy a výdaje, tu těžko něco řekneme.
Další důležitá informace je, jak to budeš mít po rodičáku a podobně.
@Mariane.B píše:
Bez toho, aby tu rozepsala příjmy a výdaje, tu těžko něco řekneme.
Další důležitá informace je, jak to budeš mít po rodičáku a podobně.
Přesně tak… napiš vaše příjmy… a výdaje. A kolik máte bokem.. pokud bys řekla 50-70-80tis…bála bych se osobně.. pokud máte bokem 250-300 tis šla bych do toho hned…
Jestli v době, kdy máš rodicak ušetříte 6 tis.,tak bych do druhého určitě šla. Děti stojí hodně, když jsou větší, ale to už budeš chodit do práce. Vlastní bydlení bez hypotéky je výhra.
@Semtex já platím bydlení, manžel zbytek, takže jakoby, co ušetříme, tak je z jeho platu, což je jedno, dáváme to na účet, který je společný. Spíš jsem tím jen chtěla říct, že při aktuálních cenách energií, náklady na bydlení sežerou celý rodičák i přesto, že bydlime ve svém, v bytě.
Šla bych. Jednou budeš litovat, žes to neudělala. Dvě děti se zvládnout i v dnešní době dají.
@Anonymní píše:
@Semtex já platím bydlení, manžel zbytek, takže jakoby, co ušetříme, tak je z jeho platu, což je jedno, dáváme to na účet, který je společný. Spíš jsem tím jen chtěla říct, že při aktuálních cenách energií, náklady na bydlení sežerou celý rodičák i přesto, že bydlime ve svém, v bytě.
Jo takhle
ale tak se dvěma detma zase nejsou o tolik větší výdaje, na bydleni to vyjde nastejno plus minus, no a zase třeba na vstupu budete mít druhé dite “zdarma”, když si necháš vybavicku po prvním (já vím, člověk stejně něco kupovat bude
). Ale i tak. No a když jste ve vlastním, to je super, ne kazda rodina to má
ja bych do toho šla ![]()
V situaci kdy máte vlastní bydlení bez hypotéky a ještě ušetříte, bych se nebála ![]()
Dvě děti vyjdou strašně draho. Obzvlášť pokud budou blízko sebe- výbava do školy, kroužky, tábory, lyže… pokud už teď máš obavy, tak je fakt lepší druhé nemít. Bude to jedině horší. To fakt někdo raději bude žít v bídě, aby měl za každou cenu další dítě?
@Tosidelassrandu píše:
Dvě děti vyjdou strašně draho. Obzvlášť pokud budou blízko sebe- výbava do školy, kroužky, tábory, lyže… pokud už teď máš obavy, tak je fakt lepší druhé nemít. Bude to jedině horší. To fakt někdo raději bude žít v bídě, aby měl za každou cenu další dítě?
a tobě příjde bída šetřit z jednoho platu a rodičáku 6tis? tak u druhého budou šetřit 3-4tis a? Pak půjde do práce a bude mít o 15-25-35tis větší příjem než má rodičák kdy ty děti budou stát více… a ne všechny děti musí chodit na tenis a další tři kroužky, jezdit v zimě na lyže… i jinak to může být šťastná rodina a šťastné děti
Sla bych do toho. Mate vlastni bydlení, zvladate šetřit a navíc výdaje na druhé už nebudou nijak extra veliké, spoustu ti toho zůstane
nevidím žádný problém, a myslím ze strach o budoucnost a finance maj v téhle době téměř všichni, i bezdětní…
Ahoj,
jsem teď na rodičovské dovolené a malému je přes rok a pomalu začínáme přemýšlet nad sourozencem.
Vždycky jsem chtěla děti dvě, ale mám teď trochu strach, co bude, vzhledem k tomu, co se vše děje a jestli to finančně zvládneme.
Bydlíme ve svém, hypotéku nemáme, ale i tak se nám měsíční výdaje za bydleni, vzhledem k aktuálním cenám, vyšplhají cca tak, že mi z rodičáku skoro nic nezbyde. Měsíčně jsme aktuálně schopni ušetřit tak 6 tisíc, takže nějakou rezervu máme. Dost už ale přemýšlíme nad tím, co koupit a co ne. Ne, že bychom si nemohli dovolit koupit si něco pro radost, ale krotíme to. Člověk teď navíc prostě neví, co bude a jak se situace s inflací bude dál vyvíjet. Navíc jsme teď měli poměrně velké výdaje kvůli poruše auta a já si říkám, co všechno se zase může pokazit.
Je mi 32 a z představy, že by malý byl sám, je mi smutno, asi bych si nepřipadala úplná. Na druhou stranu mám obavy, jestli druhé dítě finančně zvládneme. Šly byste do druhého dítěte?