Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Možné to je, ale řešilo by se to soudně, se souhlasem tvých rodičů.
@Černá Madonna píše: Více
Není to možné, druhé příjmení můžeš získat pouze sňatkem, můžeš si ho pouze na její změnit.
Ano, změna příjmení na příjmení osoby, která není rodinný příslušník, je možná, ale vyžaduje to podání žádosti na matrice. V žádosti musíte uvést důvody pro změnu příjmení a počítat s tím, že se bude posuzovat, zda je změna oprávněná. Pokud jde o přidání druhého příjmení, také je to možné, ale opět s žádostí na matrice. Doporučuji se obrátit na místní matriku pro konkrétní postup a požadavky.
Druhé příjmení pouze snatkem. Ale můžeš si svoje nechat změnit na její.
Známá si měnila příjmení- jako důvod uvedla, že její je hanlivé
a vyšlo to. Myslím že něco ale musela zaplatit.
Můžeš si vzít její příjmení, dvě mít nemůžeš, to jde jen v případě svatby. Ale mě to přijde blbost dělat teda. Počkej, třeba se vdáš a vyřeší se to takto ![]()
@Cytosin333 píše: Více
Jestli bylo opravdu hanlivé, tak je změna zdarma.
Také jsem řešila podobnou situaci, matrikářka řekla, že špatné vztahy s rodinou nejsou důvod pro změnu příjmení a nepochodila jsem. Ono asi i záleží na konkrétní úřednici.
Ano, něco platila. Myslím do 5 tisíc. Jen je to cca 5 let zpátky.
@el905 píše: Více
Lze to - pokud někdo adoptuje zletilou osobu, může si ta osoba nechat původní i nové jméno.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
Už od narození nemám s rodiči úplně nejlepší vztah a nejsme si blízcí, hodně často jsem poslouchala, že mě chtěli dát k adopci, že mě nechtěli.
6 let zpátky jsem ale jednu ženu začala brát jako svoji matku a v mém životě je opravdu moc důležitá. V podstatě ona mi nahradila roli rodičů a ukázala mi vše, co by rodiče měli dělat, vychovala mě jako vlastní.
Nějaký ten měsíc přemýšlím nad tím, že bych chtěla její příjmení. Když jsem projížděla internet, nenarazila jsem na něco, co by mi odpovědělo na otázku tak, abych to úplně pochopila.
Tak to zkouším tady…
Nevíte jestli je to možné? Mít druhé příjmení po někom, kdo není rodinný příslušník a jak by se to popřípadě řešilo?
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.