Tchyně a její nálady

Anonymní
8.8.24 19:52

Tchyně a její nálady

Ahoj, jen tak pro „pobavení“ máte to stejně nebo podobně? Když jsem tchyni poznala, zdála se jako fajn ženská, chovala se velmi přátelsky, akorát chlap a švára mě varovali, že sama uvidím. No nijak jsem to nehrotila, ale postupem času jsem musela uznat, že měli v lecčems pravdu - začalo to nenápadně trochou vlezlosti, poučováním, skákáním do řeči, ignorací no a před svatbou to vygradovalo, když jsme si s mužem chtěli nechat ušít věci u švadleny u nás, jakoby nás neslyšela a že všechno necháme ušít u její známé (jojo dojiždět 150km tam a zpět), později samozřejmě pletení se do péče o miminko a výchovy, schazování nás jako rodičů, zkrátka furt něco. My to spíš vypouštíme…ale tedy nyní začaly slovní útoky z tchyniny strany (neřekne narovinu samozřejmě Ty jsi krá. va, ale najde si jiná slůvka, mě by teda ani nenapadlo ji nebo tchána nebo kohokoli urážet)…tak jsem se bránila asertivním způsobem (nebudu specifikovat, jestli zde chodí, urcitě by se poznala). Bohužel je u ní takový způsob jednání asi normální, v jednu chvíli se k vám chová jako nejlepší kámoška a pak se vás snaží ztrapnit (to také jednou provedla zrovna, když jsme měli u nás sousedskou navštěvu, hodila jsem ignor mode a jediný, kdo se nuceně svému „vtipu“ zasmál, byla ona, ostatní nechápali), jen by mě zajímalo, proč se tak někteří lidé chovají (nemusí to být jen tchyně, vím, že jiná příbuzná ma takového tchána)…dokonce si i pamatuji situaci, kdy se s tchánem strašně chlubili opileckými historkami, kde se kdo kdy ožral, já chtěla změnit téma, ale tchyně ze mě strašně chtěla nějakou historku vydolovat, no neřekla jsem nic, bylo mi jasné, že by to v budoucnu zneužila proti mě.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5098
8.8.24 20:25

Občas se mi stalo, že se mnou někdo vycházel hezky, a pak mě měl tendenci ve větší skupině shazovat. A to je pro mě okamžitě konečná. Protože je mi pak jasné, jak to je doopravdy a že tam skutečné kamarádství nebo vztah není. Že tomu člověku na mě něco vadí.

Příklad u maminky, se kterou jsme se seznámila na kroužku. Bavily jsme se hezky, ona tedy je z chudších poměrů, nemá vzdělání, ale hodná ženská. Vše bylo fajn do doby, kdy mě dotáhla na sraz s její další kamarádkou a v určitém okamžiku začaly obě dělat takové zvláštní vtípky, něco jako „hm to ses odvázala s proseccem, taková intoška slušňačka“. V tu chvíli jsem si uvědomila, že mě mezi sebe vlastně neberou a hotovo. Dál jsem se v tom vztahu neangažovala.

Takže tchýni neřeš, kámošky asi nebudete. Rady pouštěj jedním uchem tam, druhým sem, doma se tomu zasmějte a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.24 21:44

@Zmatka no právě, dřív jsem to ignorovala, ale zdá se mi (a tedy i okolí), že se to stupňuje (a zachází do špatných mezí - viz neřekla rovnou Kráva, ale něco obdobného, fakt jsem to nečekala, ale nenechala jsem si kadit na hlavu, tak jsem jí ve slušnosti odpálkovala) víte jak, nepotřebuju, aby třeba pak děti něco pochytily a řekly, mami ty jsi ale blbá kráva nebo cokoli jiného (takto se u nás doma nemluví a „vtipné“ bylo, když jednou dcera donesla ze školky jisté slovní spojení a povídala „To ale řekla Martinka Adámkovi“…no jo, Martinka má asi krapet rodiče od rány a ti se se slovníkem nemazlí, ale takto se u nás nemluví, ju…)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.24 22:14

Ahoj, mám dost podobnou tchýni… Kdo nezažil nepochopí… Nikdy jí nebudu dost dobrá i kdybych se na hlavu stavěla… Snažila jsem se ji přesvědčit, že nejsem tak špatná jak si myslí, ale takového člověka nikdy nepřesvědčíš, zjistila jsem, že to ze mě akorát vysávalo energii a přestala jsem se mít ráda. Často do mě rýpe. Přítelovi jsem několikrát říkala, ze tohle by jen tak nějaká baba nevydrzela mít takovou tchyni. Teď momentálně zasáhla ale karma, která jí udělala čáru přes rozpočet s tímto jejím chováním… Věřím v karmu…
PS(tímto není myšlena ta karma, ale jen celkem čerstvá událost): Její vlastní dceři teď zničila vztah, protože oni měli ve vztahu nějaké problémy a ona se jim do toho vložila a příteli dcery strašně nadala a takové věci člověk už nikdy nesmaže. A vše vždy musí být podle ní, to by nikdo nevydržel.

• Citovat
  • Upravit
21405
8.8.24 23:27

Pokud nekdo vyzvida tva slaba mista, aby te nasledne verejne zesmesnil a „blyskl se“ ve spolecnosti, tak je to manipulátor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
9.8.24 03:40

Tohle chování je bohužel u některých lidí běžné, často pramení z jejich vlastních nejistot nebo potřebou mít nad věcmi kontrolu. Někdy může pomoci nastavit jasné hranice a komunikovat otevřeně, ale pokud se chová toxicky, nejlepší je se od takových situací co nejvíc distancovat a nebrat si její chování osobně. Drž se svého a nenech se vtáhnout do jejích her.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.24 14:53
@Anonymní píše: Více

Tak to je síla, dost podobné je to i u nich, tedy podařilo se jí nalomit vztah mezi jejím mužem (mým tchánem) a jeho sestrou

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.24 14:59

@PaníBovaryová jsem fskt ráda, že jsem se tehdy do té „diskuze“ nezapojila…vtipné bylo taky, že říkala, že teď (když se bavili o těch opileckých situacích) tady otevírají duši a já nic, že toho určitě někdy využiju, tojo teda, asi tak 1.uchem tam a 2.ven

@Kralovnal na tom něco je, ono zo souvisí nejspíš i se zdravím, kterého ubývá. S tím stýkáním to je pravda, naštěstí teď už nejsou přespávací celovíkendové návštěvy, někdy prodloužené, tak naše nervy budou ušetřeny.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.24 19:40

Podobné ano. Nebyla to tchyně, ale jeho babička. Před okolím samý úsměv, pěla samé chvály, ale když nebyl nikdo poblíž tak mi vyčítala, kde co, to nesmím a musím dělat toto atd. (vše podle ní, jinak je to špatně) Furt sem hledala chybu u sebe a trvalo mi než sem pochopila, že v její rodině nejsem vítaná. Pak sem se snažila konverzaci s jeho babi vyhýbat, co to jenom šlo. Časem na ní došlo, kdy jednoho dne se neudržela a „veřejně“ mi nadala, že jsme rodina, která si přeci má věřit a já jsem nevděčná, protože sme ji neposkytly klíče od bytu, když jedeme na víkend pryč. Co kdyby začalo hořet nebo byla potopa. Bydleli jsme ve stejný bytovce, děti sme neměli.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.24 22:36
@Anonymní píše: Více

No to je krása, klíče, kdyby začalo hořet nebo byla potopa :potlesk: to nevymyslíš. A řekla jsi ostatním, jak se k tobě ta babička chová v jejich nepřítomnosti?
U nás taky tchyně chtěla a to nebydlela ani ve stejném době natož městě, ale asi 150km daleko. Že prý jim MUSÍME dát klíče od bytu, když se nám narodilo dítě. Muž ji slušně poslal kamsi. Ale třeba ten tchán mé příbuzné bydlí 200km od nich, má klíče od jejich bytu (protože jim půjčil základ pro hypo) a normálně jim udělal přepadovku :pocitac: ona měla ještě k tomu klíče v zámku, tak samozřejmě nešlo odemknout z druhé strany a ten tchán se strašně durdil, proč má klíč v zámku!!! No to by mě omylo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.24 10:31

Věděl to jen tehdy partner, on byl salamista, tak se do toho nepletl. Klíče byly vlastně jen do hra. Často probíhalo „přepadení.“ Jeho babi totiž hodně často zvonila a nosila jídlo. Ale pouze jednu porci oběda! Aby její vnuk měl co jíst. Následoval talířek s obloženým chlebem na večer, který jim zbyl, protože starší lidé toho nesní mnoho. Nebo pekla buchtu tak přinesla dva kousky na talířku. Já vystudovaná kuchařka.. O to víc to bylo to na hlavu. Chodil pak otvírat chlap. Nebo neotevřel nikdo. Asi to byl popud na tu scénu kvůli klíčů. A to v jednu chvíli mě napadlo jí ty klíče dát a schválně koupit domů nevhodné věci. Hambaty časopis dát na stůl, na zem tanga atd. Ale to bych zase klesla já. :cert:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová