Druhé těhotenství a nástup do práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Druhé těhotenství/nástup do práce
Ahoj holky,
předem se omlouvám za dlouhý dotaz, ale nějak to nešlo jinak ![]()
Synovi je 1,5 roku a já jsem s ním momentálně na mateřské dovolené – tříletá varianta. S manželem bychom si rádi pořídili druhé dítě a to tak, abych otěhotněla ještě před návratem do práce. V práci mám smlouvu na dobu neurčitou. Vím, že gynekolog by mi napsal s největší pravděpodobností neschopenku (práce se týká ježdění po celé republice, občas do zahraničí), popř. by mi ji napsal na moji žádost.
1/ U druhého miminka bych si opět zvolila tříletou variantu – 2 roky bych byla doma já a ten poslední rok manžel, je toto možné? Musí zaměstnavatel podle zákona „držet“ práci i mému manželovi?
2/ Musí zaměstnavatel dle zákona „držet“ práci mně, pokud vlastně vůbec po skončení 3-leté varianty s prvním dítkem nenastoupím do práce, budu těhotná (popř. již porodím před nástupem do práce) a chtěla bych být doma s druhým dítětem 2 roky? (třetí rok manžel)
3/ Jak je to s penězi:
- Předpokládám, že bych stále pobírala rodičovský příspěvek 7.600,– Kč i při druhém dítku, myslím to správně? Pokud bych po dvou letech u druhého miminka nastoupila do práce, tuto částku by pobíral manžel. Je to tak?
b) Řádná dovolená u zaměstnavatele týkající se 2. dítěte(měli jsme nárok na 25 dní/rok) – proplatí ji zaměstnavatel?
c) PPM vypočítaná na základě platu – pobírá se ještě i u druhého dítka nebo se rovnou u situace uvedené výše pobírá rodičovský příspěvek?
d) Pokud bych měla při druhém těhotenství neschopenku, kolik vlastně budu brát a jak dlouho?
Moc děkuji za odpověď a doufám, že jsem to napsala srozumitelně
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj. Já poradím jen s jednou otázkou - při druhém dítěti už bys nepobírala automaticky 7600 Kč jako teď (předpokládám, že máš ještě starou variantu volby rodičáku). Výši rodičáku bys měla podle zvolené délky RD, v současné době je to 220 tis Kč děleno počtem měsíců, které bys tento příspěvek chtěla pobírat. Tohle se ale za pár let zas může změnit, takže tohle ti dopředu nikdo neřekne.
Pokud nastoupíš na novou MD ještě před skončením současné RD, tak budeš mít nárok na PPM a bude se počítat ze stejných hodnot jako to bylo při prvním dítěti.
Přeju, ať vám to všechno vyjde, jak si naplánujete
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud stihneš porod do konce rodičovské dovolené, tak nemocenská nebude. Nastoupíš 4 týdny před porodem na mateřskou a pak zase na rodičák jako při prvním dítěti. Myslím, že na 3 roky to bude něco kolem 7100kč( celková částka 220 000kč). Nárok na dovolenou budeš mít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@malinkaNy S tou dovolenou - já jsem nastupovala z RD (ukončila jsem jí předčasně) na novou MD, a znovu na rodičák, a přes skončením MD jsem požádala zaměstnavatele o dovolenou. První den na nové RD je zároveň první den dovolené, běží to současně. Takže by ti to mělo taky takto vyjít. A proplatí tí těch 25 dnů které dávají (mě dokonce proplatili ještě půl den který mi zůstal nevyčerpaný v roku 2010).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kandake
Takže pokud bych stihla porodit (kéž by, fakt bych moc dalšího prcka chtěla
) do konce rodičovské, opravdu bych pobírala peněžitou pomoc v mateřství? No to by byla nádhera ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@danali
Jéé, tak to jsou samé výhody
, tak ještě otěhotnět
A nevíte jak je to s tím místem, musí ho zaměstnavatel držet, když mám smlouvu na dobu neurčitou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A pokud by jsi to nestihla, tak nemocenská a potom teprve mateřská, ale nevím jak se to potom počítá. Nevím to přešně, ale jedná známá nastoupila na jeden den do práce a pak hned na nemocenskou.
Příspěvek upraven 05.12.12 v 13:38
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@malinkaNy Jo, určitě ti musí držet místo. Jinak bys měla dostat odstupné (já to tak měla po prvním rodičáku). Nevím, jak je to s manželem na ten třetí rok, ale první tři roky ti místo držet musí. Nemusí to být teda úplně stejné místo (to drží tuším jen půl roku), ale musí to tomu odpovídat.
A stačí, když budeš mít termín porodu do 8 týdnů po skončení rodičáku, protože na novou MD můžeš nastoupit 8 týdnů před termínem
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@malinkaNy Místo ti musí držet tři roky, ale návrat dřív ti umožnit nemusí, to záleží asi na domluvě. S manželem nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hkac
To je právě to, že první tři roky u prvního dítěte držet místo musí, ale pak, u druhého prcka?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit