Druhé těhu na MD...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Zet
857
12.10.05 12:50

Ahoj holky,
jen jedno upřesnění na rodičovský příspěvek máte nárok do 4 let věku dítěte, takže tam Vás ty 3 roky netlačí. Zaměstnavatel Vám má povinnost držet stejné místo do 1 roku dítěte a odpovídající do 3 let věku dítěte, pak je to na dohodě. Pokud Vám zaměstnavatel povolí být déle zaměstnané a být na rodičovské, než nastoupíte opět na mateřskou není to problém. Pokud by Vám to nedovolil, tak doporučuji, tam na pár dní zajít, a pak jít na rizikové těhu - budou Vám proplácet nemocenskou a pak přejdete plynule na mateřskou. Vlastně budete mít i více peněz z nemocenské než z rodičovské.

Krásný den všem Zet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1076
12.10.05 13:31

A kolik je nemocenská, když jdeš třeba hned na rizikové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zet
857
12.10.05 14:47

Maximální nemocenská (na rizikové či jinou nemoc) je stejná jako maximální mateřská, tj. 12.989,–- za kalendářní měsíc, kt. má 31 dní a jsi po celý nemocná a nemoc v tomto měsíci nezačala (tj. za kalendářní den max.419,–- a dosáhne se na to od hrubé mzdy cca 22tis/měsíc). První dny nemoci je ovšem nemocenská nižší… :?

Zet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
12.10.05 19:04

Ahojky, já se taky přidám…takže pokud jsem na MD a skončil mi pracovní poměr na dobu určitou, tak případnou druhou mateřskou do termínu tří let budu dostávat opravdu jen těch 3600Kč?
Chápu to tak dobře? Taky jsem byla učitelka…tak se mě to týká, páč s manžou taky uvažujeme o druhém…ale dostávat jen 3600Kč by bylo pro nás finanční katastrofou… :(
Bubu, jak to je? prosím případně na SZ.
Díky Alča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
12.10.05 22:20

Ahojky,
musím dodta ještě další info, aby jste si nemyslely, že jsem totální zabedněnec..........
Takže:
pracovní dobu jsem měla sjednanou na dobu určitou. Smlouva skončila v červnu. Nástup na MD v půlce srpna - porod v září. Od 4. nebo 5. měsíce těhu jsem byla na nemocenské (stihla jsem ještě zaučit paní za mě a pak už jsem byla doma).
Zaměstnavatelem byla MALÁ ORGNIZACE, tím pádem mi nemocenskou i mateřskou vyplácela MSSZ. Rodičovský příspěvek už ÚP. Jsem tudíž (ač to nesu nelibě) vedena, jako nezaměstnaná.
Další dítko se narodí, když bude prvnímu skoro 13 měsíců.

Od paní na MSSZ jsem se dozvěděla, že bych musela minimálně 6 měsíců pracovat, abych si „zasloužila“ další peněžitou pomoc v mateřství. Bohužel to ani teoreticky není možné :? (leda, že bych se vzdala některé z výplat přechozí mateřské… :? :lol: )

Naivně jsem si myslela, že mateřskou dostane žena ke každému dítěti - alespoň nějakou nejnižší částku od státu.............. tak nakonec si asi potvrdím, že zabedněná jsem, ale pokud to někdo dokážete vyvrátit, sbalím (příště už) obě děti a¨vydám se na obcházení úřadů znovu.

Pokud jste někdo účetní nebo pracujete na sociálce...........

Zatím,

Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zet
857
13.10.05 10:07

Bubu a Alenko,
bohužel je to tak, že nárok na mateřskou dovolenou máte pokud jste v momentě nástupu na mateřskou účastna nemoc.pojištění (tj. jste zaměsnány, případně OSVČ a platíte zálohy), popř. jste v ochranné lhůtě (u těhotných 6 měsíců od ukončení zaměstnání-kdy už jste byli těhu) navíc musíte být v posledních dvou letech účastny myslím 280 dní (OSVČ navíc v posledním roce myslím 170 dní). Takže pokud nejste zaměstnány, tutíž nejste účastny, tak máte bohužel smůlu a berete hned rodičák :? (popř. přídavky…) Je jedno jestli jste byli u malé či velké organizace…
Já jsem OSVČ, takže budu muset před druhým mimčem (tedy pokud to dobře dopadne s prvním - doufejme :wink: - jsem 18tt) platit zálohy na sociálku, i když bych jinak nemusela. Protože pak budu mít smůlu a taky budu mít rovnou rodičák.
Ještě je možnost, že by Vás někdo zaměstnal…, nebo jste začali podnikat, ale myslím, že ta investice a to papírování (hlavně u OSVČ) se asi moc nevyplatí…
Dostatek financí a zdravá mimča
 Zet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí