Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teoretický dotaz:
V červnu 2008 mi skončí tříletá rodič.dovolená, v tu dobu bych teoreticky chtěla být cca v 6. měsíci dalšího těhotenství, narození druhého drobečka plánujeme na podzim. Jak se řeší ta doba od konce tříleté MD tedy od června do narození druhého, či spíš do nástupu další MD ? Bude to bráno jakoby ten další rok placené rodičovské dovolené ?
A v případě, že by to nevyšlo
, tak by v červnu dalšího roku končila rodičovská dovolená definitivně, čili bych tuhle přechodnou dobu do podzimu musela být na neschopence nebo bych měla jít do práce?
To je dotazů, co? Ale snad mi někdo poradí, vždyť 2,5 letý rozdíl mezi dětmi mi připadá ideální, takže tím jistě některá maminka taky prošla.
A jak se to dá vůbec zvládnout - 2,5leté dítko a mimi?
Dík
NiKina
Ahoj,
kolegyně to měla podobné. V den, kdy mělo její první dítko 3 roky (a kolegyně mala nastoupit do práce), byla cca 6 týdnů před nástupem na další MD. Domluvila se se svým gynekologem a nastoupila na neschopenku, a z té rovnou na MD se druhým mimčem.
Bere se to, že jsi byla s jedním dítětem doma 3 roky a nové miminko se počítá od začátku. Žádný rok se ti nepřekrývá.
Jestli by sis to nechtěla komplikovat (a jestli ti to nebude chtít zaměstnavatel komplikovat), tak se můžeš na těch pár týdnů domluvit, že čerpáš rodičák do věku 4 let a z něho přejdeš rovnou na MD. Ale pozor - toto jde jen u zaměstnavatele, který není hajzlík. U hajzlíka doporučuji si to pojistit tou neschopenkou. Taky by ses mohla dočkat toho, že tě bude nutit nastoupit do práce, případně že ti přijde domů výpověď za neomluvenou absenci, že jsi nenastoupila den po 3. narozeninách mimíska.
Snad nepíšu nesmysly - svého času jsem dělala mzdovku a teď jsem sama těhotná, tak jsem se o to zajímala.
Ať ti plány vyjdou, Bebet
Ahojky,
já jen zklamaně připísnu maminkám, co do těhu jdou ještě svižněji (budu mít děti po 13m) a´t si vše zjistí pořádně dopředu nebo ať později nej¨sou nepříjemně překvapené -jako já
.
Byla jsem zamestnaná u malé organizace na dobu určitou (školství - co jiného čekat, že)…mateřská mi vycházela něco přes 11tis., z čehož jsme byli s manželem nadšení a čekali jsme ji tak i u druhého mimča. Bohužel při druhém dítěti v tomto případě nedostanu mateřskou žádnou, jen přestoupím na rodičovsý příspěvek pro druhé dítě
. Důvodem mi bylo, že jsem v rozmezí mezi dětmi nepracovala půl roku (ani by to teoreticky nešlo - bohužel).
Takže musíme nějak vyjít takhle a mě mrzí, že jako poctivý plátce DPH a od ukončení studia stále zaměstnaná, jsem na tom hůř, než např. moje sestra, která nikdy nepracovala a brala alespoň „minimální mateřskou“ od státu, která byla v době jejích těhotenství cca 6000,– Kč.
Ach jo, předpisy
.
(potvrdily mi to takhle na různých úřadech - mě se to taky nezdálo)
Bubu
Bubu,
musím ti odporovat.Mám děti po dvou a půl letech a normálně jsem 6 týdnů před druhým porodem nastoupila na mateřskou a pobírám „peněžitou pomoc v mateřství“,která se vypočítává z platu,který jsem měla před první mateřskou.A protože došlo k nějakým valorizacím a zvýhodnění,beru dokonce skoro o 3 tis.víc než před třemi lety.
Ono je důležité,jestli matka před nástupem na MD určitou dobu platila sociální pojištění,což jsi musela platit,jinak bys nedostala ani první mateřskou,jen rodičák,což činí cca 3600 Kč.
NiKino,máme děti po 2 letech a 7 m.,zvládnout se to dá,je to někdy hodně náročné a je fakt,že tříleťáci asi příchod miminka berou nejbolestněji,žárlí,atd.Ale za pár let nám snad děti budou vděčné,že jsme neotáleli a jsou si věkově blízké.
Klidně jděte do toho,kolem mě je hodně maminek,co mají děti do tří let po sobě a zvládají to taky.
Hanka
AHoj Bubu,
já také souhlasím s Hankou.
Bubu - nekončila ti ta prac. smlouva na dobu určitou dříve než jsi měla druhé dítě? Mateřská u druhého je totiž vyplácena pouze pokud jsi stále zaměstnancem.
AHoj Mája
Ahojky Bubu,
zkus se ještě zeptat na Okresní správě sociálního zabezpečení. Myslím, že od nich by jsi něco dostat mohla, zvlášť pokud Ti prac. smlouva skončila teprve nedávno.
Pa Katka
Ahojky, chtěla jsem se zeptat jak se ta mateřská vlastně počítá? Jestli to není tajné, tak jaký jste měli plat, když berete těch 6 tis.? Díky Jahůdka
MAteřská je tuším 69% z hrubé měsíční mzdy, maximálně ovšem něco kolem 13 tisíc. Takže i kdybys vydělávala před tím 50, dostaneš kolem těch 13 tisíc.
JInak by to mělo být tak (co jsem zjištovala u nás na mzdovce - pracuji u obrovské solidní mezinárodní společnosti), tak pokud nastoupíš na mateřskou do 3 let věku dítěte, automaticky máš náro na další mateřskou na 28 týdnů. Dokonce mi naskočila i nějaká dovolená a tu mi proplatí. Děti mám od sebe 20 měsíců. Ještě jsem se musle odhlásit od rodičovského příspěvku a po těch 28 týdnech ho zase budu brát, na mladší dítě (těch cca 3600) - jen jednou samo.
Martina
28 týdnů (matky samloživitelky a dvojčat dýl, nevím přesně) od nástupu na mateřskou.
m
Po 28 týdnech je to 3600 + přídavky na děti pokud na ně máš vzhledem k předcházejícím příjmům nárok.
To platí pro vdané maminky, u svobodných matek je to jiné, ale to já neznám, my jsme se nejprve nemoderně a neekonomicky vzali a až potom si pořídíli miminko.
Markéta a Markétka 12 měsíců
Ahojky,
Bubu, musím s Tebou taky nesouhlasit. Jedinné co by přicházelo v úvahu, že jsi měla pracovní smlouvu na dobu určitou, ale i přesto je to divné. Já jsem se asi před 2 měsíci ptala na mzdovém oddělení ve firmě, kde pracuji a paní mi našla, že v případě ztráty zaměstnání ve 3 letech dítěte, máš ještě 6 měsíců ochrannou lhůtu, kdy máš nárok na „peněžitou pomoc v mateřství“, v případě, že do těch 6 měsíců nastoupíš na další mateřkou dovolenou. To je pro mě dost aktuální, protože druhé dítko do 3 let nestihneme a netuším, jestli mi v práci dovolí zůstat doma s malou ten 4. rok. Pokud jsi pracovala ve školství, zkus se zeptat na odborech, určitě by tam měli mít nějakého právníka, který by poradil.
Jana
A z čeho se počítá peněžitá pomoc v mateřství v případě, že na další MD nastoupím cca v 3,5 letech prvního dítěte ?
NiKi
Nikino,
já jsem přesvědčená, že v případě, že jsi stále zaměstnaná a celou dobu jsi pobírala rodičovský příspěvek a nikde nepracovala, se to počítá z příjmu před první mateřskou dovolenou. Ale jistá si 100% nejsem, taky mě to zajímá. Někdo mi tvrdil, že v tomto případě nemáš na peněžitou pomoc v mateřství nárok (pokud jsi před druhou mateřskou nepracovala) a budeš dostávat pouze rodičovský příspěvek, ale paní na mzdovce mi to vyvracela a byla přesvědčená, že do 4 let věku dítěte (pokud Ti zaměstnavatel umožní zůstat doma a nedostaneš výpověď), se následující peněžitá pomoc v mateřství počítá z příjmů před prvním dětětem.
Jana