Poraďte- přivýdělek při rodičovské dovolené?

948
4.10.05 13:42

poraďte- přívýdělek při rodičovské dovolené?

Ahoj,

nevíte některá, jak to chodí, když bych ráda příležitostně vypomohla v práci u stejného zaměstnavatele, ikdyž jsem u něj vedená jako na rodičovské dovolené?Musím teď po ukončení mateřské a po vybrání dovolené na zotavenou zažádat o RD jen např. do prosince a pak zase od ledna žádat znovu? Nevím, jestli je srozumitelné, o co mi jde :wink:

dík sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
980
4.10.05 14:00

Sany, já to tak mám, po MD jsem si vybrala dovču a plynule nastoupila ma RD. A teď občas vypomáhám ale mám starou smlovu. Tedy vypomáhám v té samé činnosti co předtím. Prý to nemá vliv na příspěvek, prtože si můžeme na RD přivydělávat neomezeně.

Myslím, že poku napíšeš, že chceš mít RD do…tak je zbytečné v lednu dávat novou ýžádost. Ale budu ráda i za jiné názory, nerada bych něco někde promastila :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
4.10.05 14:44

Desty - no mně jde právě o to, že jestliže zažádám o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte, tak ji v podstatě v období výpomoci přeruším, ne? Naše mzdovka je nemocná a ta na zástup nic neví :roll:
Ani jsem se zatím s šéfem nedomluvila, jak to bude se mzdou a tak, já dělala vedoucí obchodu a teď bych šla jen na 4 hodiny, když budou potřebovat ( před Vánoci, za dovolenou a pod.) a nebudu ve své původní „funkci“, jen si stoupnu „za pult“, tak určo nedostanu stejný peníz. Jen jsem zblblá, ajk to teda vlastně nahlásit :roll: :wink: :)

sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
4.10.05 17:26

Ahoj Sanynko,

budu resit podobne, co vim je, ze o rodicovsky prispevek budu zadat na UP v miste bydliste, prazske na mestskych uradech na soc. odboru. V praci jsem si zatim pozadala o RD do 3 let veku ditete, at jsem v klidu. Ten Ti budou vyplacet az do 4 let, kdyz ho budes chtit, jen je to omezeno tema predskolnima zarizenima a samozrejme musi byt o dite postarano. A behem rijna se zkusim s reditelkou domluvit na na castecnem uvazku a taky na trochu jinou praci, nez jsem delala. Kdybych se nahodou dohodla, tak to snad pak nejak doladej ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
4.10.05 19:33

Ahoj Sanynko,

my měli v práci kolegyni a ta se vrátila ve dvou letech své dcery a RP jí běžel dál až do jejich tří let. Je to ted podle nového.
Já jsem taky ukončila zrovna MD a na UP mi řekli, že si hned po ukončení můžu zažádat o RP a zároveň čerpat nevybranou dovolenou. Už se to prý nesleduje.
 GABKA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
460
4.10.05 19:53

Ahoj,
rodičovský příspěvek přerušovat nemusíš a můžeš si k tomu přivydělat kolik chceš, jen nesmíš teď dát děcko víc jak na pět dní v měsíci do školky, od nového roku to bude na dýl než 4h denně. Jen pak jednou do roka musíš pro potvrzení příjmů a pokud máš příjmy větší než tušim 38500,– za rok, tak si tě nemůže manžel napsat do daní. Doufám, že je to srozumitelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
4.10.05 20:20

Dík holky, ale mně nejde o rodičovský příspěvek, to je něco jiného, ten pobírám od státu (teda budu), mně jde o to, jestli si prostě můžu jít vydělat i k stávajícímu zaměstnavateli, když jsem tam nahlášená jako na rodičovské dovolené, to je jako s dovolenou na zotavenou? Taky když si „vybírám“ dovču a musím zpět do práce, je prostě dovolená přerušená. Buď jsem v práci nebo na dovči. No a dostávám se k jádru pudla :wink: , budu muset podstupovat a vypisovat žádosti o přerušení a opětovně nahlašovat RD, při každé výpomoci? Jde to vůbec? Nebo si jen lámu hlavu prkotinama? Já už jsem z toho všelijakého vyřizování popletená, přídavky, porodné, rodičovský příspěvek, rodičovská dovolená........ať prostě něco nezkazím a nakonec na to nedoplatím :roll: :)

sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.05 23:23

Ahoj,
nešlo by to udělat tak, že se zaměstnavatelem sepíseš Dohodu o pracovní činnosti na jinou funkci než máš ve smlouvě (třeba prodavačka) a budeš nastupovat nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele? Tam je omezení, že za dobu trvání Dohody můžeš oddělat v průměru polovinu plného úvazku (tj. při 8 hod. úvazku jen 4 hodiny denně). Jde to dělat tak, že třeba děláš několik dnů celý den a pak jsi několik dnů doma. Měla bys to jako druhý pracovní poměr, v tom prvním bys byla na RD. Zkus se třeba poradit na pracáku, na každém je nějaká chytrá osoba, která by Ti nějak mohla poradit.

Až na něco příjdeš, tak dej prosím vědět, třeba se mi to bude časem taky hodit (i když pilně pracujeme na 2. mimču).

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.10.05 08:27

Ahoj,

myslím, že by pro tebe bylo opravdu vhodné sepsat se zaměstnavatelem dohodu o pracovní činnosti. Jinak si opravdu zbytečně lámeš hlavu, pokud budeš mít o dítě postaráno (třeba babička, paní na hlídání, manžel atd.), můžeš zároveň pracovat i čerpat RD - nový zákon je v tomto dost benevolentní. Podmínkou je, že máš postaráno o dítě, ale osobní péče se nevyžaduje - peníze z RD tedy můžeš použít i na zaplacení hlídání. Není tedy nutné, aby jsi přerušovala pokaždé RD, ta ti pořád poběží.

bondulka (sociální pracovnice)

• Citovat
  • Upravit
45
5.10.05 08:37

Ahojky, před časem jsem řešila to samé.
Z mé původní práce, kde jsem byla zaměstnaná před MD, mi volali, zda bych nemohla nastoupit o něco dřív.Vzhledem k finanční situaci a výši splátek na bydlení jsme po dlouhodobém rozhodování, přemýšlení a hledání jiných možných řešení dobrali k tomu, že nastoupím. Malému byl 1,5 roku, rvalo mi srdce, že musím do práce, ale prostě nebyla moc jiná možnost. Mám výhodu v tom, že moje mamka byla ochotná (sama se nabídla) malého hlídat a dokonce bydlet přes týden u nás (naši bydlí cca 50km daleko, není to moc na denodenní dojíždění),takže hlídá u nás - já jsem nechtěla,aby Péťa byl přes týden u našich.
Do práce jsem nastoupila na plný úvazek.Samozřejmě - u nás nikdo o tom moc nevěděl, všechno jsem si musela zjišťovat sama přes různé úřady a sociálky,abych něco nezanedbala a zůstal mi rodič.příspevek. Takže- v práci jsem napsala jen krátkou větu o tom, že nastupuji od… Chtěli po mně,ať napíšu, že přerušuji rodič.dovolenou,ale to jsem nenapsala, dokonce na sociálce mi řekli, že jim do toho nic není, takže jsem to napsala jen že nastupuji do zaměstnání a stále pobírám rodič.příspěvek (to je kvůli tomu, kdo má za mě platit sociální a zdravotní pojištění).Nic víc. Na sociálce mi řekli, že jim je to jedno, že příspěvek mi zůstane do 4 (aspoň myslím, že do 4 let, nebo do 3?no to je jedno) let věku dítěte a je jedno,kolik si vydělám, nemusím jim to nikde hlásit ani tak.Podmínkou je tedy jen to,aby dítě nenavštěvovalo školu víc jak 5dní v měsíci, že jinak je všechno jedno. Tak nevím, doufám, že je to dobře a neudělala jsem nikde chybu. Oni totiž v práci jsou absolutně mimo v těchto věcech, měla jsem i problémy,když jsem otěhotněla, nikdo nevěděl,jak postupovat.Děs.Všechno jsem si musela zjišťovat sama a přitom to měla být jejich záležitost! Uvidíme, jsem v práci měsíc, čekám, zda mi ze socky příjde příspěvek.Když ne, začnu zuřit :twisted:
Tak Ti přeji,abys měla bezproblémový nástup do práce a nedělala si výčitky (jako já…).
Snažím se to malému maximálně vynahradit, ale stejně, kdybych nemusela, nejdu…
Tak ať se daří!Maxik+Péťa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
5.10.05 09:02

Ahoj holky,
nevim jestli nebudu trosku mimo, zatim nemam moc zkusenosti, teprve se na materskou chystam. Ale podle meho mozna zalezi i na zamestnavateli. Napr. 1.lekarska fakulta UK, kde delam, nepovoluje jednomu cloveku uvazek vic nez 1.0, takze nektere kolegyne kdyz nastoupily na jeden den v tydnu, tak jim myslim rozepsali smlouvu - treba na 0.8 uvazku byly na materske a na 0.2 uvazku delaly. Ale pokud bude zamestnavatel tolerovat, ze mas vic nez 1.0 uvazek, tak asi staci sepsat dalsi smlouvu nebo dohodu a neni problem.
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
5.10.05 10:18

Všem dík,

Maxik - to je přesně, jako u nás, nikdo pořádně neví, co a jak, což sice nechápu, ale budiž :roll: S naší mzdovkou se vždy dalo domluvit, ale je bohužel dlouhodobě nemocná :cry: Navíc nevím jak příští jaro vyplnit daňové přiznání, protože si je vyplňujem sami, kvůli úvěru na bydlení, naše účetní to nedělá, ale na tom teď nebudu koumat :wink: Já tedy na plný úvazek nechci, Vikuš je ještě malinká, ale ten jeden měsíc v prosinci + pár týdnů během roku, by bodlo, co si budem nalhávat, prachy jsou prostě potřeba :) Hlídat bude máma, takže do rozporu se zákovem se nedostanu :wink: :)
Až zjistím, jak to teda funguje, písnu, ať víte :wink: :wink: :wink:

pa sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
14.10.05 12:32

Čaues holky,

slíbila jsem, že dám vědět, až zjistím, jak to je, ták tedy. Klíďo píďo si můžu přivydělat kolik chci a u koho chci. Dnes mi to volala naše zastupující mzdovka.

Tak vzhůru k prašulám, jen aby dítko vydrželo s babičkou :lol: , nebo babička s dítkem :wink: :)

pa sanynka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.12.14 12:17

Ahoj nevite prosim vas nekdo jestli si muzu privydelat pri materske dovolene? a jestli jo tak neni tam nejaky limit do kollika penez a kolik hodin? a nevezmou mi rodicovsky prispevek? diky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí