Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj .
Chtěla byhc se zeptat, jak řešít bezohlednost obchodníků, kteří nechtějí pouštet do obchodů maminky s kočárky? Nechce se mi před obchodem nechávat ani mimčo v kočárku, ani prázdný kočár (to bych pak nesla mimčo v náručí až domů
) Nemůžu přece neustále otravovat příbuzné a manžela, aby s malým počkal venku. Taky jsem si říkala, že do těch obchodů přestanu chodit, ale buď je tu zákaz, nebo schody.
Jkaé máte zkušenosti?
Kuřátko
Ahoj, ja jsem nastesti jeste nezazila, ze by me nekdo vyhanel z kramu. A to bude synovi rok. Asi je na me videt, ze bych ji tam udelala peknej brajgl. Ba ne, myslim, ze se na me fakt nikdo ani divne nepodival.
nam se to nastesti taky jeste nestalo a kdyby jo, tak uz bych do takoveho obchodu ani nepachla.
.....v Praze si clovek muze vybrat obchody bez schůdků, ale nevim jaká je nabídka ve Žďáře. Mě taková reakce prodavaček ještě nepotkala, ale reagovala bych na tak jak píšou holky přede mnou, tj. šla bych jinam. A kdyby došlo přímo k verbálnímu upozornění řekla bych jí rovnou, že můžu nakupovat jinde, stejně jako moje kamarádky a celá rodina
Ať si baba uvědomí, že jsi zákazník.
Já bydlím kousek od Prahy v malém městečku, kde musím taky nechávat kočár venku, ale pořád ho kontroluju a nakupuju bleskově (jsou to obchody kam by se ani kočár nevešel). V Praze bych to nikdy neudělala, tam jsem se narvala s kočárem i do malé trafiky
Prodavačka sice divně zírala, ale ani nemukla. Ale taky spoustu svých oblíbených obchodů v Praze už nenavštěvuju, kvůli těžko překonatelným bariérám.
Ahoj, Marki
Ahoj,
taková diskuse , už tady byla a co si pamatuji dost maminek mělo negativní zkušenosti s kočárkem v obchodu a chováním personálu. Také mě to za pár měsíců čeká, tak jsem zvědavá jak dopadnu .
Zvyknula jsem si dělat blbou. Suverénně vjedu s kočárkem všude a když už si někdo dovolí upozornit, že tam mají zákaz, tak se divím jak si to v dnešní době ještě někdo může vylepit na obchod. Stalo se mi to zatím jenom dvakrát, jinak i přes zákaz si nikdo nedovolí nic říct. Vypadá to, že matka která vejde do obchodu s kočárkem i přes zákaz, se zdá prodavačkám asertivnější než ony samy =o)))). V jednom obchodě jsem při ostřejší výměně názorů dokonce požádala prodavačku, ať si teda z mezidveřního prostoru vystěhují tu ohromnou kytku a já tam budu s kočárkem parkovat, budu vidět na dítě a nebudu jim rejdit po prodejně. Za pár dnů jim zmizel zákaz kočárků ze dveří =o)))).
Radina
Ahojky holky,
a jak to v tom krámě potom děláte? Když si představím že tlačím kočár, naháním Matyáše a do toho mám v ruce košík a vybírám zboží… Není to na zblbnutí?
Prostě kočár zaparkuju před výlohou, Matyášovi dám jedno ucho košíku a nakupujeme spolu. Asi jsem špatná máma když Filipa nechávám venku
, na druhou stranu bydlíme na malým městě a třeba v Hradci nebo v Praze bych si to nedovolila.
Katka a spol.
Ahoj, prodavacky jsou ruzné, rekla bych ze se delí na ty, co je obchod jejich a tudíz jsou zakazníkum naklonenya na ty, kterym je jedno, jestli o zakaznika prijdou. Kdyz vjedu do obchodu, normalne si zacnu vybirat, kdyz blbe koukaj, tak se zeptam, jestli muzu s kocarkem. J edna odpoved mi udelala dobre: To by bylo spatne, kdybyste nemohla. Kdyz nemuzu, tak uz tam nepachnu, a tyky jim to reknu. Ale zase treba je nejakej obchudek fakt malej, to pak chapu, ze maj na vstupních dverích: vstup bez kocarku.misa
ahoj,
jsem taky ze Žďáru a mám se zdejšími obchodníky různé zkušenosti. Je pravda, že třeba z potravin a drogerie mě ještě nikdo nevyhnal, ale co se týče obchodů s obuví, látkami, dětskými oblečky mám spíše špatné zkušenosti. Dalším problémem ve Žďáře je i pošta,při jejíž návštěvě musíte zdolat cca 10 schodů. Před měsícem a půl jsem si dovolila na tento problém upozornit slušnou žádostí o zřízení bezbariérového přístupu, ale zatím bez odpovědi. Vzhledem k tomu,že jsem tento týden před poštou čekala pět minut než šel někdo kolem a pomohl mi s kočárkem do schodů, rozhodla jsem se problematiku Žďáru a jeho „baby friendly“ obchodů a samozřejmě i veřejných institucí prohnat přes místní noviny. Zatím to je jenom o zjišťování podmínek a vytváření dotazníku, ale byla bych moc ráda, kdyby nás na to bylo víc.
Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo z Vás neví, kde je uvedeno, že veřejné instituce by měli být (musí být) bezbariérové. Moc by mi to pomohlo.
Děkuji
Jana
Ahoj. S tou poštou máš pravdu. Potíž je v tom, že bezbariérové musí být pouze budovy nové, nebo zrekonstruované. U těch starých je to asi problém.
Do malých obchůdků se s kočárek ani necpu, ale právě ta galanterie či dětské obelčení ![]()
A co teprve my, co máme dvojčátka. Někde jsou ty obchody tak malé, že se tam s kočárkem prostě nedostanu. Jinak mi nikdo ještě nikdy nic neřekl. Mám štěstí, že ve městě, kam chodím občas nakupovat, mám sestru, se kterou se střídáme před obchodem. Jinak nevím, jak bych to dělala, kdybych musela nakupovat jídlo - to nakupuje většinou manžel - a další věci a neměla bych nikoho na hlídání. Martina a kvíďata
Ahoj,
jsem z Kralup. Máme tady jeden obchod s dětskými věcmi, kde je zakázán vjezd s kočárky. Poprvé jsem tam suveréně vjela a až vzadu si mě všimla prodavačka a začala mě vykazovat z krámu, tak jsem koupila jen nejnutnější a odjela. Podruhé, po pár měsících, mě ale nenechali ani vjet dovnitř. Hned u turniketu na mě začala prodavačka od kasy volat, jestli prý nevidím nápis. Tak jsem na ni spustila, jak si to jako představuje, kde to dítě podle ní mám nechat. Samozřejmě, že podle ní za kasami. Když jsem jí řekla, že tam Mates rozhodně sám sedět nevydrží - okamžitě přejde do breku - škodolibě se usmála a pokrčila rameny. Tak jsem se otočila a odjela. Ještě jsem si neodpustila jí odseknout něco ve smyslu, že je fajn, že prodávají věci pro mimina, když si je tam matky nemůžou koupit.
Stejně, kdybych byla na vozíčku, taky bych nesměla dovnitř? Hrůza, chodím radši jinam.
Lasička a Matýsek 9 m.
ahojky,
mám takové tušení, že jsem někde četla, že i když je na obchodě napsáno či nakresleno „zákaz kočárků“ tak nejsme ze zákona povinni to dodržovat. Pokud už v obchodě jsem, nikdo nemá právo mě jen proto, že mám kočárek, vykazovat ven.
I já jsem byla z potravin COOP JEDNOTA u nás na malé městě vyhozena s tím, že maminky do kočáru kradou.
Prodavačce jsem řekla, že mě nebude urážet, že nemám zapotřebí krást a že nevidím důvod, proč si do JEDNOTY nejet nakoupit.
Nakoupila jsem s prodavačkou za zadkem, kontrolovala, jestli nekradu, zaplatila a když jsem jela příště kolem, tak už tam cedule o zákazu kočárku nebyla.
Já tam už ale od té doby nechodím, takže je mi to fuk. Chodím tam, kde můj kočár nikomu nevadí. Např. v dětských second handech u nás ve městě mi prodavačky i pomáhají vynést kočár do schodů, které tam mají, protože pochopili, že já jsem ten zákazník, co u nich nechá peníze.
Velmi často mě v obchodech vítají slovy: Jen si zajeďte s tím kočárkem dovnitř!!!
Nepřihlášená Markéta a Markétka 12 měsíců z Vodň
Ahoj holky,
teď si vzpomínám,že když měla Eliška kolem roku a já s ní byla u tety ve Studénce,tak jsem jela do obchodu normálně s kočárkem,není to tam zvykem. Ostatní maminy se na mě dívaly a jé je kašlala i prodavačky.Když si někdo nechá venku kolo ,tak si jej zamkne ,já se zámkem nechodím a pokud by se stala situace,že se dítě ztratí ,tak by byla obviněna matka. Je to sice hloupé ,ale je to tak. A pokud si někdo může vzít psa v košíku či tašce,tak proč ne já dítě v kočárku.
Ahoj holky, zrovna nedávno jsem na tohle téma četla článek -
http://www.vasedeti.cz/clanky.php?…kaz%20vstupu%20s%20kočárky&clanek=881
Komentáře pod ním se pak trochu zvrhly jinam, ale je tam i někde napsáno, že cedule se zákazem je vlastně diskriminace.
Možná byste tam taky našly spojence na ty baby-friendly podniky.