Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No, případné „další“ poplatky by logicky měly jít za švagrem.
@Ivan PPZ píše:
No, případné „další“ poplatky by logicky měly jít za švagrem.
No, to sice jo, ale bylo by dobré vědět předem co všechno a v jaké výši to bude.
On švagr spoustu věcí neřeší
nemám strach, že by peníze nevrátil, jedná fér, ale na papíry je lajdák
a manžel taky
takže se snažím to hlídat já, ať pak za rok nepřijde hromada složenek z finančáku co všechno neudělali ![]()
@dg80 píše:
Neplatila by se žádná daň, jelikož u družstevního bytu se neprodává nemovitost, ta stále zůstává ve vlastnictví družstva, obchoduje se jen s podílem družstva a na to se žádná daň nevztahuje.
A neměl by manžel zakladatelky zaplatit alespoň daň z příjmu? Nejsem si jistá, jestli se na něj vztahuje osvobození, když už v bytě nebydlí a má jít cca o 0,5 mil.
@Anonymní píše:
@dg80
děkuju za rady
to, že dostane půjčku už má zjištěno, snad stavební spořitelnanevím, nemíchám se do toho, přece jen je to mezi nima
mi jde jen o tom, ať se manželovi vrátí celý 0,5mil. kč a nejsou s tím spojeny žádné další poplatky
@Rolin Žádná daň se neplatí, protože se nekupuje byt, ale pouze převádí právo nájmu. Za to se obvykle platí nějaký poplatek družstvu v řádu tisíců korun.
Pro anonymní, přes SS to švagr mít zajištěno může, ta poskytuje úvěr bez zajištění nemovitosti.
@matkabagristy Neptala jsem se na daň z nabytí nemovitých věcí, ale na daň z příjmu (daň z příjmu z převodu družstevního podílu).
Příspěvek upraven 27.05.15 v 09:00
@Rolin Při prodeji družstevního bytu dochází k převodu členských práv k bytu. V tomto případě se jedná o převod členských práv družstva. Daň z příjmu fyzických osob se neplatí, jestliže přesahuje doba mezi nabytím členských práv a jejich převodem dobu pěti let.
@matkabagristy V tom případě by tedy měl manžel zakladatelky zaplatit daň z příjmu (pokud dojde k „papírovému“ převodu družstevního podílu ze švagra na něj a pak zpátky na švagra, jak psala zakladatelka).
Edit: Zakladatelkou myslím anonym z včerejšího dne
.
@Rolin děkuju pochopila jsi přesně o co mi jde ![]()
@matkabagristy píše:
Při prodeji družstevního bytu dochází k převodu členských práv k bytu. V tomto případě se jedná o převod členských práv družstva. Daň z příjmu fyzických osob se neplatí, jestliže přesahuje doba mezi nabytím členských práv a jejich převodem dobu pěti let.
No, ale švagr převede na manžela byt bezúplatně (to myslím rodinní příslušníci mohou) a manžel mu ten byt hned druhý den zase prodá.
Takže bude muset manžel platit daň z příjmu?
@Anonymní píše:
@Rolin děkuju pochopila jsi přesně o co mi jdeNo, ale švagr převede na manžela byt bezúplatně (to myslím rodinní příslušníci mohou) a manžel mu ten byt hned druhý den zase prodá.
Takže bude muset manžel platit daň z příjmu?
Aha. No měl by.
@matkabagristy píše:
Aha. No měl by.
a kolik to je? 15%? a to má zaplatit a přiznat na finančák hned nebo až s roční zúčtováním všech příjmů?
a hloupá otázky, když to nepřizná, tak na to finančák asi stejně přijde, že?
@Ivan PPZ píše:
Tady mluvíme o 4% z prodejní ceny.
4% jsou přece daňe k nemovitosti
ale to je družstevní byt, takže to je jen členství v družstvu
tohle by nemělo hrát roli ![]()
jde o daň z příjmu (a je u běžných příjmů 15%)
ach jo
já se v tom pořádně nevyznám a jak vidím, tak nejsem sama ![]()
hledám na netu a našla jsem taky, že je možné se dani z příjmu vyhnout, pokud budou peníze použity na jiné bydlení (což my použijeme), tuší někdo, kde a jak to doložit?
Nebo, kde by mi nejlépe poradili?
Mám zkusit právního nebo odpoví mi sám finanční úřad?
První převod „družstevního bytu“ by byl bez daně. Pokud by pak došlo k převedení bytu do OV na nového majitele a pak by se tento byt „prodával“ zpátky původnímu „družstevníkovi“, pak by se dalo mluvit o těch 4%.
@Anonymní píše:
4% jsou přece daňe k nemovitostiale to je družstevní byt, takže to je jen členství v družstvu
tohle by nemělo hrát roli
jde o daň z příjmu (a je u běžných příjmů 15%)
ach jo![]()
![]()
![]()
já se v tom pořádně nevyznám a jak vidím, tak nejsem sama
hledám na netu a našla jsem taky, že je možné se dani z příjmu vyhnout, pokud budou peníze použity na jiné bydlení (což my použijeme), tuší někdo, kde a jak to doložit?Nebo, kde by mi nejlépe poradili?
Mám zkusit právního nebo odpoví mi sám finanční úřad?
je to těch 15 %
tady je to vysvětleno
@dg80
nevím, nemíchám se do toho, přece jen je to mezi nima
děkuju za rady
to, že dostane půjčku už má zjištěno, snad stavební spořitelna
mi jde jen o tom, ať se manželovi vrátí celý 0,5mil. kč a nejsou s tím spojeny žádné další poplatky