Družstevní byt

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
139
5.10.10 12:05

družstevní byt

chtěla jsem se zeptat jestli někdo nevíte jak je to z družstevním bytem, máme na něj hypotéku kterou měsíčně splácíme a také ale platíme družstvu sipo kde je zahrnuta voda, společní prostory a tak celkem to dělá přes 3 tis, jenže sme se dostali do blbé fin situace a pár těch sipo sme nezaplatili, smlouvu od byťáku mám zatím jen do 31.10.2010 v bytě sme provedli celkovou rekonstrukci a nyní mám strach že mi neprodlouží smlouvu, zajímalo by mě jak to je když mám hypotéku a o byt řádně pečuji jen nemám prostě na to ted zaplatit dluh, mohou mě vystěhovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18223
5.10.10 12:18

ahoj a zkoušela jsi se domluvit s družstvem a vysvětlit jim svou situaci? Rozhodně aspoˇmn ocení tvůj přístup to řešit. Nevím, jestli tě mohou vystěhovat. možná jo, protože v podstatě ty nemáš nárok na ten byt, ale jen na podíl z celého baráku, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
5.10.10 12:20

Myslím, že vystěhovat tě nemůžou, pokud platíš hypotéku a vodu tuším v bytě zastavit nejde. Teda jsou to domněnky :nevim:. Jediné rozumné řešení je zajít na družstvo a domluvit si splátkový kalendář na ten dluh. Protože jinak se to může zvrtnout v exekuci :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.10 12:31

Vystěhovat tě mohou, zvlášť když máš byt k užívání jen na dobu určitou a neplatíš. Máš jen podíl z družstva a jim je jedno pokud platíš hypotéku. Rozhodně bych zašla na družstvo a nějak se snažila domluvit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.10.10 12:55

Ahoj,přesně tak máš jen podíl na drustvě a i o ten myslím můžeš přijít…podívej se do stanov, tam je to uvedené…a pokud nějakou dobu neplatíš, tak to řešíš celkem pozdě…myslím,že už po první nezaplacení jsi tušila jak jste na tom s financema. Přeju aby na drustvě měli pochopení a zkusili ti vyjít vstříc.

• Citovat
  • Upravit
7182
5.10.10 13:00

To, že máš hypotéku, nikoho nezajímá. Nejlíp uděláš, když zajdeš na družstvo a vysvětlíš jim svou situaci, pokud budeš mlčet a neplatit, akorát si přitížíš. Zaplať aspoň něco, aspoň stovku, dvě, řekneš, že jsi poslala všechno, co ti zbylo, že víc teďka opravdu nemůžeš dát. Důležitá je vždycky snaha platit. Měli jsme skvělého učitele na právo a ten vždycky říkal, že když jsme opravdu v nouzi, máme poslat alespoň korunu, dokázat, že chceme platit. Jinak myslím, že když máš smlouvu na dobu určitou, tak ti ji prodloužit nemusí, ale nejsem si jistá, jestli by tě o tom neměli informovat dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21674
5.10.10 13:03

Pokud to dobře chápu, tak byt je družstevní a družstvu platíš za zprostředkování služeb,to je ta voda, výtahy, společné prostory…jak píšeš SIPO. Hypotéku jsi si brala na odkup bytu od bývalého nájemce, píšu nájemce nikoli majitele. Hypotéka je tvůj soukromý problém, to družstvo nezajímá, jaké máš finanční závazky, družstvo je majitel bytu. To je stejné, jako bys šla na družstvo říct, že jsi nezaplatila nájem (SIPO), protože máš vysoký leasing na auto.
Určitě zajdi na družstvo a snaž se domluvit splátkový kalendář, zvlášť pokud máš smlouvu na dobu určitou (i když v tom případě je mi divná ta hypotéka - smlouvu vám neprodlouží a hypo zůstane :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3467
5.10.10 13:08

No, každopádně bych být tebou zašla na družstvo a popsala situaci, snažila se to nějak řešit a ne čekat, co se stane :nevim:
V hypotéce ten byt asi vůbec nefiguruje, ne?Když je družstevní…Takže to družstvo podle mě opravdu nezajímá…
A to, že neplatíš a nic s tím nedělá, může být klidně důvod k tomu, že smlouvu neprodlouží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3467
5.10.10 13:10
Raduš.ka44 píše:
Zaplať aspoň něco, aspoň stovku, dvě, řekneš, že jsi poslala všechno, co ti zbylo, že víc teďka opravdu nemůžeš dát. Důležitá je vždycky snaha platit.

Přesně, taky si myslím, že je důležité poslat aspoň něco, než několik měsíců nic!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3999
5.10.10 13:16

Můžeš dostat výpověď, která trvá určitou dobu a většinou je nějaká lhůta na odvolání, tzn. zaplacení dluhu a podobně. Rozhodně bych ale kontaktovala družstvo už v té chvíli, kdy víte, že nemáte na zaplacení, než až pár složenek nezaplatíte, pak to jde na to tata…sami máme byt po nějakém neplatiči, tak víme :think: a ještě rada na závěr, pozor na případný zájem realitek a podobně, ono to někdy mezi družstvy, neplatiči a realitkami chodí velice zajímavě a spousta lidí na to doplatí (jako např. my, když jsme nic netušíc koupili byt od realitky, který měl předtím neplatič…a tratili jsme na tom jak on tak my :-? ).

Jinak na hypotéku nelze zastavit družstevní byt nebo tak nějak podobně, takže to by nemělo mít žádnou souvislost. A ohledně těch rekonstrukcí, tak to bych se tuplem snažila rychle domluvit a hlavně rychle převést do OV, protože v takové finanční situaci ještě nedejbože vrátit hezky zrekonstruovaný byt…no potěš…zajdi na družstvo, vysvětli situaci a bude to OK snad :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.14 21:43

Ahojky. Chci se zkusit zeptat, zda někdo nevíte, jak je to s DB. Rodiče se rozvedli a údajně otec matku nijak finančně jakoby neodškodnil nebo se s ní nevyrovnal, když se z bytu odstěhovala. Byt je psaný asi tedy na otce. Je to tak, že když se rozvedli, tak byt se dělí na rodiče a děti? Tím pádem by patřil otci i matce a po jejich smrti by spadal na jejich děti? Jde mi o to, že otec se z bytu odstěhoval a šla jsem sem bydlet já s rodinou. Máme tady trvalé bydliště já, otec a moje dvě děti. Jenže s otcem nejsou momentálně dobré vztahy a chce po mě, abych platila k Sipu ještě i nájem jemu nebo se máme odstěhovat a on by si sem dal nájemníky. Po dlouhé době jsem mluvila s matkou a ta mi tvrdí, že když se finančně nevyrovnali, tak má ona nárok na 1/4 bytu a i bratr, který žije s matkou má nárok na 1/4 bytu a ona tím pádem chce její i bratrovu čtvrtinu dát jakoby mě a otec tím pádem měl jen 1/4 a já zbytek. Nevím, zda to je napsaný tak, aby to bylo k pochopení. Nevím, s čím chci konkrétně poradit. Možná se spíš jen vypsat z toho, jak jsem na nervy z toho, že vlastní otec jde jen po penězích, i když to němá zapotřebí a chce nás raděj vystěhovat a mít z bytu peníze pro sebe. O vnoučata se nezajímá, ani o mě. Změnil se, jakmile se odstěhoval k přítelkyni a své rodině. Ach jo.

• Citovat
  • Upravit
101452
12.3.14 21:47

No, asi takhle, nevím jak přesně to probíhá, pokud nedojde po rozvodu k vyrovnání, ale 100% nedostávají nic děti, tedy buď je bys stále na oba, na otce nebo na matku… zjistila bych to na družstvu. A co si tak matně pamatuju, tak podíl v družstvu nelze dělit, vždy ho může mít jen jeden (nebo tedy možná SJM).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
12.3.14 21:51

Nevím, jak je to s družstevními byty, ale pokud nedojde k vyrovnání po rozvodu, tak to spadá do podílového spoluvlastnictví (SJM je bezpodílové, v tom je ten rozdíl).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
12.3.14 22:01
@Anonymní píše:
Ahojky. Chci se zkusit zeptat, zda někdo nevíte, jak je to s DB. Rodiče se rozvedli a údajně otec matku nijak finančně jakoby neodškodnil nebo se s ní nevyrovnal, když se z bytu odstěhovala. Byt je psaný asi tedy na otce. Je to tak, že když se rozvedli, tak byt se dělí na rodiče a děti? Tím pádem by patřil otci i matce a po jejich smrti by spadal na jejich děti? Jde mi o to, že otec se z bytu odstěhoval a šla jsem sem bydlet já s rodinou. Máme tady trvalé bydliště já, otec a moje dvě děti. Jenže s otcem nejsou momentálně dobré vztahy a chce po mě, abych platila k Sipu ještě i nájem jemu nebo se máme odstěhovat a on by si sem dal nájemníky. Po dlouhé době jsem mluvila s matkou a ta mi tvrdí, že když se finančně nevyrovnali, tak má ona nárok na 1/4 bytu a i bratr, který žije s matkou má nárok na 1/4 bytu a ona tím pádem chce její i bratrovu čtvrtinu dát jakoby mě a otec tím pádem měl jen 1/4 a já zbytek. Nevím, zda to je napsaný tak, aby to bylo k pochopení. Nevím, s čím chci konkrétně poradit. Možná se spíš jen vypsat z toho, jak jsem na nervy z toho, že vlastní otec jde jen po penězích, i když to němá zapotřebí a chce nás raděj vystěhovat a mít z bytu peníze pro sebe. O vnoučata se nezajímá, ani o mě. Změnil se, jakmile se odstěhoval k přítelkyni a své rodině. Ach jo.

Zajděte si na družstvo, tam vám sdělí, kdo je vlastníkem družstevního podílu. Rozvodem zaniká SJM i družstevního podílu. Děti získávají družstevní podíl až dědictvím.
Podnájem by otci muselo odsouhlasit družstvo, můžete proti tomu podat námitku- nejlépe družstvo o této okolnosti informovat dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101452
12.3.14 22:05
@blecha72 píše:
Podnájem by otci muselo odsouhlasit družstvo, můžete proti tomu podat námitku- nejlépe družstvo o této okolnosti informovat dopředu.

Tak záleží, jak to mají ve stanovách, ale souhlasím s tím, že to tam tak nejčastěji je :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí