Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky, jsem tady na radu, jsem šílených nervák a o těchto věcech vím málo, sama jsem měla asi 2 klíšťáky za svůj život. Dnes jsem našla dceři v uchu klíště, o víkendu jsme byli v lese, děti jsem prohlížela a nic jsem nenašla, dnes byla malá ve školce, takže mohla klíště čapnout i tam. Vyndala jsem vytočením celé klíště, vydesinfikovala před i po, Klíště nacucané bylo jen malinko, jsem šíleně v nervu kdyby něco náhodou, abych to včas poznala
myslíte že už ji klidně mohlo nakazit? vím že se traduje že po nějakou dobu přisání klíště neinfikuje - ufff, tyhle situace ![]()
@cezet nádech, výdech.. toho ještě bude. Sleduj místo, kdyby něco, objeví se tam okolo flek.
Nechci tě zbytečně strašit, ale já měla klíště a neobjevil se žádný flek, přesto mě mamka donutila jít na testy - pro jistotu a nakažená jsem byla. Takže bych počkala měsíc a malou na test poslala.
@cezet malej ho měl v roce, ani nevím odkud, v žádný extra trávě se nepohyboval. Jen jsme ho vyndali, tak měsíc jsem dávala na místo pozor plus jestli nemá teplotu. Naštěstí to bylo ok. Vím že kámoška to klíště schovala a posílala někam na rozbor.
@cezet Jj, jak píše @martina.se, kdyby něco, místo okolo zarudne, každé přisání může infikovat a nemusí to být zrovna klíště…
Ponaučení: okamžitě koupit a používat sprej proti klíšťatům.
@cezet syn ma 2,5roku a uz stihl mit tri klistata
jsme na vesnici, no. nijak jsem neplasila, vyndala, vydesinfikovala, co vic zmuzes? napsala jsem si to do kalendare, sledovala, kdyby se delo něco zvláštního nebo flek nebo něco, at aspoň vime ![]()
To se musí sledovat, můj syn měl vcera malé klíště na hlavě ve vlasech. Taky jsme celý vyděšený. Bylo tak malé že by z něj ani snad rozbor neudělali.
K desinfekci se doporucuje neco s jodem, treba Betadina. Desinfikovat az po vytazeni. U boreliosy bohuzel, flek byt vubec nemusi, ma ho jen hrstka vyvolenych, kterym pomuze v casne diagnostice.
@Lucie008 píše:
Nechci tě zbytečně strašit, ale já měla klíště a neobjevil se žádný flek, přesto mě mamka donutila jít na testy - pro jistotu a nakažená jsem byla. Takže bych počkala měsíc a malou na test poslala.
to by se člověk uběhal
navíc u dětí mívá např klíšťovka vesměs klidný průběh, průšvih je to u dospělých ![]()
@martina.se píše:
to by se člověk uběhalnavíc u dětí mívá např klíšťovka vesměs klidný průběh, průšvih je to u dospělých
Děkuju moc, také jsem tohle slyšela, především si myslím, že ty nejhorší fáze jsou u zanedbaných případů. Klíště mám i shované kdyby něco.
@cezet píše:
Děkuju moc, také jsem tohle slyšela, především si myslím, že ty nejhorší fáze jsou u zanedbaných případů. Klíště mám i shované kdyby něco.
@martina.se píše:jo, u dětí je většinou fakt mírný průběh. U dospělých je to mnohem horší.. kdyby mělo dítko např za měsíc teplotu a rádoby virózu, vzpomeň na klíště.. ale určitě bych neplašila předem
Děkuji moc, holky já vím, že jsou to jen písmenka, ale tak vždycky mi tady poradíte, jsem šílený plašan no
ale né zas takový že bych musela letět k Chocholouškovi ![]()