Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:Říct mu, že už je prostě velký kluk na dudlík. Dala bych tomu čas, zvykne si bez něj. Nepovolila bych.
Syn bude mít v lednu 4 roky a má dudlík na spinkání. Dudlík má moc rád, ale už mu zbývá jeden neporušenej. Kupuju od Curaproxu takový lepší. Včera mi donesl dudlík s dírkou, říkala jsem si, že ho střihnu a co to s ním udělá. Odmítl ho, vyhodili jsme ho spolu do koše. Pak přišel večer (o tom neporušeným neví) - ten jsem si schovala do nočního stolku, kdyby to nešlo. Usnul až ve 23 hodin, byl nesvůj, že twn dudlik nemá. V noci se moc dobře nevyspal, párkrát ho hledal. Dneska mi řekl, že dudlík musím koupit, tak jsem mu řekla, že ho už nemají. Byl frustrovanej, a řekl mi, že ho mám koupit na internetu. Už se opravdu moc obalamutit nedá. A já teď hledám způsob, jak mu to vysvětli, bez obligátního vysvětlení, že je už velkej a nechci ho traumatizovat. A zároveň nevím, jaká bude dneska noc. Musím se dobře vyspat do práce a on do školky. Už ho tady po domě shání a je z toho nesvůj.
V tomto věku to už v klidu nepůjde. To jsi prošvihla. V klidu to jde kolem roku. Teď už ke pozdě. Vysvětli mu, že je velkej a bude mít předkus. Najdi si i nějaké fotky a ukaž mu je.
Tak mi už jsme bez dudliku vzala jsem k srdci, že jsem špatná matka a dudlík vyhodila
sem tam ještě strčí do pusy brachův a někdy večer škemrá, že jej chce, ale je třeba vytrvat. Znáš byly nejhorší první tři dny. Držím palce ať je to u vás klidné a rychle ![]()
@Buba mara píše:
Já zase žasnu, jak někteří ( Žumpa a spol) hned podle dudlíku,( v případě Žumpy nejde jen o toto téma, že?) usoudí, že je dítě nevychované a s rodiči mává. Oni totiž nejspíš mají vzorové děti, se kterými nikdy neměli sebemenší problémy a sami nemají jeden jediný zlozvyk. Ha, ha.
Ukázka autoritářské výchovy.
Moje mala ho musela loni odevzdat certovi s andelem. Byly ji tri, mela ho obcas jen na spani.. ale vzdat se ho nechtela. Tak jsem vymyslela, ze si pro nej prijde cert a da ho malym certikum ( nestrasime, vi ze zadny peklo neni, a cert k nam chodi hodny
). Zabralo to. ![]()
Já mám bohužel bezdudlíkové děti, ale někdo říkal, že dával na cucání místo dudlíku křupky a zabralo to. ![]()
Vydržet. Odnaučení dudlíku je svým způsobem těžký, ale naopak netrvá dlouho.
Vydrž týden a nedej!
Teď musíš být neústupná ty ![]()
@MamkaDouDou píše:
Ukázka autoritářské výchovy.
Tak výchova je od slova vychovávat. A nemusí být autoritářská, ale rodič by měl mít zdravý rozum. 4leté dítě s dudákem (zdravé dítě), je pro mne úlet. Vždyť s ním jsem schopná vést konverzaci, diskutovat, vysvětlovat, vyprávět… Jako radit se o tom, jak ho zbavit dudáku, uff, raději si sednu na prsty.
Ve čtyřech letech už je dávno pozdě, teď to holt budete muset oba vydržet.
@Lojzísek píše:
Tak výchova je od slova vychovávat. A nemusí být autoritářská, ale rodič by měl mít zdravý rozum. 4leté dítě s dudákem (zdravé dítě), je pro mne úlet. Vždyť s ním jsem schopná vést konverzaci, diskutovat, vysvětlovat, vyprávět… Jako radit se o tom, jak ho zbavit dudáku, uff, raději si sednu na prsty.
A každý si pod pojmem vychované dítě představuje něco jiného. Arbitrovat co by Jaké dítě mělo je prostě autoritářské. Jediné komu dudlík může uškodit je to dítě.
Anyway. Můj příspěvek byl spíš o tom jak tu Zumpa prezentuje svůj výchovný styl.
My tohle naštěstí řešit nemuseli. Děti měly, dudáka, tak pár měsíců a pak je to nějak přešlo.
Když jsem viděla na kontrole u doktorky, tříleté dítě, ono dudlík, něco povídalo, nebylo mu rozumět a ještě na krku další 4, to je taky síla.
Taky mi přijde ve čtyřech letech pozdě to řešit. A zas, když řešit, tak důkladně. Opravdu, vysvětlit, jinak to nelze.
Ještě, že toto nás minulo.
@Adelka951 píše:
V tomto věku to už v klidu nepůjde. To jsi prošvihla. V klidu to jde kolem roku. Teď už ke pozdě. Vysvětli mu, že je velkej a bude mít předkus. Najdi si i nějaké fotky a ukaž mu je.
ale jo, může to jít v klidu
my vyměnili s Mikulášem za dárečky
dcerce bylo čerstvé 3, milovala dudu na usínání, většinou ho pal ve spaní vyplivla
někdy v noci pohledala a dala dál, někdy ne, ale byla na něj hodně fixovaná
no a anžto se blížil Mikuláš, předem jsme hloubavě pohovořili o možnosti!! možnosti
vymenit dudu za něco epesního…hračku kterou si přála, něco dobrýho k tomu
pozor, jedinečná možnost, Mikuláš nechodí často!!! rozjímejme
dítě se fakt pustilo do hlubokého uvažování a mělo nad čím přemejšlet minimálně dva týdny ![]()
bylo zvědavý, lákalo ho to…i…sice váhavě, ale vyměnilo ![]()
pak se teda ještě pár dní ve stylu " důvěřuj ale prověřuj " chodilo koukat na terasu, esli tam ten Mikuláš dudu náááhodou nezapoměl, estli se tam někde neválí…
ale cajk…radost z hračky byla velká a šlo to celé dobře
@Borrealis to je hezký ![]()
Já teda nevím, ale proč to hrotit? Je to jen dudlík… naše malá ho nechtěla, i když jsme se na hlavu stavěli, takže skončil v hračkách. V roce a půl si na písku všimla, že ostatní děti ho mají, tak si ho vyhrabala a nějaký čas ho nosila. Už mluvila, takže si ho musela na to vyndavat, aby jí bylo rozumět
Doteď se dudlík někde občas objeví, tak ona si ho podudlá, 3 dny ho nosí, pak ho zase zahodí, jde s ním klidně ven a mě to žíly netrhá. Aspoň je doma chvíli ticho, když má zacpanou pusu. Letos měla náročnou situaci, nastoupila do školky a zároveň se jí narodila sestra, já byla už předtím hospitalizována párkrát a ona pendlovala mezi domovem, kde ovšem byla s tátou a babičkou. Takže když si vzala dudlík a byla „jako“ miminko, hrála jsem s ní tu hru a byla spokojenější. Rozhodně se nám nic nestalo, že měla dudlík. A když si bude chtít zadudlat na střední, tak ať, lepší než aby si zapálila cígo, což tady půlka uživatelek odsuzujících dudlíka dělá ![]()
Já teda byla i u zubaře skr nošení dudliku ve čtyřech letech a zubařka říkala že má krásné skuz… Kdybych ji neřekla že nosí dudlík vůbec by to nepoznala… Za to ten starší co dudlík nikdy neměl tak teď fičí na rovnátka… Takže bych to nebrala tak tragicky jako tady někteří…
Syn bude mít v lednu 4 roky a má dudlík na spinkání. Dudlík má moc rád, ale už mu zbývá jeden neporušenej. Kupuju od Curaproxu takový lepší. Včera mi donesl dudlík s dírkou, říkala jsem si, že ho střihnu a co to s ním udělá. Odmítl ho, vyhodili jsme ho spolu do koše. Pak přišel večer (o tom neporušeným neví) - ten jsem si schovala do nočního stolku, kdyby to nešlo. Usnul až ve 23 hodin, byl nesvůj, že twn dudlik nemá. V noci se moc dobře nevyspal, párkrát ho hledal. Dneska mi řekl, že dudlík musím koupit, tak jsem mu řekla, že ho už nemají. Byl frustrovanej, a řekl mi, že ho mám koupit na internetu. Už se opravdu moc obalamutit nedá. A já teď hledám způsob, jak mu to vysvětli, bez obligátního vysvětlení, že je už velkej a nechci ho traumatizovat. A zároveň nevím, jaká bude dneska noc. Musím se dobře vyspat do práce a on do školky. Už ho tady po domě shání a je z toho nesvůj.