Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mám tříměsíční dítko (své první) a asi poslední 2-3 týdny si pořád cpe do pusy pěstičku, případně si cucá palec a ukazováček. Některé starší dámy v rodině mě poučují, ať dám dudlík, že si malý na cucání prstů zvykne, a pak ho to neodnaučím. Jaké s tím máte zkušenosti? Bavila jsem se o tom s kamarádkou, která má stejně staré mimčo, a to její stejně dudlík vyplivne a nacpe si do pusy ruku…Já bych řekla, že prostě objevuje a zkouší, tak mu v tom nebráním. Dudlík jsem zatím nedávala.
Díky ![]()
Ahoj, na tohle jsem se ptala i dr, když jsme byli na prevenci a řekla mi, že opravdu jen objevuje a zrovna objevil ruce. Teď je mu půl roku a objevil pro změnu nohy a cpe je do pusy taky. Takže se těš a dej na svůj vlastní rozum ![]()
Dítě do roka prochází tzv. orální vývojovou fází - poznává a rozeznává ústy, proto malé dítě všechno strká do pusy. A začíná to právě tím cucáním pěstiček v tomto věku. Je to naprosto přirozené a fyziologické, značí to zdravý vývoj kojence. Nevidím důvod dávat dudel, ten tomu stejně nezabrání, navíc je možné, že ho dítko chtít nebude. Né všechny děti mají touhu něco cumlat a dudlem se oblbnout nenechají. ![]()
V jedné věci mají starší pravdu. Dudlík odnaučíš ze dne na den, ruce nikoliv. Nicméně ve třech měsících si kojené dítě na dudlík nezvykne a pokud mu chutnají ručičky, bude si je cpát do pusy pořád.
Zrovna koukám na malou (deset týdnů) jak si urputně snaží nacpat celou pěst do pusy
Dudlík přitom většinou nechce a vyplivne. Mimča v tomhle věku objevují svět kolem sebe a pěstička je tím nejzajímavějším, co lze momentálně prozkoumat. Neřešila bych to, až bude mít víc rozvinutou motoriky, začne se zajímat i o jiné věci ![]()
Mam 4 mesicni mimco a duda palec. Snazim se ji ho nahradit dudlikem, ale neuspesne. Taky se bojim, aby si ho pak necucala roky. ![]()
Děkuji všem, nechám tomu volný průběh. Taky si myslím, že ho později začnou zajímat jiné věci, tak s tím přestane.
Mám půlroční miminko a taky si cucá prsty, ruku i chrastítka. Dělá to už od svých 3.měsíců, myslela jsem že zuby, ale nevypadá to. Prostě se nějak baví a poznává své tělo. Dudlík nemá a ani nechce, vždy ho vyplivne.
@caramba Já jsem dudlík dávat taky nechtěla a když si miminko začalo takhle cumlat pěstičky, poslouchala jsem řeči tchyně, že bude jako jejich dcera, která si cucala palce až do dospělosti
Proto jsem nechala olizovat pěstičky, prstíky, ale jakmile začal výjimečně dudlat palec, tak jsem mu jej vytáhla z pusy a do ručičky strčila nějakou hračku. A potom žužlal hračku. Bez dudlíku přežil do dnes (18m) a palce si necucá ![]()
@caramba píše:
Děkuji všem, nechám tomu volný průběh. Taky si myslím, že ho později začnou zajímat jiné věci, tak s tím přestane.
Urcite, vyckej,… ale zpozorni, kdyz si bude cucat palec a bude to casto, v tomto pripade je pak opravdu lepsi dudlik
Náš osmiměsíční má dudlík na spaní a ručičky i nožičky si strká do pusy stejně! ![]()
My mame holcicku skoro 4 mesicni a dudliku zatim na chut neprisla
. Dostala jsem radu koupit ten retro z lekarny..kyticka tomu rikaji. Tak jednou ho vzala uplne okamzite a od te doby ho zas nechce
. Takze jsem toho nazoru,ze je nesmysl neco mimcu vnucovat. Kdyz ma ruku,ma ruku…ale sem tam ji dudana nabidnu. Bylo by fajn,aby cucani palecku casem omezila..ne jen kvuli lepsimu odnauceni s dudanem,ale taky,ze hrozi deformace palecku a krive zoubky.
Naší malé je skoro pět měsíců a dudlík máme - někde v bytě. Již týdny ho nikdo nespatřil. Mně k tomu teda spíš všichni gratulují. Taky jsem slyšela varování před deformací palečku, ale ona je spravedlivá a cpe si do pusy všechny prsty na střídačku, popř. naráz. A co je v dosahu si tam narve taky.
Tak to u nas prevlada palecek
Zacina si cpat do pusy taky vse mozne,takze to,ze tam ma casto i palec zatim neresim…ale pak bych radeji dudlik nez aby si cucala palec.