Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
můžete mi poradit, jak správně pást koníčky? Emče je deset týdnů, na bříšku se jí moc nelíbí, je tam přibližně patnáct minut denně, což je asi hodně málo. Nevím, jestli nedělám něco špatně, otočím jí ze zad přes bok na bříško, už nemá tendenci zvedat zadeček, ale pokrčuje nožičky, je to v pořádku? Taky zvedá ruce do letadla, místo, aby se o ně opírala. A hlavičku zvedá jenom na chvilku, pak jí položí a slintá na podložku. Četla jsem, že jí lze pomoct tím, že na ní budu zepředu mluvit, ale paní doktorka mi říkala, ať jí tlačím zadeček na podložku, tak nevím ![]()
Můžete mi prosím poradit, jak má vypadat správné pasení koníčků, jestli je v pořádku, když má pokrčené nohy a jak často by měla na bříšku být?
Moc děkuji ![]()
Je ještě malinká nemůžeš po ní chtít zázraky
ona na to pak přijde sama až se bude otáčet na bříško sama. Já sem malou dávala v tomhle věku na bříško tak na 5 minut denně víc ne, stejně nezvedala hlavu, plakala.
Proboha - okamžitě vyhoďte všechny příručky a zablokujte si přístup na mamastránky.
Nechtějte urychlovat a měnit vývoj dítěte podle toho, jak si představujete, že by to mělo vypadat.
Vaše dcera je v pořádku, nepotřebujete ji učit něco, na co musí přijít sama. Pokud máte delší dobu nějaké pochybnosti, tak to řešte s ošetřujícím pediatrem, ne s internetem.
Ale ne v době, kdy podle norem nic takového umět nemá.
Každé dítě má své individuální tempo vývoje, čím víc se do toho budete snažit intervenovat, tím větší je šance, že to nějak rozdrbete a zbytečně zúskostňuejte sebe samu. A to se na dítě pochopitelně přenáší.
Držím palce, ať se vám podaří vykašlat se na představy jaké by to mělo být a katastrofické scénáře co všechno může být špatně a namísto toho si užívat tady a teď.
@Ou píše:
Proboha - okamžitě vyhoďte všechny příručky a zablokujte si přístup na mamastránky.Nechtějte urychlovat a měnit vývoj dítěte podle toho, jak si představujete, že by to mělo vypadat.
Vaše dcera je v pořádku, nepotřebujete ji učit něco, na co musí přijít sama. Pokud máte delší dobu nějaké pochybnosti, tak to řešte s ošetřujícím pediatrem, ne s internetem.
Ale ne v době, kdy podle norem nic takového umět nemá.
Každé dítě má své individuální tempo vývoje, čím víc se do toho budete snažit intervenovat, tím větší je šance, že to nějak rozdrbete a zbytečně zúskostňuejte sebe samu. A to se na dítě pochopitelně přenáší.
Držím palce, ať se vám podaří vykašlat se na představy jaké by to mělo být a katastrofické scénáře co všechno může být špatně a namísto toho si užívat tady a teď.
Souhlasím. Přestaňte ji trénovat jako psa. To dítě je podle popisu úplně v pořádku. Moje dcera do půl roka ležela jen na zádech, otáčet se jí nechtělo, ani na břiše být nechtěla, potom se během týdne rozpohybovala a už byla jenom na břiše. Dnes ji je 10 měsíců, stoupá, sedá, leze naprosto ukázkově, přesně, jak to má být. Na ruce je nesmírně šikovná, krmí se většinou sama, umí deset slov a minimálně třiceti dalším pokynům rozumí. Kdybych to tehdy měla řešit, tak by nás poslali cvicit Vojtovku. Do měsíce bude chodit. Prostě ji nechte, ať se vyvíjí podle svého tempa.
@citeria na bříško bych jí dávala při každém přebalování, ale jen na chvilku. Také je možné jí přidržet pánev u podložky a dát ruce správně. Před ní nějakou zajímavou hračku, na kterou by se mohla dívat.
Mam 3 deti, nejmladsi bude mit 3 mesice. Vsechny jsem davala na brisko pred kazdym kojenim uz od navratu z porodnice (na doporuceni pediatra). Rucicky tak jakoby pod sebe pod raminka. Vzdy jen na chvilku, dokud se jim to libilo. Zadecek obcas pridrzela a pred ne dala hrajici a blikaci hracku, aby meli motivaci. Ale tu hracku spis az tak od tech 2 mesicu… Tvoje malicka ma teprve 10 tydnu, tak se to zatim uci, ale uvidis, jak bude vetsi, tak pochopi, jaky je na brisku paradni vyhled a bude past jak drak. Tak neboj, jeste ma cas a urcite bude krasne past, az k tomu dospeje
u malych miminek je uspech, kdyz na brusku otoci hlavicku z jedne tvare na druhou… a kazde dite je jine a ma svoje tempo, takze hlavne klid ![]()
Ono spis je lepsi davat casto jen na kratkou chvilku, treba desetkrat jednu minutu denne, lepsi pred jidlem. Pred mimco dat hracku, zezadu muzes sledovat, hlava uz by mela but v primce s pateri, jinak lepsi nez mimco koulet ze zad je davat ho na brisko tak, ze ho chytnes ze strany v podpazdi a priblizuje k podlezce, vytrenuje si reflex, ze kdyz se blizi k podlezce, natahne ruce, bude pak past lepe na natazenych rukach. Nejdriv ma lokte pod raminky a opira se o predlokti, okolo 12 az 14 tydne natahne prstiky, rozevre dlane. Okolo 4-5mesice uz by mely byt ruce natazene a mimco se opirat jen o dlane.
@Ou Já nejsem úzkostná ani ve stresu, troufám si tvrdit, že jsme s Emčou obě spokojené. Nejde mi o nějaké tabulky, moc dobře vím, že každé dítě je individuální a má jiný vývoj. Doktorky se samozřejmě zeptám, až k ní půjdeme na tříměsíční kontrolu. Moje otázka směřovala ke správnosti cvičení, kterým si nejsem jistá, nikde netvrdím, že je moje dítě jakkoliv v nepořádku ![]()
S chlapem máme oba s krční páteří problémy a věřím tomu, že je dost důležité s malou cvičit správně už od útlého věku, proto se ptám.
@Darvulia Netrénuji jí jako psa a rozhodně netvrdím, že není v pořádku. Jen bych s ní nerada cvičila špatně ![]()
@citeria píše:
@Darvulia Netrénuji jí jako psa a rozhodně netvrdím, že není v pořádku. Jen bych s ní nerada cvičila špatně
To jsem myslela v nadsázce, neber to osobně. Hlídej polohy hlavy, aby neležela na jedné straně a dávej ji past koníčky párkrát denně na chviličku, to v tomto věku stačí. Třeba na půl minuty. Kdybys s ní totiž „trénovala“ pasení koníků déle, lehce se stane, že se naučí držet špatně, to se pak pozná třeba tak, že má nad lopatkami při pasení z kůže výraznou vrásku. Ta je z toho, že mj. vtahuje hlavičku, aby ji udržela a to je špatně.
@Darvulia Jasně, v pohodě
Šlo mi spíš o radu, jak na to, abych něco nezkonila a malé tím neublížila. A za tu moc děkuju ![]()